Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
In slechts drie bezoeken een mantelzorgwoning installeren
Een modulaire houtskeletbouw mantelzorgwoning Zwolle, die voorzien is van het Installeren 2.0 concept van Attema.

In slechts drie bezoeken een mantelzorgwoning installeren

Door de lange wachtlijsten in de verpleegzorg en grote personeelstekorten in de thuiszorg kiezen steeds meer bewoners ervoor om hun ouders of andere zorgbehoevende familieleden zélf hulp te bieden. Bijvoorbeeld door op hun eigen terrein en naast hun hoofdwoning een mantelzorgwoning te plaatsen, die van alle moderne gemakken is voorzien. Diverse houtbouwers spelen hierop in met de bouw van modulaire houtskeletbouw mantelzorgwoningen, die volledig op maat en inclusief installaties worden opgeleverd. Ook in 2023 worden tientallen mantelzorgwoningen opgeleverd, waarvoor Greenwinner het complete installatiepakket verzorgt. Van verwarming, koeling en ventilatie tot koud-/warmtapwater, PV-panelen, energieopslag en elektrotechnische voorzieningen. Voor die laatste categorie koos de duurzame installateur uit Schijndel resoluut voor het Installeren 2.0 concept van Attema.

Doordat alle stopcontacten en schakelaars volledig bedraad en inclusief stekkers en contrastekkers worden geleverd, kunnen de installaties razendsnel worden opgebouwd.

“De keuze voor modulaire houtskeletbouw vergemakkelijkt onze installatiewerkzaamheden aanzienlijk”, begint Ivo van Wolferen, innovatiemanager en werkvoorbereider bij Greenwinner. “Waar het in de traditionele bouw soms lastig is om installaties in te passen in betonnen of stenen binnenwanden, is houtskeletbouw uiterst toegankelijk. Met name elektrotechnische installaties als stopcontacten en schakelaars kunnen heel eenvoudig en snel in de wanden worden verwerkt, zonder dat bijzondere machines zoals muursleuvenfrezen nodig zijn. Bovendien kan flink bespaard worden op tijd én rommel. Zeker wanneer de combinatie wordt gemaakt met het Installeren 2.0 concept van Attema.” Samen met zijn collega en managing partner René Smits licht hij de belangrijkste voordelen van dit stekerbare installatieconcept toe, beginnend bij de enorme personeelsschaarste. “Het wordt steeds moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden, met voldoende kennis om elektrische installaties aan te leggen, aan te sluiten en in bedrijf te stellen. Met Installeren 2.0 is dit niet langer nodig. Uitgangspunt is namelijk dat monteurs niet meer met een schroevendraaier of met hun handen bij de draden hoeven te komen. In plaats van te installeren hoeven zij slechts nog te assembleren; een snelle manier waardoor ook aansluitfouten slim worden ondervangen.”

In de derde en laatste fase wordt de Attema Click-mate NXT groepenkast geplaatst en stekerbaar aangesloten, waarna alle installaties op spanning worden gezet.

Tot 50% tijdsbesparing

“Doordat alle stopcontacten en schakelaars volledig bedraad en inclusief stekkers en contrastekkers worden geleverd, kunnen de installaties razendsnel en in één keer goed worden opgebouwd”, benadrukt Van Wolferen. “Tijdsbesparingen van circa 50% zijn hierbij geen uitzondering.” Smits: “Met name deze tijdsbesparing was een belangrijke incentive, omdat de mantelzorgwoningen door heel Nederland geplaatst en geïnstalleerd worden. Zo zijn inmiddels projecten opgeleverd in Hoogblokland, Rijnsaterwoude, Schijndel, Zwolle en Hierden. Op dit moment is een project in Almere in voorbereiding, op ruim 100 kilometer afstand van ons hoofdkantoor. Met Installeren 2.0 voorkomen wij dat onze monteurs deze afstand maandenlang moeten overbruggen. In plaats hiervan kunnen we met slechts enkele bezoeken de complete gebouwgebonden installatie realiseren.”

De bouw van iedere zorgwoning – van het storten van de fundering tot het afwerken van de wanden – neemt circa drie maanden in beslag. “In die drie maanden hoeven wij slechts op drie momenten naar de bouwlocatie toe”, aldus Van Wolferen. “In de ruwbouwfase plannen wij een voorbereidend bezoek, waarbij we kabels aanbrengen in de houtskeletbouw wanden. Ook boren we diverse gaten, om kabels door steunen heen te voeren. Zodra de wanden gesloten zijn, komen wij terug om de gaten voor de diverse stopcontacten en lichtschakelaars te boren, waarachter al een kabel met (contra)stekker op ons wacht. Ook worden op dat moment de armaturen gemonteerd en voorzien van stuckapjes, om vervuiling en beschadigingen te ondervangen. In de derde en laatste fase worden de afwerkraampjes en schakelaars gemonteerd. Ook wordt dan de Attema Click-mate NXT groepenkast geplaatst en stekerbaar aangesloten, waarna alle installaties op spanning worden gezet.”

Slimme innovaties

Voor de allereerste mantelzorgwoning heeft Attema het Installeren 2.0 concept volledig voor Greenwinner uitgewerkt en besproken, vertelt Michel Boekweit, projectmanager bij Attema. “Sindsdien voert Greenwinner de engineering in eigen beheer uit. Dit gaat heel eenvoudig, want circa 90% van de elektrische installaties in de woningen is gelijk.” Van Wolferen. “De laatste 10% betreft maatwerk. Denk bijvoorbeeld aan aantallen buitenlampen, posities van stopcontacten en de eventuele toepassing van een airco, waarvoor een extra groep in de meterkast nodig is.” Van Wolferen en Smits zijn erg te spreken over de samenwerking met Attema. “De communicatie is prettig en snel. Zowel de project- als productmanager houden continu een vinger aan de pols. Wat gaat goed in onze projecten? Waar is (extra) ondersteuning nodig? En hebben wij misschien suggesties voor verbetering?” Boekweit: “De feedback van relaties zoals Greenwinner is erg welkom en heeft inmiddels tot diverse slimme innovaties geleid. Zo hebben wij een stekerbaar perilex-systeem ontwikkeld voor plaatsing onder de plint van de keuken, zodat hier niet meer geboord hoeft te worden. Nieuw zijn bovendien onze vierpolige dimdozen en splitters, waarmee meerdere armaturen gelijktijdig geschakeld kunnen worden. Al deze producten maken inmiddels standaard onderdeel uit van ons Attema 2.0 concept en zijn dus voor iedereen verkrijgbaar.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.