Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Zoneregelingen op basis van indoor plaatsbepaling en Bluetooth Low Energie

Zoneregelingen op basis van indoor plaatsbepaling en Bluetooth Low Energie

Op de Zuidas in Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan de Terrace Tower, het nieuwe hoofdkantoor van SuitSupply dat onderdak biedt aan circa 16.000 m² kantoorruimte, een restaurant van 1.500 m², een fotostudio van 1.000 m² en een 1.000 m² grote flagshipstore. De nieuwbouw valt op door zijn overhellende ontwerp, met als blikvanger de trapsgewijs verspringende daken en transparante gevelrasters. Maar ook inpandig zijn allerlei technische hoogstandjes voorzien. Een sprekend voorbeeld hiervan is de gebouwautomatisering van SAUTER Nederland.

In opdracht van de Van Losser Installatiegroep heeft SAUTER Nederland niet alleen de regeltechniek voor de primaire HVAC-installaties geleverd, maar ook voor de (secundaire) naregelingen van de klimaatplafonds, verlichtingsarmaturen en binnenzonwering (screens) op de verdiepingen, vertelt Bert van der Put, senior projectmanager bij SAUTER Nederland. “Om een flexibele indeelbaarheid en onderhoud van de technieken in de toekomst te borgen, is gekozen voor een stekerbaar SAUTER boxenconcept met prefab bekabeling en uniforme installatie-stekers, regelaars en I/O-modules. Alle boxen zijn bevestigd aan een metalen goot en onzichtbaar boven de plafonds weggewerkt. Per stramien van 5,40 meter is een I/O-box gemonteerd. Voor de regelaarboxen is een afstand van steeds acht stramienen aangehouden.”

Voor de primaire HVAC-installaties heeft SAUTER haar EY-modulo 5 automatiseringsstations geleverd, terwijl voor de naregelingen is gekozen voor de geïntegreerde en vrij programmeerbare SAUTER ecos505 BACnet-regelaars. Op de naregelingen is onder meer een DALI-bus aangesloten, voor de verlichtingssturing en zonweringsbediening. 

Indoor plaatsbepaling

De klimaatinstallaties, verlichting en zonwering kunnen eenvoudig per zone worden geregeld, vertelt John Zwaan, directeur van SAUTER Nederland. “Hierbij maken we gebruik van indoor plaatsbepaling via ibeacons. In de temperatuuropnemers boven de plafonds zijn ibeacons geïntegreerd, die via een Bluetooth Low Energie (BLE) verbinding gedetecteerd kunnen worden door de smartphones van de medewerkers. Zodra een medewerker een verstelling wil doen via de SAUTER ecoUnit app op de smartphone, weet deze app precies waar de verstelling plaats moet vinden. Medewerkers kunnen vervolgens intuïtief en naar behoefte de zonetemperatuur naar boven of beneden bijstellen, de zoneverlichting dimmen en/of opschakelen en de zonwering aansturen. Hierdoor wordt een optimaal werkcomfort voor iedere medewerker in iedere zone geborgd. Traditionele ruimtebedieneenheden aan de wand zijn in dit project niet aan de orde en doordat gebruik wordt gemaakt van BLE wordt het ICT-netwerk niet belast. Bovendien hebben onbevoegden geen toegang tot de meet- en regeltechniek.”

Eenvoudige, snelle verbinding

Dankzij het stekerbare boxenconcept konden de SAUTER regelaars en I/O-modules snel, effectief en plug-and-play met de klimaatinstallaties worden verbonden, vertelt Zwaan. “De hardware in de regelaar- en I/O-boxen is al in de fabriek beproefd. Datzelfde geldt voor de bekabeling. Op onze locatie in Amsterdam hebben wij reeds alle software getest, waardoor montagetijd, aansluitfouten en faalkosten tot een minimum beperkt bleven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.