Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzame ventilatie-upgrade voor Rijkskantoor Laan op Zuid

Duurzame ventilatie-upgrade voor Rijkskantoor Laan op Zuid

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en naar een ontwerp van OTH architecten wordt een waar kunststukje gerealiseerd. Zo krijgt de plint van het gebouw een nieuwe entree, waarvoor de gevel is doorbroken en een aantal vloervelden is verwijderd. Op het parkeerdek zijn twee extra verdiepingen toegevoegd. Daarnaast verzorgt Heijmans de gefaseerde herinrichting van de vier torens. Op dit moment wordt gewerkt aan het sluitstuk: toren D. Komende zomer wordt het complete project opgeleverd.

Detail van de EC-fans.

Systemair werd in januari 2019 bij de renovatie betrokken, voor een upgrade van het ventilatiesysteem. “Begin jaren ’90 hebben wij al luchtbehandelingsunits voor het Belastingkantoor geleverd”, vertelt Accountmanager Sjef Verboven. “Dit betrof standaardunits met een filter, verwarmer, koeler, ventilator en bevochtiger, omdat warmteterugwinning toen nog geen eis was. Bovendien was de ERP-/Ecodesign-richtlijn nog niet aan de orde. De luchtbehandelingsunits verversten circa 250.000 m³ lucht per uur. Via stadsverwarming werd de aangevoerde buitenlucht verwarmd tot de gewenste ruimtetemperatuur.” Bij een buitentemperatuur van -10°C was maar liefst 2.500 kW verwarmingsvermogen benodigd, vertelt hij. “Om dit energieverbruik te reduceren, waren de toepassing van warmteterugwinning en een warmtepomp gewenst. Voor de warmteterugwinning hebben we samen met Heijmans een ontwerp gemaakt, waarin we tevens de reiniging en noodzakelijke renovaties van de luchtbehandelingsunits hebben meegenomen. Halverwege 2019 zijn we met de uitvoering van bouwdeel A gestart.”

Multi-colisysteem

Dankzij warmteterugwinning kan het opgesteld verwarmingsvermogen met ruim de helft worden teruggebracht, vertelt Verboven. “In dit project is gekozen voor een multi-coil-systeem, oftewel: een twin-coil met twee afvoerkoelers. Ook zijn de bestaande verwarmers en koelers vervangen door één nieuw change-over-element, ten behoeve van de warmtepomp en toekomstige WKO. Bij de luchttoevoerunits is dankzij de toepassing van de change-over-batterij en een aanpassing van de dempersectie ruimte ontstaan voor de multi-coil-verwarmer.” Bij de afvoerunits was de uitdaging groter: “In de omkasting moesten naast de ventilator ook een filter en multi-coil-koeler worden ingepast. Dit was mogelijk, omdat in deze units de bestaande ventilator om energiebesparende redenen werd vervangen door een EC-fan-wall waarmee heel compact gebouwd kan worden. Hierdoor kon de bestaande omkasting behouden blijven. Alleen de aansluitingen aan de zuig- en perszijde moesten vergroot worden naar de volledige kastdoorsnede.”

Alle luchtbehandelingsunits zijn grondig door Systemair gereinigd. Het buitenlucht-aanzuigdeel, filterdeel en geluiddemperdeel zijn zelfs compleet leeggehaald, waar nodig opnieuw gecoat en voorzien van nieuwe componenten. Hierdoor wordt naast een energiezuinige luchtbehandeling ook een optimale hygiëne geborgd.

Prettige samenwerking

Zoals bij elke renovatie kwam ook in dit project een aantal onverwachte zaken naar voren. “Zo moesten de zijwanden en dempercoulissen van de luchtbehandelingsunit van toren A tijdelijk worden verwijderd, om ruimte te maken voor de aanlevering van de warmtepompen”, aldus Verboven. “In samenwerking met Heijmans hebben we hier uitstekend invulling aan kunnen geven. Bij deze willen we projectmanager Jan Smidt en het team van Heijmans dan ook bedanken voor de prettige samenwerking en het meedenken. Over enkele weken wordt toren D opgeleverd. Dan kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd én duurzaam renovatieproject. Een project waarin we al onze installaties hebben geüpgraded naar de laatste stand der techniek, met maximaal gebruik van de bestaande materialen en – op een paar passtukken na – het bestaande kanaalwerk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.