Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Compacte decentrale luchtbehandelingsunit voor scholen
Dankzij de platte en ruimtebesparende unit kan heel eenvoudig per lokaal (decentraal) geventileerd worden.

Compacte decentrale luchtbehandelingsunit voor scholen

Een gezonde leeromgeving door goede ventilatie in de klas

Frisse en schone lucht in de klas verbetert de concentratie, verhoogt de productiviteit en zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor het onderwijzend personeel. Systemair levert hier graag een bijdrage aan en ontwikkelde Sense; een compacte decentrale luchtbehandelingsunit die perfect inspeelt op de omstandigheden in bestaande scholen. “Met deze nieuwe unit maken wij ons leveringspakket voor scholen compleet.”

De compacte decentrale luchtbehandelingsunit Sense speelt perfect in op de omstandigheden in bestaande scholen.

In slecht geventileerde ruimtes waarin zich veel personen bevinden, zoals in klaslokalen, kan de concentratie CO2 in de lucht de aanbevolen waarde van 1.000 ppm snel overschrijden, weet Martin Verweij, Manager Sales Back Office bij Systemair. “Dit kan de gezondheid en het welzijn van leerlingen én onderwijzend personeel negatief beïnvloeden. Sense biedt hier een doeltreffende oplossing voor en is bij uitstek geschikt voor bestaande scholen. Dankzij de platte en ruimtebesparende unit kan heel eenvoudig per lokaal (decentraal) geventileerd worden. Hierdoor worden grote bouwkundige ingrepen voorkomen, terwijl gebruikers tóch van schone en frisse lucht profiteren.”

Hoog rendement

Sense is een aanvulling op de bekende en gewaardeerde Topvex en Geniox luchtbehandelingsunits van Systemair en beschikbaar in twee capaciteiten, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal personen dat hier doorgaans aanwezig is. “Onze grootste Sense unit heeft een capaciteit van 1.000 m3/h en is bij uitstek geschikt voor klaslokalen”, vertelt Verweij. “Daarnaast bieden wij een kleinere unit van 700 m3/h, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in kleinere lokalen, lerarenkamers, directieruimtes en overige kantoorruimtes.” Wie kiest voor Sense, profiteert van een hoog rendement, dankzij de toevoeging van energiezuinige ventilatoren met EC-motoren. Maar ook van een hoge warmteterugwinningsefficiëntie, die dankzij een aluminium tegenstroom warmtewisselaar kan oplopen tot maar liefst 90%. “Een ingebouwde gemotoriseerde bypassklep, geregeld door de geïntegreerde regeling, beschermt de warmtewisselaar tegen bevriezing. Onder de warmtewisselaar is bovendien een condensbak geplaatst met een afvoeraansluiting aan de achterzijde.”

Afhankelijk van de gekozen unit zijn elektrische voor- en naverwarmers mogelijk. “Waar een naverwarmer zorgt voor de juiste toevoerluchttemperatuur, beschermt de voorverwarmer de warmtewisselaar tegen bevriezing.” Voor Sense zijn vier combinaties beschikbaar: zonder elektrische verwarmers, alleen met voorverwarmer, alleen met naverwarmer of met voor- en naverwarmer. “De voor- en naverwarmers kunnen naar wens geselecteerd worden in een hoog of laag elektrisch vermogen. Daarmee bieden wij voor elke situatie een passende oplossing.”

Elke Sense luchtbehandelingsunit wordt geleverd met ingebouwde bediening en HMI-touchdisplay.

Efficiënte luchtverdeling, zonder tochtklachten

Het gelakt aluminium luchttoevoerrooster (RAL7016) is uitgevoerd met 2-rijige verstelbare lamellen, voor een perfecte horizontale en verticale afstelling van de luchtstroom, vertelt Verweij. “Hierdoor wordt een efficiënte luchtverdeling geborgd, terwijl tochtklachten in het lokaal worden voorkomen.” Voor de luchtafvoer is een 1-rijig aluminium luchtafvoerrooster (RAL9010) met verstelbare lamellen voorzien. Dit rooster is bevestigd aan de servicedeur en daardoor eenvoudig te reinigen. Optioneel kan Sense geleverd worden inclusief CO2-sensor, voor een optimale CO2-regeling.

Licht en compact

Omdat de luchtbehandelingsunit volledig zichtbaar is in de ruimte, is nadrukkelijk aandacht besteed aan het design. Zo wordt Sense in één deel geleverd. De frameloze behuizing is gemaakt van gelakte aluminiumplaat (RAL9010), wat de unit lichter en compacter maakt, aldus Verweij. “Om de unit optisch te laten zakken, is over de gehele lengte een donkere strip (RAL7016) geplaatst waarin het uitblaasrooster is verwerkt. Interne componenten zijn eenvoudig toegankelijk via de onderzijde van de unit, waardoor onderhoud en service aanzienlijk vergemakkelijkt worden.”

Bediening is ook mogelijk via een app of de cloud.

Stille werking

Voor de montage aan het plafond worden al in de fabriek van Systemair speciale beugels aan de unit bevestigd, die tevens voorzien worden van rubberen trillingsdempers. Voor een efficiënte geluids- en warmteverliesreductie wordt aan de binnenzijde bovendien isolatie op basis van melaminehars aangebracht. Deze en andere optimalisaties dragen bij aan een stille werking (<40 dB(A) op 1 meter afstand), die voldoet aan de richtlijnen voor Frisse Scholen klasse B.

De Sense luchtbehandelingsunits zijn sinds afgelopen jaar verkrijgbaar, maar vanwege de componentenschaarste stelde Systemair de introductie even uit. “Inmiddels draait onze productie weer op volle toeren en is Sense ruim beschikbaar”, besluit Verweij. “Wie de unit wil zien én horen, kan binnenkort terecht in onze instructieruimte in Harderwijk, waar de unit werkend wordt opgesteld.”

Wie kiest voor Sense, kiest voor:
• Platte en compacte unit voor plafondmontage.
• Continue toevoer van verse lucht.
• Efficiënte luchtverdeling door de hele ruimte.
• Aluminium tegenstroom warmtewisselaar.
• Warmteterugwinningsefficiëntie tot 90%.
• Energiezuinige ventilatoren met EC-motoren.
• Efficiënte filtratie van frisse lucht.
• Virusdodende filters ePM1 90% Deltri+ (accessoire).
• Stille werking <40 dB(A) bij 1 meter.
• Eenvoudige installatie, onderhoud en bediening.
• Geïntegreerd besturingssysteem.
• CO2-regeling (accessoire).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.