Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Energie-efficiënt en geluidsarm verwarmen, koelen en ventileren in Cinecitta
Het nieuwe Cinecitta vanaf boven. (Beeld: TCA)

Energie-efficiënt en geluidsarm verwarmen, koelen en ventileren in Cinecitta

In de oudste bioscoop van Nederland, Cinecitta, worden al meer dan honderd jaar films vertoond. De bioscoop is gehuisvest in een rijksmonument aan de Willem II Straat in Tilburg, dat dateert uit 1877 en tussen 2012 en 2014 ingrijpend is gerenoveerd. Ook is in die tijd een gebouw toegevoegd, waardoor het aantal zalen is uitgebreid naar vier. Recent is bovendien een moderne nieuwbouw toegevoegd met twee ondergrondse filmzalen en een groot glazen atrium, waardoor er nog meer ruimte is voor filmvertoningen. De bestaande gebouwen zijn zowel bouwkundig als klimatologisch met de nieuwbouw verbonden, met één esthetisch én energetisch geheel als resultaat. De complete bioscoop functioneert all-electric en beschikt over een modern en energiezuinig klimaatsysteem, dat op allerlei manieren een hoog comfort garandeert. Ook als het gaat om geluid. Een flinke uitdaging, want het gebouw heeft een totale behoefte van circa 200 kW koel- en verwarmingsvermogen.

Omdat het aantal mensen in de nieuwe bioscoopzalen en het atrium sterk fluctueert, is de grootste luchtbehandelingskast gekoppeld aan CO2-ruimtesensoren. Hierdoor wordt een vraaggestuurde luchtverversing mogelijk.

Cinecitta is aangesloten bij de Europese alliantie van Green Cinemas; een keurmerk dat bioscopen en filmtheaters kunnen krijgen voor hun duurzaamheidsbeleid. Voor Cinecitta heeft duurzaamheid daarnaast ook betrekking op haar gebouw én installaties. Zowel in de bestaande Ristobar en het filmtheater als in de recente uitbreiding. Tijdens de verbouwing en vernieuwing is bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen flink uitgebreid, waardoor circa 25% van het energieverbruik nu afkomstig is uit eigen, duurzame bronnen. En ook de nieuwe klimaatinstallaties van Total Cooling & Airconditioning (TCA) en LG/Centercon leveren een belangrijke bijdrage aan het groene label…

Eén van deze units verzorgt direct de koeling van de nieuwe projectiezalen, evenals de vloerverwarming.

Efficiënt, energiezuinig en stil

“Wij zijn vanaf het allereerste moment bij de renovatie betrokken, om een zo efficiënt en energiezuinig mogelijk systeem voor luchtbehandeling, verwarming en koeling te engineeren en leveren”, vertelt Peter van Rens, directeur van TCA. “Om installatietechnische en bouwkundige zaken optimaal af te stemmen, hebben we in een bouwteam samengewerkt met de gebouweigenaar, aannemer, W- en E-installateur. In de projectieruimten staan behoorlijk wat projectoren, die flink wat warmte produceren. Daarom is tevens gekeken naar mogelijkheden om deze warmte zo efficiënt mogelijk af te vangen en te hergebruiken. Omdat we hier te maken hebben met meerdere zalen én omdat Cinecitta in een dichtbebouwde straat is gevestigd, is bovendien nadrukkelijk aandacht besteed aan geluid.”

Voor de klimatisering van haar projecten werkt TCA sinds jaar en dag met de systemen van LG Climate Solutions, waarvan Centercon de toonaangevende leverancier is. “Wij hebben hele goede ervaringen met de combinatie van onze luchtbehandelingskasten en de LG VRF binnen- en buitendelen”, aldus Van Rens. “Doordat de technieken optimaal samenwerken, worden comfort, rendement én energiezuinigheid naar het hoogste niveau getild.”

3-pijps VRF-systeem

“TCA heeft enorm veel kennis in huis. Ook van de LG-systemen”, benadrukt Roel Drenth, Accountmanager bij Centercon. “Waar we in andere projecten vaak volledige technische ondersteuning bieden in de voorfase, is voor TCA de aanlevering van specifieke systeeminfo vaak voldoende. Onze toegevoegde waarde zit hier vooral in de ondersteuning en levering tijdens het bouwproces. Vanwege de hoge geluidseisen hebben wij bovendien meegedacht over de beste opstellingsplaats voor onze buitendelen.”

Voor het bestaande filmtheater en de Ristobar heeft Centercon een 3-pijps LG Multi V VRF-systeem geleverd; een lucht/lucht-warmtepompsysteem waarmee alle ruimtes energetisch en gelijktijdig gekoeld en/of verwarmd kunnen worden. “Groot voordeel van dit systeem is dat de warmte of koude die aan bepaalde ruimtes wordt onttrokken, efficiënt kan worden benut voor de klimatisering van andere ruimtes. Er wordt dus geen energie vernietigd”, aldus Drenth. “Bovendien zijn koppelingen gemaakt met de luchtbehandelingskast op het dak, zodat ook met deze kast lucht gekoeld of verwarmd kan worden.” Van Rens: “Voor het dak van de bestaande bouw hebben wij twee Multi V-buitenunits geleverd, die geplaatst zijn in een akoestisch omklede ruimte. Aan deze buitendelen zijn dertien binnendelen gekoppeld, waaronder zeven LG WTW-binnenunits die tevens voorzien zijn van een koel- c.q. verwarmingsblok. De units leveren niet alleen koude en warme lucht, maar kunnen in combinatie met de diverse LG hydromodules ook lage temperatuur water produceren voor de vloerverwarming.”

Vraaggestuurde luchtverversing

“Vanwege de succesvolle renovatie van Cinecitta zijn wij in 2018 gevraagd om, in samenwerking met een lokale W-installateur, ook een nieuw, modern en energie-efficiënt installatie-ontwerp te maken voor de nieuwbouw”, vertelt Van Rens. “In 2020 hebben wij twee grote TCA luchtbehandelingskasten voor op het dak geleverd. Beide kasten zijn voorzien van geluiddempers, die zowel het geluid naar binnen als naar de omgeving tot een minimum reduceren. Warmtewielen voorzien in een efficiënte warmteterugwinning, terwijl een hygiënische spoelzone zorgt dat er geen vervuilde lucht kan circuleren. Omdat het aantal mensen in de nieuwe bioscoopzalen en het atrium sterk fluctueert, is de grootste luchtbehandelingskast door ons gekoppeld aan CO2-ruimtesensoren. Hierdoor wordt een vraaggestuurde luchtverversing mogelijk. De koel-/verwarmingsbatterijen voor de nieuwe projectiezalen zijn in de technische ruimte in de kelder geplaatst.” Beide luchtbehandelingskasten kunnen op afstand door TCA uitgelezen en gemonitord worden. “Ditzelfde geldt voor de LG-apparatuur, dankzij de integratie van een LG AC Smart. Voordeel hiervan is dat zowel de gebouweigenaar als wij 24/7 en in één oogopslag de temperaturen in de diverse ruimten kunnen inzien én regelen. Zo wordt op elk moment een optimaal ruimteklimaat geborgd.” 

Voor de ventilatie van de nieuwbouw heeft Centercon twee LG Energy Recovery Ventilation (ERV) buitenunits geleverd, vertelt Drenth. “Eén van deze units verzorgt direct de koeling van de nieuwe projectiezalen, evenals de vloerverwarming. Verschillende LG wandunits voorzien bovendien in de koeling van de nieuwe laserprojectoren.” Ook voor de nieuwbouw heeft Centercon LG hydromodules geleverd, die de vloerverwarmingsinstallatie voeden. “De installaties zijn zowel aangesloten op het nieuwe als bestaande VRF-systeem.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.