Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Bewoners komen nooit meer in de kou te zitten’
Aan de Graskopstraat 87-97 in Den Haag wordt het bestaande verwarmings- en warmtapwatersysteem geoptimaliseerd.

‘Bewoners komen nooit meer in de kou te zitten’

Een warmtepomp is geen garantie voor duurzame warmte en warm tapwater. Om de energiekosten en CO2-uitstoot van een woning of woonblok flink te verlagen en het comfort naar het hoogste niveau te tillen, moet de installatie ook op de juiste manier uitgelegd, geïnstalleerd en onderhouden worden. Gebeurt dit onvoldoende, dan kunnen aanpassingen noodzakelijk zijn, zoals recent aan de Graskopstraat in de Haagse wijk Transvaal.

De 330 woningen aan de Graskopstraat 87-97 waren tijdens de bouw voorzien van een centraal verwarmings- en warmtapwatersysteem met twee warmtepompen en twee gasgestookte ketels, die samen 1.000 kW aan verwarmingsvermogen kunnen leveren. Echter heeft dit systeem door een installatiefout nooit volgens de ontwerpcondities gefunctioneerd, weet Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Als gevolg van de installatiefout haalden de warmtepompen hun temperaturen (45°C) niet. Hierdoor moesten de cv-ketels te veel en te vaak bijspringen en werd de duurzame ambitie van woningcorporatie Woonbron niet gehaald.” KOREX Benelux heeft vaker met dit bijltje gehakt. Ook in opdracht van Woonbron, voor een project in hartje Eindhoven. “Op voorschrijven van de woningcorporatie en samen met De Jong Techniek heb ik de bestaande warmtepompinstallatie aan de Graskopstraat geïnventariseerd en een voorstel voor verbetering mogen maken.” Waar de Jong Techniek een aanpassing doet aan het leidingwerk, verzorgt KOREX Benelux het drukbehoud, de expansie, de ontgassing en het bijvullen van de installatie.

Waar de Jong Techniek het leidingwerk aanpast, verzorgt KOREX Benelux het drukbehoud, de expansie, de ontgassing en het bijvullen van de installatie.

Verzekerd van warmte

Half september heeft KOREX Benelux twee nieuwe AIR-SEP® units geleverd en in de stookruimte van het woonblok aangesloten. “Gekozen is voor een AIR-SEP® AS-T 600/6 en AIR-SEP® AV 600/6 met geïntegreerde VK-kit. Beide AIR-SEP® units zijn zodanig hydraulisch gekoppeld, dat ze continu met elkaar in verbinding staan en zowel gecombineerd als standalone kunnen functioneren”, vertelt Van Gorsel. “Dankzij de opstelling kon ik in totaal drie schakelingen maken. De eerste AIR-SEP® is gekoppeld aan het warmtapwatersysteem en verzorgt het drukbehoud, de expansie, de ontgassing en het automatisch bijvullen van het warme tapwater. De tweede AIR-SEP® verzorgt de lage temperatuur verwarming en het gekoeldwatersysteem. Indien zich onverhoopt een storing in één van de units voordoet, dan sluit het warmtapwatercircuit zich automatisch af van het verwarmings- en gkw-circuit. Vervolgens zal de AIR-SEP® onafhankelijk en volledig zelfstandig de waterbehandeling overnemen. Hierdoor zijn bewoners voortaan verzekerd van warmte.” Een extra zekerheid is de koppeling met een vergelijkbaar AIR-SEP® systeem met twee units aan de overkant van de straat, waar Woonbron een woonblok met 300 woningen bezit. “Hierdoor komen bewoners nooit meer in de kou te zitten.”

De AIR-SEP® AS-T 600/6.

Automatische terugkoppeling

Uniek aan de AIR-SEP® installatie in Den Haag Transvaal is dat de units automatisch een terugkoppeling krijgen van het gebouwbeheersysteem, over in welk seizoen zij draaien. Hierdoor wordt een nog energiezuinigere werking mogelijk.

Over KOREX Benelux

KOREX Benelux is gespecialiseerd in de verkoop, levering en het onderhoud van diverse toestellen en appendages op het gebied van water- en/of koelvloeistofbehandeling in Gesloten Circulerende Druk (GCD) installaties. “We bieden technisch advies en ondersteuning en maken berekeningen en aansluitschetsen voor kostenbesparende, energie- en CO₂-reducerende installaties, met als doel een verbeterde capaciteit van verwarmings-, koel- en vriessystemen, gesloten bronsystemen en zonne-energiesystemen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.