Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Assortiment voor schoolventilatie verbreed en verbeterd

Ner-Air-2
Wouter Wijma: “Omdat wij ook exporteren naar Duitsland, waar het kwaliteitsniveau een stuk hoger ligt, profiteren de Nederlandse afnemers ook van dat hoge niveau.”

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Ned Air/Martin Hogeboom

22 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Produceren als in de auto-industrie 

Als het gaat om het creëren van een gezond klimaat in scholen is Ned Air al geruime tijd een belangrijke speler. Alleen al van de decentrale ventilatie-units uit de EduComfort-serie worden er jaarlijks zo’n vijfhonderd geïnstalleerd en dat kan volgens directeur Wouter Wijma zomaar een derde van de hele markt zijn. “We blijven de units continu verbeteren en brengen nieuwe varianten uit die beantwoorden aan vragen uit de markt. Bovendien is het productieproces nu nog efficiënter geworden.”

EduComfort 1000.

Het gaat goed in de fabriek van Ned Air in Kampen. De producent van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren heeft veel projecten lopen en het orderboek zit stampvol. “We zitten nu in een trend waarin alles wat vorig jaar is opgestart, gaat lopen”, begint Wijma enthousiast. “Een deel is voor het onderwijs en SUVIS-gerelateerd. Daaruit kun je aflezen dat de opdrachtgevers, schoolbesturen meestal, veel tijd nodig hebben om te beslissen en eventueel om extra geld te organiseren. De regeling vergoedt maar dertig procent en dat is voor veel scholen niet toereikend. En de regeling duurt drie jaar, dus wellicht wachten sommige nog af.”

De crux: op tijd bestellen

Maar met de alsmaar toenemende tekorten aan materialen en stijgende prijzen lijkt dat niet verstandig. Hoewel Ned Air voorlopig nog voort kan en nieuwe orders nog deze zomer kan uitleveren, gaat dat nu al gepaard met prijsverhogingen. Wijma: “Sommige leveranciers werken al met dagprijzen, met in de opdrachtbevestiging de mededeling dat de prijs bij opstart van de productie wordt vastgesteld. Dat kan zomaar een fixe opslag zijn van vijftien of twintig procent. Wat we ook zien, is dat projecten worden uitgesteld omdat diverse onderdelen niet geleverd kunnen worden, zoals een stalen opstelframe voor de luchtbehandelingskast op het dak. Voor de schoolbesturen is de crux dus in elk geval: op tijd bestellen, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt, voor de laagste prijs. En ik durf te beweren dat voor de hele branche geldt dat de vraag straks groter is dan de producenten kunnen maken.”

EduComfort 1000 editie 2022

Ondertussen produceert Ned Air op volle capaciteit voor zowel de Nederlandse als Duitse markt. “De aantallen gaan steeds omhoog. Omdat wij ook exporteren naar Duitsland, waar het kwaliteitsniveau een stuk hoger ligt, profiteren de Nederlandse afnemers ook van dat hoge niveau. Dat is onder meer terug te vinden in het gemak waarmee de nieuwste ventilatie-units te onderhouden zijn; een must voor de Duitse markt. Zo is de 2022-editie van ons topmodel EduComfort 1000 volledig servicebaar. We zijn daar negen maanden terug al aan begonnen. Aan de buitenkant is dat niet te zien, van binnen is het een volledig andere unit geworden: veel slimmer ingedeeld. Behalve dat de filters gemakkelijk via luiken aan de zijkanten te vervangen zijn, kan nu ook via een groot luik aan de onderzijde de warmtewisselaar gereinigd worden. De hele unit hoeft niet meer van het plafond af en storingen zijn snel verholpen. Voor scholen is dat altijd een belangrijke factor. Uiteraard is de EduComfort 1000 nog steeds een uiterst stille (maximaal 33 dB(A); red), decentrale ventilatie-unit die eventueel ook kan koelen en/of verwarmen en die eenvoudig te installeren is.”

Auto-industrie als voorbeeld

Om deze hoge aantallen en kwaliteit te kunnen leveren is, als onderdeel van de algehele kwaliteitsslag die Ned Air nu doormaakt, de productielijn nog efficiënter ingericht. “Vergelijk het met de platforms waarmee de auto-industrie verschillende modellen en zelfs merken op dezelfde productielijn en bijvoorbeeld met eenzelfde chassis bouwt”, verklaart Wijma. “Wij zijn nu zover dat we ook verschillende series door elkaar kunnen bouwen op dezelfde productielijn. Daarmee kunnen we veel slimmer werken en de productie verdubbelen. En ook de kwaliteitscontrole is helemaal gedigitaliseerd.”

Tot slot heeft Wijma nog een nieuwtje: “De EduComfort 675 komt eraan! Deze kleinere unit is speciaal ontwikkeld voor de kleinere lokalen en ruimtes zoals je die bijvoorbeeld vindt in het speciaal onderwijs. De eerste prototypen worden nu door de TÜV getest en ik verwacht dat we eind juli de eerste kunnen leveren, indien gewenst met koeling en verwarming.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht