Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzaam en flexibel warmtepompsysteem 
Om klimaatbehoeften en GPR-eisen te harmoniëren, zijn voor de grootste bedrijfseenheid in het gebouw 8 WOLF CHA-warmtepompen van 10 kW per stuk geleverd.

Duurzaam en flexibel warmtepompsysteem 

WOLF Energiesystemen heeft het nieuwe bedrijfspand van een IT-systeemleverancier in Elst voorzien van een CHA warmtepompcascade en een ventilatie-unit uit de CRL-serie. In combinatie met andere energiebesparende maatregelen voldoet het nieuwe gebouw met Smarthome regeling aan een GPR-gebouwscore van 8.0.

Het IT-bedrijf heeft in Elst een gebouw neergezet met een productiehal en vier gehuurde businessunits. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 3.200 m² en biedt zowel kantoor- als opslagruimtes, die deels bestemd zijn voor de verhuur. “Voor de verwarming en koeling van het pand was een flexibele oplossing nodig, die kon inspelen op de verwarmings- en koelbehoeften van de diverse gebruikers. Maar ook een oplossing die gebruikersonafhankelijk geregeld kon worden”, vertelt Maarten Ouwehand, Teamleider Verwarming bij WOLF Energiesystemen. “Tegelijkertijd waren hoge energienormen vereist.” De nieuwbouw staat in een plangebied waarvoor de gemeente een hoge GPR-score wil halen. De eisen hebben onder meer betrekking op de kwaliteit van de bouwmaterialen, warmte- en geluidsisolatie, duurzaamheid en het energieverbruik op de lange termijn. 

Om ook de kleinere bedrijfseenheden in het gebouw energetisch te verwarmen en koelen, heeft WOLF Energiesystemen ook vijf individuele CHA-warmtepompen van 10 kW geleverd.

Parallelle cascaderegeling

Om klimaatbehoeften en GPR-eisen te harmoniëren, zijn voor de grootste bedrijfseenheid in het gebouw 8 WOLF CHA-warmtepompen van 10 kW per stuk geleverd. De lucht/water-warmtepompen zijn in een parallelle cascaderegeling aangesloten op een dakframe. “Op deze manier kunnen alle warmtepompen tegelijkertijd worden gebruikt”, aldus Ouwehand. “De WOLF CHA binnenunits in de technische ruimte zijn aangesloten op een verdeelbalk, zodat verschillende delen van het gebouw tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar verwarmd en gekoeld kunnen worden. Een essentiële feature in dit project, omdat bijvoorbeeld de serverruimtes het grootste deel van het jaar gekoeld moeten worden. Ook in de wintermaanden, waarin de andere ruimtes een verwarmingsvraag hebben.”

Voor de ventilatie van het pand heeft WOLF Energiesystemen een compacte CRL-iDH-9000 ventilatie-unit voor binnenopstelling geleverd. De luchtbehandelingsunit is in drie handelbare modules geleverd en op locatie geassembleerd en geïnstalleerd. “De unit ververst ongeveer 7.000 m³/h en gebruikt slechts weinig energie, dankzij de toepassing krachtige traploze radiaalventilatoren met EC-motoren”, vertelt Ouwehand. “Een sorptie-warmtewisselaar zorgt bovendien voor een goede warmte- en vochtterugwinning.” De luchtvolumestroom wordt automatisch aangepast op basis van gemeten CO2-waarden. “Een waterhoudend register compenseert de temperatuurverschillen van de warmteterugwinning. Op deze manier kan de toevoerlucht extra worden gekoeld (zomer) of verwarmd (winter).” Dankzij het thermisch ontkoppelde unitframe voldoet de WOLF CRL aan de TÜV-norm T2/TB2 (volgens EN 1886) en beschikt zij over energielabel A+. Het systeem is geschikt voor smart grids en wordt gevoed met elektrische energie uit het eigen fotovoltaïsche systeem van de IT-systeemleverancier.

Voor de ventilatie van het pand heeft WOLF Energiesystemen een compacte CRL-iDH-9000 ventilatie-unit voor binnenopstelling geleverd.

Smartset app

Om ook de kleinere bedrijfseenheden in het gebouw energetisch te verwarmen en koelen, heeft WOLF Energiesystemen ook vijf individuele CHA-warmtepompen van 10 kW geleverd. “Via de WOLF Smartset app bedienen en bewaken de huurders alle binnenklimaatparameters in hun pand”, aldus Ouwehand. “Toegang tot de technische ruimte is hiervoor niet nodig.”

Efficiënt en stil

Dankzij intelligente inschakel- en looptijdoptimalisaties kunnen de CHA-warmtepompen van WOLF Energiesystemen vraaggestuurd warmte en koude leveren. “Het gebouwbeheersysteem stuurt de warmtepompen aan via een KNX-interface”, aldus Ouwehand. “Hiermee kunnen ook alle bedrijfsgegevens worden uitgelezen voor de bewaking en besturing van het systeem. Wanneer er slechts een beperkte stroomvraag is, worden de niet benodigde warmtepompen in het netwerk uitgeschakeld. Dankzij deze en andere strategieën wordt de energie-efficiëntie (zoals de COP-waarde) aanzienlijk verbeterd. Met name tijdens de klimaatovergangsperiode.” 

De warmtepompen staan tegenover elkaar en blazen uit naar de buitenkant. Daarmee wordt thermische en akoestische beïnvloeding voorkomen. “Het geluidsniveau tijdens nachtwerking is minder dan 35 dB(A) op een afstand van 3 meter.” De langzaam draaiende rotorbladen van de ventilator zijn geïnspireerd op uilenvleugels. In combinatie met een optimale kanaalgeometrie en geluidsabsorberende en recycleerbare EPP thermische isolatieschalen wordt geluid tot een minimum gereduceerd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.