Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Bespaar energie en arbeid!

Bespaar energie en arbeid!

Extreme omgevingsfactoren, waaronder zeer hoge en lage temperaturen (-30 °C tot +60 °C), luchtvochtigheid, stof of vervuiling, maar ook schommelende temperatuurzones, verschillende plafondhoogtes, moeilijk bereikbare plaatsen en/of afwijkende lichtbehoeften per zone kunnen van uw verlichtingsplan een grote uitdaging maken. Want hoe zorgt u ervoor dat op elke locatie optimaal werklicht wordt bereikt, op ieder uur van de dag? Flexibel en snel, zonder dat uw energiekosten de pan uit reizen? Bever Innovations, divisie Industrial biedt hiervoor een passende oplossing, exact afgestemd op uw behoeften en omstandigheden.

Of uw vraag nu een magazijn, koel- of vrieshuis, productiehal, kantoorpand, terrein of parkeerplaats betreft: een standaard lichtoplossing is vaak niet goed genoeg! “Elke productieomgeving, magazijn en/of kantoorpand heeft zijn eigen lichtbehoefte”, weet ook Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Bever Innovations, divisie Industrial. “Daarom maken wij altijd een specifiek lichtplan op maat, waarbij we niet alleen rekening houden met de (extreme) omstandigheden, maar ook aandacht besteden aan een optimale efficiency, productiviteit, veiligheid én welzijn van de medewerkers.”

Intelligente besturing

“Dankzij een eenvoudige koppeling met ons monitoringssysteem vormen onze verlichtingsarmaturen automatisch een standalone, draadloos EOS-netwerk, die eenvoudig via de EOS-Manager app op een tablet of smartphone benaderd en beheerd kan worden. Ook op afstand”, vertelt De Jonge. “Onze intelligente verlichting analyseert 24/7 informatie over o.a. aanwezigheid, lichtsterktes en energieverbruik, waarop het lichtplan en de bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Zo brengt inzicht in de bewegingsdetecties van de armaturen knelpunten in uw routing aan het licht, waarop de routes kunnen worden aangepast. Koppelingen met alarm-, brand- en gebouwmanagementsystemen zorgen daarbij voor een optimale veiligheid. In geval van calamiteiten gaat alle verlichting namelijk direct op vol vermogen branden, waardoor het gebouw snel en veilig geëvacueerd kan worden. Zonder dat ingrijpende maatregelen aan de verlichtingsinstallatie nodig zijn.”

Snel en veilig vluchten dankzij intelligente (nood)verlichting

De Arbonorm geeft aan dat in geval van nood de noodverlichting direct moet opschakelen naar 1 lux op 1 meter hoogte. “Echter als er echt iets aan de hand is, zijn medewerkers en bezoekers meer gebaat bij een verlichtingsniveau van bijvoorbeeld 100 lux op 1 meter”, meent De Jonge. “Door de toepassing van onze EOS-technologie is dit eenvoudig te realiseren.” Wanneer de stroom uitvalt, dan neemt een UPS de stroomvoorziening over en krijgen alle EOS-armaturen automatisch een signaal. “De armaturen schakelen in dat geval automatisch naar het vooraf ingestelde lichtniveau (100 lux op 1 meter). Zodra iedereen veilig geëvacueerd is – bijvoorbeeld na 30 minuten – dimmen de armaturen automatisch weer terug naar de norm (1 lux op 1 meter). Dit geeft ook medewerkers die werkzaamheden uitvoeren op plekken met een verhoogd risico voldoende tijd om hun processen af te sluiten én veilig het gebouw te verlaten.”

Verlichting brandt alleen ‘als je er bent’

“Onze LED-armaturen zijn standaard voorzien van een Long Range bewegingssensor”, vertelt De Jonge.  “Zodra beweging wordt gedetecteerd, dan schakelt het armatuur automatisch op tot een vooraf bepaald lichtniveau, rekening houdend met de temperatuur in de ruimte, het daglichtniveau én de geldende Arbonormen. Indien gewenst worden hierbij ook de omringende armaturen geactiveerd. Thermische shocks zijn verleden tijd, evenals spanningspieken op het net.” Dankzij de intelligente verlichting kan flink op de energiekosten (< 90%) en CO₂-uitstoot worden bespaard, terwijl de lichtkwaliteit én veiligheid te allen tijde voorop blijven staan.

Tijds- en arbeidsbesparing

Wanneer de temperatuur van het LED board boven de 80˚C komt, dan schakelt automatisch het LIPS in; het Luminaire Intelligent Protection System dat ervoor zorgt dat de lamp automatisch terugdimt. “Daarnaast beschikken onze armaturen over een Light Normalizer die continu meet of er sprake is van lichtterugval, die – indien aanwezig – automatisch wordt gecompenseerd. Gedurende de 100.000 branduren resulteert dit in geen lichtverlies, ongeacht de omgevingstemperatuur (> 60°C). Doordat de LED’s gaan aanzienlijk langer meegaan dan conventionele armaturen, kan flink bespaard worden op onderhoudstijd en vervangingskosten. Bovendien komen onze armaturen tegemoet aan de energiebesparingsplicht.”

Energiebesparingsplicht

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder te treffen. Dit is de zogenaamde energiebesparingsplicht. “In het Activiteitenbesluit milieubeheer is voor 19 bedrijfstakken een lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing opgenomen (de Erkende Maatregelenlijst of EML)”, vertelt De Jonge. “Ook de verlichting is hierin meegenomen. Om een terugverdientijd van 5 jaar of minder te borgen, is het belangrijk dat het geïnstalleerde vermogen van de verlichting gereduceerd wordt. Onze LED-verlichting speelt hier perfect op in. Doordat de verlichting alleen brandt bij aanwezigheid, wordt het verbruik namelijk zo laag mogelijk gehouden. Bovendien: als de verlichting niet brandt, hoeft ook geen vermogen teruggekoeld te worden.”

Benieuwd hoe onze verlichting tegemoet komt aan de energiebesparingsplicht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via [email protected] of +31 (0)111 745 400.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.