Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Central Park, Utrecht: BREEAM ‘Excellent’ mede dankzij duurzame W-installatie

Westflank-4
In de parkeergarage werden vuilwaterputten en een olie-benzineafscheider aangebracht.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Beck & v.d. Kroef

20 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Utrechtse kantoorgebouw Central Park wordt een moderne werkomgeving op één van de meest centraal gelegen locaties van Nederland. In opdracht van HOMIJ installeerde Beck & v.d. Kroef de W-installaties, waaronder alle drinkwaterinstallaties, vuilwaterinstallaties en de hemelwaterinstallatie. Het bedrijf leverde en installeerde het complete sanitair ‘van de leidingen tot aan de toiletpot’.

Beck & v.d. Kroef begon in 1898 als loodgietersbedrijf en is actief met het ontwerpen en installeren van sanitaire installaties. Deze worden gerealiseerd inclusief hemelwaterafvoer, riolering, waterleidingen en bijbehorende brandbeveiliging. Dit wordt gedaan door goed opgeleide medewerkers die ook het onderhoud van de installaties op zich nemen.

In 2019 startte Beck & v.d. Kroef met de werkzaamheden bij Central Park. De stort aan het begin van het project verliep al meteen vrij snel, vertelt projectleider Tom Stadman. “Omdat we steeds mee moesten gaan met de bouw, waren er wel wat uitdagingen. We hebben bijvoorbeeld een aantal vuilwaterputten en een olie-benzineafscheider aangebracht in de parkeergarage. Er kan immers olie of benzine op het wegdek terecht komen wanneer auto’s de parkeergarage in rijden. Dat loopt dan de zijleidingen in, zodat het niet in het hemelwater terechtkomt. Het aanbrengen van deze installatie moest op een minimale hoogte en dat vormde een uitdaging, want je hebt wel een stuk afschot nodig bij vuilwaterafvoer. Het was best even spannend of dat allemaal goed zou passen. Gelukkig konden we dat met onze ervaring goed uitvoeren en in juni 2021 is alles naar wens opgeleverd.”

Beck & v.d. Kroef installeerde het volledige sanitair, van de leidingen tot aan de toiletpotten en kranen.

Waterbesparing

Met het oog op waterbesparing kreeg het sanitair een aantal aanpassingen, zoals infraroodkranen die automatisch water afgeven wanneer iemand een hand eronder houdt. De toiletten kregen 6 liter reservoirs en het licht in de sanitaire ruimtes wordt volautomatisch aangestuurd door sensoren. Stadman: “Het gebouw is volgens BREEAM ‘Excellent’-eisen gebouwd en het water kan dus helemaal niet lopen wanneer er niemand in de ruimte is. De installatie voldoet hiermee aan zeer strenge eisen.”

Samenwerking

Beck & v.d. Kroef voerde de werkzaamheden uit in opdracht van HOMIJ en werkte daarnaast veel samen met aannemer Wessels Zeist. “We hebben in het verleden al meerdere opdrachten gedaan met HOMIJ, dus onze medewerkers zijn bekend met elkaar en weten goed samen te werken”, aldus Stadman.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%