Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het belang van een goede systeemwaterkwaliteit
Lucht en vuil in het systeemwater zorgen ervoor dat storingen en lekkages ontstaan en dat de installatie minder efficiënt werkt.

Het belang van een goede systeemwaterkwaliteit

Lucht en vuil: de vijanden van elke HVAC-installatie

Wanneer je systeemwater uit een installatie tapt, kun je vuil voor een deel zien en ruiken, maar je ziet lang niet alles. Wat voor vuildeeltjes zitten er in de leidingen en welke metalen en microbiologie? Spirotech vindt het belangrijk om duidelijk te maken wat het belang is van zuiver systeemwater en wat je hiervoor kunt doen.

Als je een installatie vult met water, dan breng je er gassen in. Ook kleine lekkages en verkeerde of defecte expansiesystemen kunnen lucht toelaten. Dit veroorzaakt de grootste problemen binnen een verwarmingsinstallatie: een slechtere doorstroming, roest, corrosie, bacteriegroei, een PH-verhoging en andere vervuilingen, met als gevolg storingen en een minder efficiënte werking. Maar ook verstoppingen of lekkages kunnen voorkomen.

Eenvoudig de installatie een keer ontluchten, is niet de oplossing. Lucht is vaak opgelost in de installatievloeistof of bestaat uit microbellen, waardoor snelontluchters niet goed genoeg werken. Met luchtafscheiders krijg je deze kleine hoeveelheden lucht wel uit het water, bij lagetemperatuurinstallaties kan een actieve ontgasser uitkomst bieden.

Wanneer je leidingwater laat testen op vuil en andere eigenschappen kun je problemen oplossen, maar ook voorkomen.

Energie besparen

Een ander veelvoorkomend probleem binnen systeemwater is magnetiet, vuil dat bestaat uit magnetische ijzerdeeltjes. Moderne circulatiepompen zijn vaak magnetisch, waardoor ze magnetiet aantrekken. Ook in combinatie met kalk hecht magnetiet zich op vervelende plaatsen, zoals ventielen en kranen. Een minder goed werkend systeem en minder warmteoverdracht zijn het gevolg. Een pomp verbruikt 10 tot 20% meer energie door vervuild installatiewater. Vuilafscheiders met een magneet verwijderen zelfs microscopisch klein vuil en magnetiet en zorgen voor een energiebesparing tot 13%.

Hoe groot of klein een installatie ook is, er komt altijd ijzer in voor. Bij oude radiatoren heb je natuurlijk te maken met ijzer, maar ook bij vloerverwarming met slangen ontstaat deze vorm van vervuiling. Ruud Brunst, key accountmanager bij Spirotech, legt uit: “Ook bij vloerverwarming heb je bijvoorbeeld een expansievat en zijn er altijd een paar leidingen van ijzer. In een installatie met weinig ijzer wordt het stuk waar het ijzer zich bevindt, als eerste aangetast. Juist hier gaan de leidingen zeer snel kapot. Met een vuilafscheider is dit eenvoudig te voorkomen.”

In deze technische ruimte is een groot deel van de oplossingen van Spirotech gebruikt.

Eigen laboratorium

Spirotech is expert op het gebied van systeemwater in gesloten HVAC-systemen. Het was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassing in verwarmings- en koelinstallaties. Ook systeemwateranalyses behoren tot de mogelijkheden. “We hebben een eigen laboratorium in het Belgische Tessenderloo waar het water met betrouwbare apparatuur wordt getest op 33 parameters. Daar wordt precies bepaald waaruit de vervuiling bestaat, hoeveel corrosie, bacteriegroei en opgeloste metalen erin zitten en wat de pH-waarde is. Wanneer je precies weet wat er aan de hand is, weet je ook wat de oplossingen zijn. Spirotech toont dit aan en voert het voor haar klanten uit”, vertelt Brunst.

De SpiroCare systeemanalyse van Spirotech laat precies zien wat de problemen zijn en wat je eraan kunt doen.

Kennismaken met wateranalyses

Installateurs, gebouweigenaren en gebouwbeheerders binnen de utiliteitsbouw kunnen nu op een laagdrempelige manier kennismaken met de analyses van Spirotech. Ze kunnen via de accountmanager enkele proefanalyses aanvragen voor grotere installaties. De stalen worden door Spirotech opgenomen, het water wordt gemeten en geanalyseerd, de uitkomsten worden besproken en er worden oplossingen aangeboden. Brunst: “Wat we hiervoor terugvragen, is dat bij opdracht de installateur de werkzaamheden met Spirotech-producten zal uitvoeren.” Het is een simpele manier om problemen aan het licht te brengen, maar ook om ze te voorkomen. “Achteraf meten als er al problemen zijn, is natuurlijk een mogelijkheid, maar dan zijn de te maken kosten vaak hoog. Je kunt het ook preventief doen. We hebben oplossingen voor expansie, lucht en vuil. Als je die drie zaken in de hand hebt, krijg en houd je de waterkwaliteit goed. Daardoor heb je minder hoge energie- en exploitatiekosten”, aldus Brunst. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.