Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Hr-ketels, klaar voor waterstof. Een weloverwogen stap om voorbereid te zijn op een duurzame toekomst

De hr-ketel die geschikt is voor gas met waterstof.

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | Vaillant Group Netherlands

13 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met de energietransitie als wereldwijde opdracht, gasprijzen die de pan uit rijzen en de onzekerheid over gasleveranties in de toekomst komt de zoektocht naar alternatieven in een stroomversnelling. Maar wat als we deze alternatieven hebben gevonden? Zijn onze huidige systemen hier dan nog geschikt voor? Vaillant durft ons gerust te stellen. “Onze hr-ketels zijn er klaar voor. Ze zijn zelfs klaar voor de combinatie met een warmtepomp.”

De aroTHERM plus in combinatie met de ecoTEC plus.

Op dit moment wordt de verwarming binnen het overgrote deel van onze huishoudens nog geregeld met cv-ketels. Veel van deze ketels zijn al vervangen door hoogrendementsketels, maar het feit blijft dat we voor deze vorm van verwarming afhankelijk zijn van aardgas. Een lastige situatie nu de prijzen oplopen tot € 3 per kubieke meter en de noodzaak van duurzame energie steeds nijpender wordt. Anticiperend op deze situatie onderzocht de Duitse firma Vaillant de mogelijkheden van windenergie voor de opwekking van elektriciteit. 

Een opslagprobleem

“In feite is groene elektriciteit een prima vervanger voor gas”, vertelt Ronald Mazurel, manager Product Management van Vaillant Group Netherlands. “Er ontstaat alleen een probleem als de hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit groter is dan de benodigde hoeveelheid elektriciteit. In dat geval kunnen we het overschot niet tijdelijk opslaan in het net. Hier biedt de omzetting van elektriciteit in waterstof uitkomst.”

Van elektriciteit naar waterstof

De transformatie van elektriciteit naar waterstof gebeurt met behulp van water. Door aan het water elektroden toe te voegen, wordt een elektrolyseproces ingezet waarbij de elektriciteit zich ontleedt in waterstof en zuurstof. Hierna kan de waterstof worden toegevoegd aan het aardgasnet. “Op dit moment kunnen we ongeveer een half procent van het gas vervangen door waterstof”, vertelt Mazurel. “Naar verwachting kan dit percentage in de toekomst oplopen tot twintig procent. Gesteld dat de bestaande ketels hierop kunnen branden, maken we een flinke stap vooruit.”

Hr-ketel ecoTEC plus

Omdat Vaillant deze zoektocht reeds enkele jaren geleden heeft ingezet, levert zij nu de hr-ketel ecoTEC plus. Het is de eerste ketel die veilig kan branden op gas met twintig procent waterstof. De baanbrekende technologie is inzetbaar bij uiteenlopende gaskwaliteiten, is zeer stil en hybride ready. Mazurel: “De ketel functioneert dus ook uitstekend in combinatie met een aroTHERM-warmtepomp. In dat geval is de verwarming efficiënter dan ooit en kan een gasbesparing voor verwarming worden gehaald tot zo’n zeventig procent. Dit is ook zeker de reden dat de hr-ketel ecoTEC plus op dit moment onze high runner is.”

Hr-ketel ecoTEC exclusive 

Bij het ontwerp van de Vaillant hr-ketel ecoTEC exclusive werd nooit een compromis gesloten; alleen de allerbeste materialen waren goed genoeg. Deze keuze zorgde ervoor dat de hr-ketel ecoTEC exclusive door de Consumentenbond werd gekozen tot ‘Beste uit de test’. Ook deze ketel is zeer stil, door de hoge modulatie extreem energiezuinig en hybride ready. 

Terugverdientijd

En dan is er nog zoiets als terugverdientijd. Hoe staat het daarmee? “De terugverdientijd van een hybride systeem (ecoTEC ketel + aroTHERM warmtepomp) ten opzichte van een oudere hr-ketel loopt sterk uiteen. Deze is namelijk afhankelijk van het contract dat de eigenaar heeft afgesloten. Met een gasprijs van € 3,00/m3 is het hybride systeem aanzienlijk eerder terugverdiend dan met een prijs van € 0,80/m3, maar dat maakt de aankoop niet minder interessant. Nu is de aanschaf van een hybride systeem, bestaande uit een Vaillant ecoTEC hr-ketel met een aroTHERM warmtepomp, een weloverwogen stap om voorbereid te zijn op een duurzame toekomst.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht