Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Breed pakket klimaatsystemen houdt nieuwbouw Luxonos op een comfortabele temperatuur 
Drie LG Therma V lucht/water-warmtepompen van 16 kW per stuk voorzien in de verwarming van de kantoren, spreekkamers en kantine.

Breed pakket klimaatsystemen houdt nieuwbouw Luxonos op een comfortabele temperatuur 

Luxonos regelt de audiovisuele verzorging van presentaties, congressen, beurzen en evenementen. Van licht, geluid, special effects en AV tot en met technisch personeel en ondersteuning. Aan de basis van het bedrijf staan de jonge ondernemers Anco van Vliet en Mitch van Giersbergen, die zich al op 16- en 18-jarige leeftijd inschreven bij de KvK. In 2010 gestart in een schuurtje in Laren, heeft hun bedrijf een gigantische ontwikkeling doorgemaakt; van een tweemansbedrijf naar een gezonde en volwassen onderneming en via Baarn en Soest naar Almere. Hier werden begin november de deuren geopend van een spiksplinternieuw en stoer bedrijfspand van circa 2.500 m2, waarin een inspirerende werkomgeving gecombineerd wordt met hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en comfort. De klimaatinstallaties van Ecoklima en LG/Centercon leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

De nieuwbouw van Luxonos bestaat uit een magazijn van circa 1.800 m2 en een kantoor van circa 700 m2, inclusief spreekkamers en bedrijfskantine. Waar Hardeman Veenendaal de ruwbouw verzorgde, stond VDL Bouw & Onderhoud B.V. in voor de complete afbouw. Ecoklima was verantwoordelijk voor het advies, ontwerp en de realisatie van de klimaatinstallaties. “Conform de gaswet moeten nieuwbouwprojecten worden voorzien van een duurzame en gasloze installatie”, vertelt André Lam, oprichter/eigenaar van Ecoklima. “Luxonos wenste bovendien een industriële look & feel met open plafonds en starre luchtkanalen, die onopvallend in het zicht bleven. Ook werd de voorkeur uitgesproken voor vloerverwarming/vloerkoeling. Op basis van deze wensen én de geldende normen heb ik een advies en ontwerp voor de klimaatinstallaties neergelegd, dat in nauw overleg is gefinetuned. Het resultaat is een laagtemperatuur vloerverwarmingssysteem dat het magazijn en de kantoren continu op een basistemperatuur van 18°C houdt. Een luchtbehandelingsinstallatie en plafondunits voorzien in de aanvullende comfortverwarming (winter) en koeling (zomer) van de kantoren.”

Luxonos wenste een industriële look & feel met open plafonds en starre luchtkanalen, die onopvallend in het zicht bleven.

Betrouwbaarheid, kennis en kwaliteit 

Ecoklima is een kleinschalig en dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in het advies, ontwerp en de implementatie van klimaatinstallaties. Oprichter/eigenaar André Lam beschikt over ruime technische kennis en zet zich al meer dan twintig jaar actief én persoonlijk in om projecten tot een succes te maken. Hierbij werkt hij waar mogelijk samen met partners, zoals Centercon. De keuze voor Centercon is volgens hem een logische, vanwege de ‘betrouwbaarheid van de organisatie, de uitgebreide kennis van de medewerkers en de kwaliteit van de LG-apparatuur’. “En ook de korte lijnen zijn belangrijk, zodat we snel kunnen schakelen in projecten. Zodra het basisontwerp voor Luxonos gereed was, heb ik contact gelegd met Centercon om de verdere uitwerking te bespreken.”

De lucht/lucht-warmtepompsystemen zijn slim gekoppeld aan een (MT) LG Hydro Kit met vierzijdige warmtewisselaar, die water tot op een medium temperatuur van 50°C kan verwarmen én naar wens ook kan afkoelen.

LG klimaatsystemen

“Op basis van het basisontwerp, de projectspecificaties en het beschikbare budget hebben wij de juiste systemen voor dit project geselecteerd”, vertelt Martijn ter Braak, Sr. Key Accountmanager bij Centercon. “Vervolgens heeft ons technische team in samenwerking met André de inhoudelijke finetuning verzorgd: wat zijn de randvoorwaarden om de systemen goed te laten functioneren? Welke installatiecomponenten zijn nodig? En wanneer moeten de producten geleverd worden? Ook hebben zij de technische tekeningen uitgewerkt.” De inspanningen hebben uiteindelijk geleid tot de levering en montage van drie LG klimaatsystemen, vertelt hij. “Voor de verwarming van het magazijn hebben wij twee LG Multi V 5 VRF-systemen geleverd, met elk een verwarmingscapaciteit van 31,5 kW bij +7°C en 29,8 kW bij -10 °C buitentemperatuur. De lucht/lucht-warmtepompsystemen zijn slim gekoppeld aan een (MT) LG Hydro Kit met vierzijdige warmtewisselaar, die water tot op een medium temperatuur van 50°C kan verwarmen én naar wens ook kan afkoelen. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming.” 

One-stop-shop

Drie LG Therma V lucht/water-warmtepompen van 16 kW per stuk voorzien in de verwarming van de kantoren, spreekkamers en kantine. “Op ons advies is een splitopstelling aangebracht in combinatie met wederom een LG Hydro Kit. Dankzij deze opstelling gaat er geen cv-water maar koudemiddel van buiten naar binnen, waardoor het risico op bevriezing slim wordt ondervangen.” Als afgiftesysteem is ook hier gekozen voor vloerverwarming. In de nieuwbouw is in totaal circa 10 kilometer aan vloerverwarmingsbuizen aangebracht, vertelt Ter Braak. “Centercon kan de installateur ook op dit vlak volledig ontzorgen. Wij beschikken over een ruime voorraad waterzijdige componenten van diverse gerenommeerde fabricaten, zoals Caleffi en RBM. Bovendien kunnen wij de legplannen maken en begeleiden wij graag de montage van de door ons geleverde vloerverwarmingsslangen en verdelers. Kortom: met onze unieke ‘one stop shop-formule’ kunnen wij installateurs voorzien van zowel koeltechnische appendages als waterzijdige componenten voor een optimaal functionerend systeem.”

Voor de luchtbehandeling in de kantoren leverde Monair Luchttechniek een Robatherm luchtbehandelingskast, die gekoppeld is aan twee LG CAC (Commercial Air Conditioning) buitendelen van elk 15 kW. “De buitendelen zijn inclusief een Supply Air kit geleverd, waarin ook de regeling geïntegreerd is”, aldus Ter Braak. “De luchthoeveelheden in de ruimtes wordt geregeld op basis van zowel inblaastemperatuur als voltage (0-10 Volt) waardoor het systeem zeer energiezuinig functioneert.”

Hoge COP- en EER-scores 

De montage van alle klimaatinstallaties is verzorgd door Ecoklima. Vervolgens hebben Ecoklima en Centercon gezamenlijk de inbedrijfstelling verzorgd. “Alle systemen in dit project functioneren energiezuinig en beschikken over zeer hoge COP- en EER-scores”, besluit Ter Braak. “Hierdoor komen zij in aanmerking voor aantrekkelijke (EIA en ISDE) subsidies, waarvan in dit project ook gebruik is gemaakt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.