Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eenzijdige brandwerende toepassingen voor rookgasafvoerleidingen 
De PROMASTOP®-FC3.

Eenzijdige brandwerende toepassingen voor rookgasafvoerleidingen 

Promat is onderdeel van Etex Building Performance en biedt een volledig assortiment aan brandwerende producten en systemen voor brandwerende constructies. Zij ontwikkelde unieke methoden om haar producten te produceren en te testen in reële omstandigheden, ook op het gebied van rookgasafvoerleidingen (RGA) en verbrandingsluchttoevoerleidingen (LTV). Met manchetten en kitten dicht je een doorvoering brandwerend af.

Met al haar producten biedt Promat een totaaloplossing voor het brandwerend afdichten van verschillende soorten doorvoeringen. Als het gaat om RGA- en LTV-leidingen, dan biedt Promat voor aluminium en Safe-PP leidingen bijvoorbeeld de PROMASTOP®-FC3, PROMASTOP®-FC6, PROMASTOP®-UCE en PROMASTOP®-W. Voor kunststof concentrische leidingen zijn er geteste varianten verkrijgbaar van Burgerhout en Ubbink. Martin Boot, Technical Development & Application Engineer bij Promat: “Voor dit soort leidingen is er geen testnorm beschikbaar om de brandwerendheid te bepalen. Daarom worden er vaak producten toegepast die niet conform de realiteit zijn getest.”

Om dit probleem op te lossen, liet Promat in het verleden een gelijkwaardigheidsonderbouwing opstellen door Efectis samen met Rogafa (Vereniging van Nederlandse Fabrieken van Gasafvoerleidingen) en VFK (Belangenorganisatie van Nederlandse ketelleveranciers). Hierbij wordt voldaan aan de wbdbo-eisen, waarbij uitgegaan wordt van een brandwerendheid van 60 minuten. Boot: “Een schacht is een gesloten ruimte waar je later niet meer in kunt. Het is dus beter om deze enkelzijdig brandwerend te maken. Richting de schacht 60 minuten (gehele wbdbo-eis) en vanuit de schacht 0 minuten. In dat geval hoeven manchetten alleen aan de buitenzijde van de schacht geplaatst te worden. Dat kan met onze producten. Er wordt dan wel als voorwaarde gesteld dat er geen brand in de schacht kan ontstaan.”

De PROMASTOP®-UCE.

Manier van testen

De brandmanchetten van Promat worden getest conform EN 1366-3. De testconfiguratie wordt afgestemd op het materiaal van de leiding en het gebruik. RGA- en LTV-leidingen worden afgesloten (capped) aan de toestelzijde. Daar zit immers altijd direct de aansluiting met het cv-toestel. Het is ook toegestaan om deze leiding open (uncapped) te testen. Aan de schachtzijde zijn beide leidingen tijdens de brandproef open (uncapped). Op deze manier wordt de aansluiting op de installatie nagebootst. De druk en de stroming van hete gassen in een geventileerde leiding is anders dan in een afgesloten leiding.

Manchetten en kit

Promat biedt oplossingen met meerdere typen brandmanchetten, zodat in iedere situatie de optimale keuze gemaakt kan worden. De werking is gegarandeerd, dus de keuze is aan de installateur, zegt Boot. “De PROMASTOP®-UCE bestaat uit een geperforeerde roestvrijstalen band met schakels, die je op de gewenste maat kunt afsnijden en breken. Wanneer je op voorhand de diameter kent, zijn manchetten met een vaste maat erg handig. Daarvoor zijn er de PROMASTOP®-FC3 en PROMASTOP®-FC6. De keuze die je als installateur maakt, is dus afhankelijk van je eigen voorkeuren en de ruimte die je hebt.” Wat de manchetten gemeen hebben, is dat ze verschillende lagen opschuimend materiaal op grafietbasis bevatten. Door de hoge temperaturen bij brand sluit deze opschuimende vulling de leiding af.

“Het spreekt voor zich dat je onze brandwerende kit moet gebruiken in combinatie met de manchetten”, zegt Product Manager Sam de Graeve. “Het is immers niet toegestaan om af te wijken van de geteste configuratie. De kit zorgt ervoor dat de ruimte tussen wand en leiding rondom afgesloten wordt. PROMASEAL®-A is een acrylaatkit. Bij de 600 ml verpakking zit deze in een worst die je in het kitpistool doet. Dit doen we met het oog op duurzaamheid; het voorkomt verspilling en onnodig verpakkingsmateriaal. Je hebt geen tube meer die overblijft.”

De PROMASTOP®-FC6.

Advies

Promat biedt installateurs desgewenst kosteloos projectadvies. Dit begint bij de Promat® Selector (selector.promat.com), waar je aangeeft om wat voor product en toepassing het gaat, waarna je na een paar klikken ziet wat de mogelijkheden zijn. De Graeve: “Heb je nog vragen, dan kun je via de knop op de website contact opnemen met de afdeling Techniek. Wat wij bieden, is meer dan enkel een product of een aantal producten bij elkaar. Het is de combinatie en die op de juiste manier installeren. Je ziet dan ook dat Ubbink brandwerende sets aanbiedt met daarin onze PROMATECT®-100 brandwerende plaat, een manchet met een vaste diameter en kit. Het is mooi om te zien dat zelfs de leverancier van de leidingen kiest voor Promat om de beste oplossing te bieden.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.