Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wereldprimeur: HSF gasnetproducten voldoen aan nieuwe keuringseis

Wereldprimeur: HSF gasnetproducten voldoen aan nieuwe keuringseis

KIWA prestatieverklaring maakt HSF leidingsysteem waterstof-‘proof’

HSF brengt waterstoftechnologie weer een stap dichterbij voor huishoudens. Op 10 september 2019 ontving HSF van KIWA een Declaration of Performance (DoP) overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 (internationaal: AR 214) voor waterstof. De prestatieverklaring geldt voor vijf gasnetproducten die als compleet leidingsysteem een veilige verbinding moeten garanderen tussen de hoofdleiding van een toekomstig waterstofnetwerk en de meterkast. Met de DoP toont HSF onafhankelijk aan dat haar producten geschikt zijn voor waterstof.

Theo Kroon, Directeur van HSF B.V., met de Declaration of Performance.

 

Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas en kan wel eens de brandstof van de toekomst worden. Onderzoek heeft aangetoond dat aardgasnetwerken relatief eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor de distributie van waterstof. KIWA anticipeert met KE 214 op deze ontwikkelingen. Op basis van deze keuringseis kan voor eerder gecertificeerde aardgasproducten met een bijlage worden aangetoond dat ze ook geschikt zijn voor waterstof.

“Deze keuringseis is een wereldprimeur, want geen enkel ander land heeft zo’n kwaliteitsborgsysteem voor waterstof in de gebouwde omgeving”, aldus Ronald Karel, National Director Assurance bij KIWA Nederland tijdens de uitreiking van de eerste elf prestatieverklaringen. “Wij zetten de toon voor de rest van de wereld, die misschien wel onze eisen gaat overnemen.”

De Declaration of Performance van HSF met een van de vijf erkende producten.

 

Vertrouwen voor netbeheerders

In het verlengde van de nieuwe keuringseis zijn ook de prestatieverklaringen wereldprimeurs. Zo is HSF de eerste fabrikant ter wereld die met een DoP-verklaring onafhankelijk kan aantonen dat de producten die zij toepast in de ondergrondse verbinding van hoofdleiding naar meterkast geschikt zijn voor het transport van waterstof. “Ons systeem is een belangrijke schakel in de hele keten van een waterstofnetwerk. Met de verklaring als kwaliteitskeurmerk geven wij netbeheerders het vertrouwen dat zij onze producten in principe veilig kunnen toepassen”, zegt Theo Kroon, Directeur van HSF. HSF is lid van het College van Deskundigen van KIWA (CvD Qa) onder wiens auspiciën de KE 214 tot stand is gekomen.

Theo Kroon (Directeur) en Josip Lukic (Sales Director Key Accounts) van HSF B.V. met de Declaration of Performance.

 

Praktijkonderzoek voor certificatie

Om waterstoftechnologie op een veilige en toegankelijke manier te kunnen toepassen, is nader praktijkonderzoek in een goed geconditioneerde omgeving nodig om een juiste gastransitie te kunnen waarborgen. “Deze DoP is de eerste stap in dit waarborgingstraject, waarvan de volgende stap een certificaat is; KIWA besteedt er momenteel veel aandacht aan om dat te realiseren”, licht Kroon toe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.