Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het buffervat: een onmisbaar onderdeel van het warmtepompsysteem 

Het buffervat: een onmisbaar onderdeel van het warmtepompsysteem 

Wie investeert in een warmtepomp, investeert in een duurzame en fossielvrije toekomst. Met de installatie alleen ben je er echter niet. Een warmtepomp is zeer gevoelig voor vuil, bevriezing, fluctuerende debieten, et cetera. Daarom is het belangrijk om aan de warmtepomp ook de juiste appendages en systemen te koppelen. Caleffi draagt hier al vele jaren aan bij met bijvoorbeeld vorstbeveiligingskleppen, expansievaten en consoles, lucht- en vuilafscheiders, drukverschilregelaars en terugstroombeveiligingen. Sinds september levert Caleffi bovendien een uitgekiende serie buffervaten, waardoor een gespecialiseerde one-stop-shop voor duurzame warmtepomptechniek ontstaat.

De toevoeging van een buffervat aan het warmtepompsysteem verlengt de levensduur en duurzame werking van de installatie.

“Een buffervat zorgt voor voldoende beschikbare volume-inhoud in het systeem, als energie-inhoud voor de warmtepomp. Hierdoor wordt pendelgedrag voorkomen. Bovendien is voldoende volume-inhoud essentieel voor de ontdooicyclus van de buitenunit”, vertelt Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi. “Om het rendement én de levensduur van de warmtepomp naar het hoogste niveau te tillen, is het zaak om het aantal keer dat een warmtepomp in- en uitschakelt zoveel mogelijk te beperken. Een buffervat kan hierbij helpen, door warm water tijdelijk op te slaan voor later gebruik.” Zodra het buffervat parallel geïnstalleerd wordt, heeft deze ook de functie van een hydraulische scheiding en worden primair en secundair debiet gescheiden. “Hierdoor hoeft de warmtepomp niet constant in- en uit te schakelen bij een fluctuerend warmtevraag. Bovendien heeft de warmtepomp de garantie dat er altijd voldoende flow beschikbaar is en kan deze onafhankelijk van het systeem altijd circuleren met de juiste Delta T.”

Geschikt voor verwarming en koeling

De buffervaten van Caleffi zijn zowel geschikt voor verwarming als koeling, benadrukt Manfredi. “Als gevolg van de steeds hetere zomers ontstaat een grotere vraag naar koeling. Onze buffervaten spelen hier op in met een temperatuurbereik van -10 tot +95°C. Bovendien zijn ze vanaf de fabriek dampdicht geïsoleerd.”

Horizontale en verticale opstelling van het buffervat.

Kwaliteit in een compact jasje

De Caleffi buffervaten zijn vervaardigd uit kwaliteitsvol roestvrijstaal (INOX), waardoor zij uitstekend bestand zijn tegen corrosie en andere aantastingen/vervuilingen. “Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het vat zelf, maar voorkomt ook ongewenste vervuiling vanuit het vat in de rest van het systeem”, aldus Manfredi. “Daarnaast worden de buffervaten standaard voorzien van hoogwaardige isolatieschalen.” Omdat steeds meer gebruik wordt gemaakt van kleinere watervolumes (modulerende warmtepompen), heeft Caleffi in overleg met de warmtepompfabrikanten gekozen voor compacte buffervatvolumes, benadrukt hij. “Onze buffervaten zijn verkrijgbaar in volumes van 15, 20, 25, 30 en 50 liter, waardoor zij aanzienlijk minder ruimte innemen in de techniekkast.” In de markt ziet hij nog continu dat buffervaten overgedimensioneerd worden. “Dit is zonde, want ook het op temperatuur houden van het extra volume in het buffervat kost energie.” Waar collegabedrijven bij een warmtepomp van 6 kW veelal een buffervat van 30 tot wel 120 liter of meer adviseren, is volgens Caleffi een buffervat van 25 liter al voldoende. “En in plaats van een buffervat van 80 tot 320 liter voor een 16 kW warmtepomp adviseren wij een buffervat van slechts 50 liter.” Daarmee neemt Caleffi afstand van de vuistregel dat per kW warmtepompvermogen plusminus 20 liter water beschikbaar moet zijn. “Immers is deze vuistregel nog gebaseerd op warmtepompen die nog niet of nauwelijks konden moduleren. Volgens de meeste warmtepompfabrikanten is met de huidige warmtepompen 2,5 tot 3,5 liter per kW ruim voldoende.” 

De buffervaten van Caleffi kunnen geleverd worden inclusief een MINICAL® automatische ontluchter, die opgehoopte restlucht uit de installatie verwijdert. Naar wens kunnen de buffervaten zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden, door middel van de voorgemonteerde beugels. “Ook kunnen zij zowel in serie als parallel worden toegepast, waardoor voor elke woning een passende oplossing beschikbaar is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.