Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hout is goud
Een eerste indruk van de Sirius houtkachel, binnenkort beschikbaar in de Benelux.

Hout is goud

Brandstof biedt de meest natuurlijke manier van verwarmen

Al ruim een halve eeuw richt Schiedel Metaloterm uit Middelburg zich op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige en innovatieve rookgasafvoersystemen. De producten van het bedrijf (onderdeel van Standard Industries) worden op vele manieren ingezet. Onder meer binnen de scheepsbouw, voedingsmiddelensector, utiliteitsbouw en industrie. Maar ook voor haarden en kachels in woningen. Toepassingen die qua duurzaamheid en rendement het best presteren wanneer ze gestookt worden met hout. Simpelweg omdat dat de meest natuurlijke manier van verwarmen is. 

Links de ESP-10 deeltjesfilter, die tot wel 95 procent van alle fijnstofdeeltjes uit de houtrook filtert. Rechts het superveilige Metaloterm AT, ontworpen voor ‘alle temperaturen’ die tijdens het stoken van hout kunnen ontstaan.

Een inbouwhaard of houtkachel vormt in de woonomgeving niet alleen een fraaie blikvanger, maar is ook een element dat zorgt voor een optimaal comfort, gezelligheid en geborgenheid. Bovendien kan het gestookt worden met de duurzaamste biobrandstof die er bestaat: hout. “Juist dát gegeven maakt inbouwhaarden en houtkachels bij uitstek geschikt om als bijverwarming in te zetten. Vooral in combinatie met Metaloterm AT, een schoorsteen van zéér hoge kwaliteit, kun je niet veiliger stoken”, zegt Maico Snijder, die als voormalig eigenaar van een haardenspeciaalzaak de wereld van de schoorsteen als zijn broekzak kent. Sinds 2023 is hij als sales director Benelux binnen Schiedel Metaloterm actief. Een functie waarin zijn ruime expertise en ervaring prima van pas komen bij het vertalen van klantwensen naar een passende technische oplossing. “Duurzaamheid en klimaatbescherming zijn voor ons allemaal van zeer groot belang. Iedereen, zowel fabrikant als consument, heeft de verantwoordelijkheid om zorgvuldig te zijn met wélke energiebronnen we gebruiken en hóe we die gebruiken. In het kader van de geformuleerde klimaatdoelen, is het zaak om te kiezen voor natuurlijke hernieuwbare brandstoffen. Hout is er daar één van.”

Gigantische winsten

De inzet van hout als brandstof levert Europa – en dus ook de wereld – gigantische winsten op. “Om te beginnen reduceer je door het gebruik van brandhout miljoenen tonnen CO2”, aldus Snijder. “Tegelijkertijd is het een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van broeikasgassen.” Om beide doelen te bereiken, geldt wél de voorwaarde dat de consument gebruik maakt van moderne technieken. Oude apparatuur moet dus worden vervangen. “Met de huidige techniek kan de efficiency van kachels worden verhoogd tot wel 95 procent, terwijl daarnaast de uitstoot in vergelijking met oude, inefficiënte kachels met 95 procent kan worden verlaagd. Neem de Sirius houtkachel die we binnenkort ook beschikbaar stellen voor de Nederlandse markt. Daarmee behaal je bijvoorbeeld al 83 procent efficiëntie”, legt Snijder uit. “Verder is het belangrijk dat alleen droog hout van de hoogste kwaliteit wordt gebruikt. Daarbij is hardhout beter geschikt om te stoken dan zachthout. Zachthout is namelijk harsachtig en kent een aanzienlijk kortere brandduur.”

Maico Snijder, sales director bij Schiedel Metaloterm Benelux.

Voordelen

Maar er is meer dat hout tot de meest natuurlijke en meest duurzame brandstof maakt. Hout is ook een hernieuwbare grondstof die dezelfde hoeveelheid CO2 verbrandt als dat er vrijkomt door natuurlijke ontbinding of tijdens de groei uit de atmosfeer wordt afgevangen. Tevens heeft brandhout een hoge energiewaarde. Neem bijvoorbeeld eikenhout, dat een resterend houtvochtgehalte heeft van ongeveer 15 tot 20 procent en een calorische waarde die kan oplopen tot 4,2 kWh per kilogram. Last but not least staat hout bekend om de lage emissiefactor. “De invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid en ons milieu is dermate groot dat deze, na klimaatverandering, de op een na grootste zorgfactor voor het milieu is”, vertelt Snijder. “Hout verlaagt de mate van luchtvervuiling aanzienlijk. In vergelijking met andere energiebronnen heeft het namelijk een lage emissiefactor en een zeer lage primaire energiecoëfficiënt van 0,2. En voor de fijnstofdeeltjes die vervolgens nog uit de houtkachel kunnen komen, kan men gebruikmaken van onze zeer efficiënte ESP-10 deeltjesfilter, geschikt voor houtkachels tot 10 kWh. Daarna blijft er eigenlijk bijna niets meer over aan luchtvervuiling.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.