Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Barendrechts appartementencomplex is op-en-top duurzaam
Laswerk voor het leidingwerk van de cv-/gkw-installaties.

Barendrechts appartementencomplex is op-en-top duurzaam

Uitgebreid pakket W-installaties voor nieuw woon-zorgcomplex Borgstede 

De bouw van het nieuwe woon-zorgcomplex Borgstede in Barendrecht voor Woonzorg Nederland is een project dat Van Dorp projecten past als een maatkostuum. Vanuit de vestiging in Capelle aan den IJssel tekent de totaalinstallateur namelijk voor een pakket gebouwgebonden W-installaties dat een-op-een matcht met de aanwezige disciplines. Daarnaast verzorgt Van Dorp projecten binnen het door zorginstelling Laurens gehuurde gebouw de vereiste meet- en regelvoorzieningen en levert het de PV-panelen die de eigentijdse huisvesting in de toekomst van stroom moeten gaan voorzien. 

Het project Borgstede, dat volgens planning in het derde kwartaal van 2025 wordt opgeleverd, omvat de fasegewijze sloop van een oud woonzorgcentrum en de bouw van een gloednieuw woon-zorgcomplex voor mensen met een intensieve zorgvraag. De door AG NOVA Architecten ontworpen nieuwbouw aan de Marjoleinlaan in Barendrecht telt 99 royale appartementen die over vijf woonlagen zijn verdeeld. Op elke verdieping is voorzien in een beleefkamer, twee gezellige buurtkamers en een ruim gezamenlijk balkon: plaatsen waar de bewoners elkaar straks kunnen ontmoeten. Na oplevering zal het nieuwe Borgstede samen met het dienstencentrum en de zelfstandige woningen een belangrijke sociale functie in de wijk hebben. “Het gebouw wordt een plek waar zo gewóón mogelijk wonen centraal staat”, legt projectmanager Denis den Boer namens de werktuigbouwkundige tak van Van Dorp projecten uit. “Daarom worden binnen het complex woon- en zorgfaciliteiten op een slimme manier met elkaar gecombineerd. En wat ook mooi is: tijdens de werkzaamheden kunnen alle bewoners en medewerkers zo veel mogelijk in Borgstede blíjven wonen en werken.”

Duurzaam ingestoken

Van Dorp projecten is in opdracht van hoofdaannemer Dura Vermeer verantwoordelijk voor de complete werktuigbouwkundige invulling van het project. “Met de voorzieningen voor ventilatie, lucht, gekoeld water en sanitair verzorgen we alle gebouwgebonden installaties binnen het complex”, aldus Den Boer. “Inclusief de meet- de regeltechniek, het kloppend hart van het geheel. En aangezien het nieuwe Borgstede helemaal gasloos wordt, leveren we ook de PV-panelen die de stroom opwekken om het gebouw te kunnen voeden. Alles wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.” Zo realiseert Van Dorp de tapwatervoorziening met behulp van een hogetemperatuur warmtepomp. Een redelijk bijzondere techniek, die nog niet op heel grote schaal wordt toegepast. Daarnaast worden bijna alle gebouwgebonden installatiedelen geprefabriceerd op de bouw aangeleverd. De badkamervoorziening vormt daarbij de hoofdmoot. Net als de pantry wordt deze helemaal compleet op een externe locatie opgebouwd, inclusief alle E- en W-componenten. “Zelfs de toiletpot en wandspiegel zijn al gemonteerd”, vertelt Den Boer. “Na een uitvoerige test en certificering worden deze units naar Barendrecht gebracht en in hun geheel in de bouw ingeschoven en aangesloten. Dat werkt natuurlijk lekker snel.”

Afmontage van de technische componenten op de verdeler cv-/gkw-distributie ten behoeve van de gebruikers van het pand.

Lessons learned

Waar Van Dorp het W-technische deel van A tot Z invult, voert Barendrecht Elektrotechniek binnen de nieuwbouw alle E-werkzaamheden uit. Dat alles verloopt volgens Den Boer hartstikke gesmeerd. “De samenwerking met zowel onze opdrachtgever als bouwpartners verloopt soepel. Mede daardoor zitten we goed op schema. Naar verwachting ronden we de eerste vijftig appartementen in oktober van dit jaar af. Daarna gaan we na sloop verder met de overige 49 appartementen. Dat werk zal wat minder werk in beslag nemen dan de eerste fase. Niet alleen omdat alle primaire voorzieningen qua warmte, koude en tapwater immers al in het gebouw zijn gemonteerd, we gaan natuurlijk ook alle ervaringen uitgebreid benutten die we in fase 1 hebben opgedaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.