Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Hybride is een tussenstation, all-electric een slimme investering’

‘Hybride is een tussenstation, all-electric een slimme investering’

Veel mensen zien een hybride warmtepomp als een reële oplossing om hun gasgebruik te reduceren. Een minder ingrijpende verbouwing en lagere investeringen zijn de meest gehoorde argumenten om juist deze techniek te overwegen. Tóch geloven ze bij Ambrava, distributeur van Samsung Climate Solutions en expert op het gebied van klimaatbeheersing, dat hybride slechts een tijdelijke oplossing is. Simpelweg omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen ervan. Juist dát gegeven zal het bedrijf medio september vooral over de bühne brengen tijdens de deelname aan de Installatie Vakdagen in Hardenberg.

De Samsung Mono HT Quiet functioneert ook bij lage buitentemperaturen en kan zelfs bij -25°C een warmwatertemperatuur van 70°C bereiken.

Hybride geniet op dit moment een behoorlijke populariteit. Tóch is de techniek qua duurzaamheid allesbehalve volmaakt. Dat meent Sander Kikkert, sales manager binnen Ambrava Nederland. “Met een hybride installatie ben je niet volledig van het gas af en dient de cv-installatie nog steeds bij te springen wanneer het buiten kouder is. Daardoor is de daadwerkelijke reductie van het gasverbruik sterk gelinkt aan de grillen van het weer en de seizoenen. Kijk je daarnaast naar de CO2-reductie, dan maak je met hybride natuurlijk een stap vooruit ten opzichte van een traditionele cv-installatie. Maar ook hier is de exacte vermindering van het gasverbruik onzeker en afhankelijk van de weersgesteldheid. Kortom, in financieel opzicht lijkt hybride een goede stap vooruit en is de initiële investering vaak lager dan die van een all-electric oplossing. Maar wat in het geval van hybride vaak wordt vergeten, is dat je als gebruiker niet één, maar twee installaties door een vakkundige installateur moet laten onderhouden. En verder betaal je natuurlijk jaarlijks voor de vastrechtkosten van je gasaansluiting.”

Dankzij het onopvallende design heeft de Samsung Mono HT Quiet minder impact op de totale renovatie.

Definitief gasloos

Met bovenstaande woorden neemt Kikkert een aanloop richting een glasheldere conclusie: een all-electric warmtepomp zorgt ervoor dat je in één keer van het gas af bent. “Het scheelt direct in onderhouds- en vastrechtkosten”, zo zegt hij. “En ook de CO2-uitstoot wordt maximaal gereduceerd. Zéker wanneer je de all-electric warmtepomp combineert met zonnepanelen, zodat de benodigde elektriciteit volledig duurzaam opgewekt kan worden. Soms wordt de angst om in de kou te zitten in combinatie met het ontbreken van een cv-installatie als argument gebruikt om niet te kiezen voor een all-electric oplossing. Onzin. Ook bij lage buitentemperaturen kan een warmtepomp prima voorzien in de warmwaterbehoefte. Weliswaar tegen een lager rendement dan wanneer de temperatuur wat hoger ligt, maar nog altijd tegen een hoger rendement dan dat van een cv-installatie.”

Het binnendeel van de Samsung ClimateHub kan eenvoudig worden geïntegreerd in de keuken
of bijkeuken.

Grote prestaties

Dé oplossing voor het hierboven geschetste vraagstuk is bij Ambrava voorhanden met de Samsung Mono HT Quiet. Een all-electric, hoogtemperatuur warmtepomp die zelfs bij -25°C een warmwatertemperatuur van 70°C kan bereiken. Het grote voordeel hiervan is dat de warmtepomp perfect gecombineerd kan worden met bestaande afgiftesysteem, zoals een radiator. Grootschalige verbouwingen kunnen dus achterwege blijven. “Doordat het koudemiddel in het buitendeel zit, is er geen koudemiddelhandeling nodig bij de installatie van de pomp”, legt Kikkert uit. “Vrijwel iedere ervaren installateur, ook zónder F-gassencertificaat, kan dit systeem installeren.” En wat ook mooi is: de Mono HT Quiet is aangemeld bij het RVO en staat genoteerd op de meldcodelijst ten behoeve van de ISDE-subsidie. De subsidiebedragen starten vanaf 3.150 euro, iets wat het investeringsbedrag en de terugverdientijd ten goede komt. “Bij Ambrava zijn we er stellig van overtuigd dat hybride slechts een kleine, tijdelijke en daardoor relatief dure tussenstap is”, noemt Kikkert belangrijke argumenten om voor een all-electric warmtepomp te gaan. “Hiermee maak je in één keer een juiste en toekomstbestendige keuze. Dát gegeven zal tijdens de vakbeurs in Hardenberg nadrukkelijk centraal staan. Daarnaast tonen we natuurlijk ons uitgebreide programma all-electric warmtepompen. Oplossingen waarmee je richting een duurzame toekomst gerichte stappen zet in zowel de renovatie- als nieuwbouwmarkt.”       ❚

Bezoek ons op de Installatie Vakdagen – Stand 426

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.