Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Twee hoofdverdelers voorzien Afghaanse evacués de komende twee jaar van energie
Elk containerdorp telt vier woonblokken van twee verdiepingen, met zestien slaapkamerunits, twee sanitaire units en twee keukenunits.

Twee hoofdverdelers voorzien Afghaanse evacués de komende twee jaar van energie

Begin november zijn vijfhonderd Afghaanse evacués verhuisd van de kazerne in Zoutkamp naar tijdelijke containerdorpen in Winsum en Uithuizen. Zij zullen twee jaar verblijven in tijdelijke woonunits bij bedrijventerrein Het Aanleg in Winsum en naast de tennisvereniging en zwembad De Dinge in Uithuizen. Deze laatste locatie zal in de toekomst ook gebruikt worden voor de bouw van zogeheten wisselwoningen; tijdelijke woningen voor inwoners van wie het huis wordt versterkt.

De containerdorpen zijn een initiatief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat hiervoor een Europese aanbesteding uitschreef. De tijdelijke woonunits zijn door een Griekse leverancier geleverd aan de Europese COA, dat de units vervolgens aan COA Nederland heeft geschonken. Heijmans Infra Hoogeveen heeft alle grondwerkzaamheden op de planlocaties verzorgd, terwijl Heijmans Apeldoorn de engineering en aanleg van de elektrische infrastructuur gegund kreeg. Hierbij is het COA heel breed en compleet ontzorgd. “In totaal zijn 128 slaapkamerunits, zestien sanitaire units en zestien keukenunits geleverd”, vertelt Hans Berends, senior lead engineer elektrotechniek bij Heijmans Apeldoorn. “Elk containerdorp telt vier woonblokken van twee verdiepingen, met zestien slaapkamerunits, twee sanitaire units en twee keukenunits. Voor de energievoorziening van deze woonblokken is in het veld een trafo geplaatst.” Heijmans Apeldoorn stond in voor de bekabeling vanaf de trafo’s naar de hoofdverdelers en woonblokken, evenals de montage van de hoofdverdelers, onderverdelers en groepenkasten.

In dit project is gekozen voor twee Unimes hoofdverdelers van 1.600 Ampère met twaalf afgaande groepen en een aantal kleine installatie-automaatjes.

Flexibel en meewerkend

Voor de engineering en levering van de hoofdverdelers nam Heijmans Apeldoorn contact op met Hager. “Vanuit onze vestiging in Apeldoorn hebben wij heel nauw en warm contact met Hager”, vertelt Berends. “We voeren regelmatig samen projecten uit, waarbij Hager zich zeer flexibel en meewerkend opstelt. Zo lang een verdeler de fabriek in Coevorden nog niet heeft verlaten, zijn nog optimalisaties mogelijk. Bovendien zijn de levertijden kort. Met name dat laatste was in dit project een pré.”

Binnen drie weken gereed

Hager werd gevraagd om op korte termijn twee hoofdverdelers te leveren: één voor de locatie in Winsum en één voor de locatie in Uithuizen. “De initiële vraag betrof twee Univers N-HS hoofdverdeelkasten van 1.600 Ampère, met een beschermingsgraad van IP54”, vertelt Arjan Kluitenberg, technisch specialist bij Hager. “Echter hadden we deze kasten op dat moment niet op voorraad. Op basis van de projectspecificaties hebben we direct een alternatieve oplossing uitgewerkt en voorgesteld. Onze Unimes hoofdverdelers hebben weliswaar een beschermingsgraad van IP30, maar dat bleek voor dit project ook acceptabel. Gekozen is voor twee hoofdverdelers van 1.600 Ampère met twaalf afgaande groepen en een aantal kleine installatie-automaatjes. Binnen drie weken na de aanvraag waren de hoofdverdeelkasten al gereed voor montage.”

Al snel werd besloten om de verdelers te plaatsen in een beschermende container van 1,60 bij 2,20 meter, waardoor zij niet blootgesteld worden aan weer en wind.

Beschermende container

“Aanvankelijk was het idee om de hoofdverdelers tegen de containerunits te plaatsen en om hier een omkasting omheen te timmeren”, aldus Berends. “Al snel werd echter besloten om de verdelers te plaatsen in een beschermende container van 1,60 bij 2,20 meter, waardoor zij niet blootgesteld worden aan weer en wind. Een IP30-klasse was in dit geval meer dan voldoende.” Heijmans Apeldoorn heeft de containers aangeleverd in de werkplaats van Hager, dat de montage van de hoofdverdelers verzorgde. “In de bodemplaat van de containers is een gat gemaakt, waar de bekabeling binnen komt”, vertelt Kluitenberg. “Wij hebben hier onze kasten overheen gezet. Een stukje extra service, dat wij graag voor onze klanten verzorgen. Om de kwaliteit en veiligheid te garanderen, zijn beide hoofdverdelers in onze werkplaats getest en gekeurd door de Hager keurmeester. Vervolgens hebben we de kasten ingekrat om transportschades te voorkomen.”

Vanaf de hoofdverdelers loopt één kabel naar de onderverdeler van ieder woonblok, vertelt Berends. “Vanuit deze onderverdelers worden de groepenkasten van alle units de komende twee jaar van stroom voorzien.” Zodra de tijdelijke woonunits niet meer nodig zijn, gaan zij terug naar Griekenland. De containers met de hoofdverdelers blijven in eigendom van COA Nederland.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.