Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Iedereen energiepositief
Om een beter woon- en werkklimaat te realiseren, neemt Breman het complete traject van advies tot onderzoek, (BIM-)ontwerp, prefabricage en montage voor haar rekening.

Iedereen energiepositief

‘De energietransitie kan niet zonder ketensamenwerking en langdurige betrokkenheid’

Breman Installatiegroep is een familiebedrijf met ruim 1.600 installatie-experts, die elke dag met passie bouwen aan een toekomst vol duurzame, technische installaties. “Wij streven naar ‘Iedereen energiepositief’ en zijn betrokken bij de complete levensduur van onze installaties”, vertelt Ton Wolters, bedrijfsadviseur bij het Kenniscentrum Energietransitie van Breman Installatiegroep. “We gaan volop voor de energietransitie en bieden daarin duurzame oplossingen voor mens, aarde én maatschappij.”

“Om een beter woon- en werkklimaat te realiseren voor onszelf én onze volgende generaties, nemen we het complete traject van advies tot onderzoek, (BIM-)ontwerp, prefabricage en montage voor onze rekening”, benadrukt Wolters. “Van hr-ketels tot warmtepompen, zonnepanelen, ventilatiesystemen en slimme thermostaten, die we ook langdurig servicen en onderhouden. Indien nodig worden componenten gerefit, waardoor duurzaamheid, energiezuinigheid en levensduurverlenging nog beter samenkomen. En wanneer de installaties aan het eind van hun technische levensduur komen, zoeken we actief naar mogelijkheden om componenten te oogsten, recirculeren of refurbishen. Zo maken we de duurzame cirkel rond.”

Gezamenlijke engineering. (Beeld: Marleen Kuipers)

Steeds eerder betrokken

In 2025 bestaat Breman Installatiegroep maar liefst 100 jaar. “Dit is ook hét moment dat we meer energie willen teruggeven dan dat we verbruiken aan onze medewerkers, klanten en de aarde”, vertelt Wolters. “Om dit mogelijk te maken, zorgen we op alle fronten voor een positieve energiebalans. Van ons wagenpark tot onze bedrijfspanden en de woningen van onze mensen. Bovendien ontwikkelen we continu energiepositieve oplossingen. Onze rol verandert steeds meer van een volger naar een leider. Waar we in het verleden pas in de laatste fase voor de uitvoering in beeld kwamen, zijn we nu steeds vaker al in de pre-initiatiefase betrokken. Met de verduurzaming en energietransitie in ons achterhoofd, is deze verschuiving essentieel. Alleen als de bouwkundige schil van de woning en de installatietechnieken perfect in balans zijn, kan namelijk een optimum in duurzaamheid, energiezuinigheid en comfort worden bereikt. Ons Kenniscentrum Energietransitie zet hier al enkele jaren goed en hoog op in. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met aannemers, woningcorporaties en vastgoedeigenaren hopen wij de noodzaak van vroegtijdige en integrale ketensamenwerking nog meer onder de aandacht te brengen. Datzelfde geldt voor thema’s als vertrouwen, transparantie en kennisdeling.”

Beeld: Vincent Kleingeerts

Kennis ophalen én delen

Belangrijkste doel van het Kenniscentrum Energietransitie is om kennis op te halen bij de Breman installatiebedrijven, opdrachtgevers en aannemers, vertelt Wolters. “Maar ook om deze kennis te clusteren en in begrijpelijke taal weer terug te geven aan de markt. We geven advies over het verduurzamen van woningen en complexe gebouwen, zodat al heel vroeg in het traject de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. Hierbij nemen we het liefst de klant als vertrekpunt. Immers is het gemakkelijker om ambities en belangen af te stemmen, wanneer deze vanuit het perspectief van de klant worden benaderd.”

Omdat gebleken is dat veel vastgoedeigenaren maar beperkt kennis hebben van de installatietechnieken, is het Kenniscentrum Energietransitie gestart met workshops en trainingen. “Hierdoor worden vastgoedeigenaren (nog) betere gesprekspartners in projecten. Uniek is bovendien onze CO2 routekaart, waarmee we woningcorporaties helpen om grip te krijgen op de verduurzaming van hun complete vastgoedaanbod. Aan de hand van data zoals complexstrategie, isolatiewaarde en transitievisie warmte en op basis van de actuele kennis en normeringen kunnen we strategische en spijtvrije initiatieven voor de komende tien jaar adviseren en realiseren. Initiatieven waarvan niet alleen onze opdrachtgevers, maar ook hun huurders, omgeving én ons milieu van profiteren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.