Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

Zijn de ventilatie en luchtvochtigheid in uw gebouw(en) op orde?

Controleer uw binnenklimaat!

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Lennox Benelux BV

26 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een comfortabel en gezond binnenklimaat is essentieel voor de gezondheid, productiviteit en concentratie van medewerkers. Niet voor niets is dit het streven van veel ondernemers. Maar wanneer mag u spreken van een goede en gezonde binnenluchtkwaliteit? Welke parameters spelen hierin een rol? En misschien nog wel belangrijker: hoe geeft u hier binnen uw (bestaande) kantooromgeving goed invulling aan? We vroegen het aan producent en leverancier van koel- en HVAC-producten Lennox Benelux BV.

Het belang van verse lucht

In veel kantoorgebouwen is de binnenluchtkwaliteit vandaag de dag helaas nog ondermaats, weet Robert Jan Sluiter, Service Manager Benelux bij Lennox. “Klachten als hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen komen regelmatig voor, als gevolg van achterstallig onderhoud en/of ondeugdelijke ventilatiesystemen.” Bijvoorbeeld door verstopte filters of vervuilde luchtkanalen neemt de ventilatiecapaciteit flink af, weet hij. “Ook zien we nog regelmatig gesloten systemen, waardoor onvoldoende verse lucht wordt aangevoerd. Hierdoor hopen bijvoorbeeld stof, fijnstof, vluchtige organische stoffen, schimmels, bacteriën, virussen en allergenen zich op, met alle hinderlijke gevolgen van dien. Ons eerste advies is dan ook: zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht. Zet ramen open en laat ventilatiesystemen ook ’s nachts en in de weekenden op een lage stand doordraaien. Zorg bovendien dat toiletruimtes een gescheiden luchtvoorziening hebben.”

Binnen de juiste bandbreedtes

“We spreken van een goede en gezonde binnenluchtkwaliteit wanneer temperatuur (19-21°C), luchtvochtigheid (40-60%) en CO2-gehalte (800 PPM) zich binnen de juiste bandbreedtes bevinden”, aldus Sluiter. “Om dit mogelijk te maken, is een grondige inventarisatie van gebouw én ventilatiesysteem een must: hoe wordt het gebouw gebruikt? En wat voor systeem is er geïnstalleerd? Welke type filters zijn toegepast? En wat is de conditie van deze filters? Hoe zien de luchtkanalen en binnenfilters eruit?” Regelmatig adviseert Lennox om filters van een hogere kwaliteit (F7/ePM1) te gebruiken, waardoor ook kleinere deeltjes efficiënt afgevangen kunnen worden. En ook de toevoeging van bevochtigers is een relatief eenvoudige maatregel om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. “Zeker in de wintermaanden is aanvullende bevochtiging vaak wenselijk.”

UV-C of ionisatie

Een stap verder gaat de integratie van UV-C-licht in de rooftops en luchtbehandelingskasten, waarvoor Lennox diverse oplossingen aanbiedt. “Dankzij onze UV-C-technieken wordt het DNA van micro-organismen en virussen beschadigd, waardoor zij zich niet meer kunnen voortplanten of zelfs volledig worden vernietigd”, aldus Sluiter. “Een andere oplossing is ioniseren, waarbij micro-organismen clusteren en efficiënt afgevangen kunnen worden door de filters.”

Grip op de binnenluchtkwaliteit

Om te garanderen dat de binnenluchtkwaliteit ook op de lange termijn geborgd blijft, adviseert Lennox het gebruik van sensoren. Denk bijvoorbeeld aan CO2-sensoren, die ingebouwd kunnen worden in de luchtkanalen van de rooftops. Maar ook aan luchtvochtigheidssensoren. “Naar wens worden alle meetwaarden en energieverbruiken op afstand gemonitord en beheerd door onze experts.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%