Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
FabricAir staat op de Installatievakbeurs op standnummer 452!

FabricAir staat op de Installatievakbeurs op standnummer 452!

HVAC is een gebied waarop aanzienlijk kan worden bespaard bij het overwegen van alternatieve technologieën. Het vervangen van conventionele metalen kanalen door op stof gebaseerde alternatieven biedt relevante winst in termen van tijdplanning en totale kosten.

Het gebeurt heel regelmatig dat aannemers en bouwklanten door externe factoren, zoals archeologische vindingen, ontbrekende of vertraagde leveringen of zelfs geopolitieke uitdagingen, geconfronteerd worden met aanzienlijke vertragingen of budgetoverschrijdingen. Dit is geen leuke situatie, maar wat als we je zouden vertellen dat er nog hoop is – door alternatieve technologieën te overwegen.

De Amerikanen hebben er zelfs een term voor, ‘value engineering’, ook bekend als de kunst van het vinden van besparingen via alternatieve producten zonder de kwaliteit in gevaar te brengen. En HVAC is vaak het toppunt van deze oefening, omdat we meestal enkele van de laatste onderdelen zijn die in een project worden geïnstalleerd.

Conventioneel kanaalwerk is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus om te installeren. De zware metalen buizen vereisen speciaal gereedschap, alerte medewerkers en omvatten meestal ook geluiddemping ter plaatse en nabewerking. Dit is de reden waarom de textiele luchtverdeelkanalen een gebied zijn met een aanzienlijk besparingspotentieel.

In termen van manuren kan tot 75% worden bespaard door over te schakelen van metalen kanalen naar stoffen kanalen. Textiele kanalen wegen slechts 10% van een metalen oplossing, wat betekent dat deze zonder structurele versterking aan bestaande bouwmassa kan worden toegevoegd. Niet alleen zijn de op stof gebaseerde oplossingen 4-5 keer sneller te installeren, ze bieden ook een veel veiligere werkomgeving vanwege hun lichtgewicht karakter.

Het gemak van installatie is een kenmerk van de technologie. Het vereist geen speciale gereedschappen en de installatie kan binnen twee uur door twee mensen worden uitgevoerd – natuurlijk afhankelijk van de projectgrootte.

De textiele luchtverdeeloplossing komt binnen twee weken na bestelling van het systeem ter plaatse en is klaar voor installatie, afgestemd op het specifieke project. Dit maakt het gemakkelijk om in te plannen en een relevante bron van tijdwinst als het project de planning overschrijdt; lean bouwen  op zijn best. Het systeem neemt ook vrijwel geen ruimte in op de bouwplaats – een paar dozen in vergelijking met een paar vrachtwagenladingen metalen kanalen.

In termen van materiaalprijzen zijn er ook besparingen te behalen door te gaan voor textiel, dus de totale geïnstalleerde kostenbesparing van het overschakelen van metaal op airsocks varieert tot 70%. Dit is een van de redenen waarom de wereldmarkt van textiele luchtverdeelkanalen groeit.

Een andere zijn de operationele besparingen die kunnen worden gerealiseerd door de overschakeling naar een meer nauwkeurige en gelijkmatige luchtverdeelmethode. Klanten realiseren tot 40% besparingen op hun energieverbruik door het lagere drukverlies en de hogere luchtstroomprecisie van de alternatieve technologie. Daarom is een airsok ook een duurzamer alternatief, een thema dat steeds belangrijker wordt in de Europese bouwsector.

Aangezien textiele luchtverdelingsoplossingen op maat zijn gemaakt voor het specifieke project, is er geen geluidsdemping ter plaatse; geen lassen, geen snijden, geen isolatie of schilderen, geen roosters of diffusors nodig. Met andere woorden: aanzienlijk minder gedoe.

Zodra het systeem werkt, is er meer winst te behalen met de alternatieve op stof gebaseerde technologie. Er zijn geen problemen met condensatie, omdat het kanaal “ademt” en er vrijwel geen systeemonderhoud is, zolang het voorfilter wordt vervangen zoals voorgeschreven. Dit laatste betekent dat de facility manager ook tijd bespaart, wat verder bijdraagt aan de besparingen op bedrijfskosten.

Het beste wordt voor het laatst bewaard, omdat de overgang van metalen kanalen naar textiele kanalen in feite een verhoogd comfortniveau in de leefzone met zich meebrengt, waardoor een aangenamer en gezonder binnenklimaat wordt gecreëerd. Het is in feite een win-win situatie, zelfs als deze is afgeleid van overschreden budgetten en opgeblazen tijdsbestekken.

De besparingen die kunnen worden gerealiseerd door het gebruik van alternatieve op textiel gebaseerde luchtverdeeltechnologie zijn waardevol voor zowel de aannemer als de eigenaar van het gebouw en de facility manager. Je zou het zelfs de ‘life hack’ van de bouwsector kunnen noemen.

FabricAir staat op de Installatievakbeurs op standnummer 452 om u de voordelen van textiele luchtverdeling uit te leggen en de win-win situatie nader te verklaren. Tot ziens op onze stand.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.