Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Centrale klimaatbeheersing na hoteluitbreiding
Op het hoteldak staan de warmtepompen.

Centrale klimaatbeheersing na hoteluitbreiding

In de bestaande kamers koos het bedrijf ervoor om het aanwezige systeem te reinigen en te repareren. Beide systemen zijn centraal te bedienen.

Aan de Hooghuisstraat in het centrum van Eindhoven heeft Boutique Hotel Lumière zijn capaciteit uitgebreid van 25 naar 50 kamers. De nieuwe kamers zijn voorzien van een nieuw klimaatbeheersingssysteem van Mitsubishi Electric, waarmee installateur Sanders Airconditioning sinds jaar en dag werkt. “We hebben ervoor gekozen om het VRF City-Multi R2-systeem hiervoor te gebruiken”, vertelt projectleider Stefan Kooijmans van het installatiebedrijf. “Een belangrijke reden hiervoor is dat met dit systeem iedere kamer afzonderlijk verwarmd en gekoeld kan worden. Daarnaast beschikt dit systeem over een centraal bedieningspaneel, dat we bij de receptie hebben geïnstalleerd.”

Boutique Hotel Lumière bevindt zich in het centrum van Eindhoven.

Onderhoud in plaats van vervangen

Tijdens de werkzaamheden van de hoteluitbreiding bleek het aanwezige klimaatbeheersingssysteem van de bestaande kamers, dat ruim tien jaar oud is, niet in goede staat te verkeren. Maar in plaats van dit systeem volledig te vervangen, koos Sanders Airconditioning ervoor om alleen enkele onderdelen te vervangen en vooral veel te reinigen. “Niet alleen de plafondunits waren aan onderhoud toe, maar ook de condensors op het dak van het hotel hebben we flink gereinigd”, vertelt Kooijmans. Dit onderhoud vond plaats in overleg met Alklima, dat als exclusief importeur van Mitsubishi Electric voor de benodigde materialen zorgde. “We hadden ervoor kunnen kiezen om te sturen op de koop van een nieuw klimaatsysteem”, vertelt accountmanager Jochem Goossens. “Maar voor ons speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo zorgen onze klimaatsystemen onder meer voor energiebesparing. De meeste duurzame winst wordt echter behaald met onderhoud en reparatie. Daarom hebben we geadviseerd om het aanwezige klimaatsysteem niet te vervangen.”

De receptioniste kan ervoor zorgen dat een kamer binnen een kwartier is verwarmd.

Bij die keuze speelde onder meer mee dat beide klimaatbeheersingssystemen over de mogelijkheid beschikken om gekoppeld te worden aan het centrale bedieningspaneel. “Als een gast zich meldt bij de receptie, dan kan de receptioniste binnen een klein kwartier zorgen voor een warme kamer”, geeft Kooijmans aan. “Dat was een wens van Boutique Hotel Lumière en die mogelijkheid hebben we gecheckt bij Alklima. Gelukkig is dat mogelijk.”

In de bestaande kamers waren de plafondunits aan onderhoud toe.

Advies en klankbord

Goossens is blij met de rol die hij vanuit Alklima in dit project heeft kunnen spelen. “We werken graag nauw samen met bedrijven als Sanders Airconditioning. Zij weten wat er in de markt speelt en wij kunnen met onze kennis en ervaring voor advies zorgen en als klankbord dienen. Het bijzondere aan dit project is dat de bestaande installatie in gebruik blijft. Een betere reclame voor een klimaatinstallatiesysteem is bijna niet mogelijk. We zijn dan ook blij dat Sanders Airconditioning naar de mogelijkheden heeft gekeken.”

Alklima hoeft er de komende vijf jaar alleen voor te zorgen dat onderdelen van het klimaatbeheersingssysteem op voorraad zijn. Het Eindhovense installatiebedrijf heeft namelijk een onderhoudscontract van vijf jaar afgesloten met Boutique Hotel Lumière. “We zijn blij dat we een onderhoudscontract voor een langere periode hebben kunnen afsluiten”, vertelt Kooijmans. “Gelukkig gebeurt dat veel vaker. Zo kunnen we de goede prestaties van het systeem blijven garanderen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.