Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vooruitstrevende manieren om aan toegangscontrole te doen
‘De technologie inzake vingerafdrukken is de laatste jaren sterk geëvolueerd en matuur geworden. Het is een veilige en eenvoudige vorm van toegangscontrole.’

Vooruitstrevende manieren om aan toegangscontrole te doen

Wordt de klassieke voordeursleutel binnenkort voorgoed vergeten tijd? Of evolueert deze tot een soort laatste noodoplossing? Volgens Siedle, specialist in videofonie en toegangscontrole, zit de kans er dik in. Het bedrijf zet sterk in op nieuwe, innovatieve manieren om gebruikers toegang te verlenen tot een gebouw, of het nu om een kantoorgebouw of een woning gaat. De hoofdrol is weggelegd voor biometrische toegangscontrole.

Toegangscontrole is een belangrijke groeimarkt voor Siedle. Anders dan in het verleden zijn hoogtechnologische oplossingen voor toegangscontrole niet langer exclusief bedoeld voor bedrijven.

Siedle is wereldwijd bekend vanwege zijn deurstations. Dat maakt van het bedrijf een uitstekende partner om aan toegangscontrole te doen, stelt Wim Brusselaers, General Manager bij Siedle Benelux. “Alles wat je aan de voordeur vindt, is onze corebusiness: van de videoparlofoon over de toegangscontrole tot een gedeelte van de verlichting of zelfs de brievenbus. We integreren alle componenten in één geheel. Dat is ook interessant naar architecten toe, omdat ze zo kunnen profiteren van een gelijklopende esthetiek voor alle onderdelen van de voordeur.”

Niet enkel voor bedrijven

Toegangscontrole is een belangrijke groeimarkt voor Siedle. Anders dan in het verleden zijn hoogtechnologische oplossingen voor toegangscontrole niet langer exclusief bedoeld voor bedrijven. “Vroeger toonden voornamelijk bedrijven interesse, al was het maar om op een efficiënte wijze aan personeels- en gastenregistratie te doen. Nu zien we ook in de privéwoning de vraag stijgen”, zegt Brusselaers. “Onze oplossingen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in een deurstation, en dat gebeurt steeds vaker. Men heeft dan geen klassieke sleutel meer nodig. Ik verwacht dat die binnen dit en vijf jaar in het merendeel van de gebouwen enkel nog dienst zal doen als noodoplossing.”

Om anno 2021 op een goede wijze aan toegangscontrole te doen, zijn er verschillende methoden. Ook Siedle biedt verschillende opties aan. “Bij alle opties staan comfort, veiligheid, bedrijfszekerheid en onderhoudsvriendelijkheid centraal”, zegt Brusselaers. “De meest eenvoudige technologie is het codeklavier. Iedereen die over de code beschikt, kan toegang krijgen tot de woning. Dit is natuurlijk de minst geavanceerde én de minst veilige optie: wat als de code wordt doorgegeven? Daarnaast is het codeklavier niet altijd even praktisch – denk maar aan huurwoningen, waar je telkens de code moet veranderen als een nieuwe huurder zijn intrek neemt.”

Een tweede, meer geavanceerde mogelijkheid, is de badgelezer. Elke bewoner of elk personeelslid krijgt zo een eigen badge, waarmee hij of zij het gebouw kan betreden. “Deze optie is al een stuk veiliger: in tegenstelling tot een code is elke badge uniek, en gaat deze mee met de eigenaar”, haalt Brusselaers aan. Siedle biedt ook een combinatiemodule aan van een codeklavier en badgelezer. “In dat geval kun je de badgelezer ook via Bluetooth bedienen met de smartphone. Dat is eenvoudig: een sleutel kun je wel eens op de kast laten liggen, maar de smartphone heeft tegenwoordig nagenoeg iedereen op zak.”

Unieke vingerafdruk

Bovenop deze oplossingen komt de meest veilige en vooruitstrevende technologie: de biometrische toegangscontrole, waarbij toegang wordt verleend op basis van vingerafdrukken. Brusselaers gelooft voluit in het potentieel van deze oplossing: “Veiliger kan niet: we zijn met 7 miljard mensen op deze planeet, en toch is geen enkele vingerafdruk dezelfde. Bovendien is de technologie inzake vingerafdrukken de laatste jaren sterk geëvolueerd en matuur geworden. Het is een veilige en eenvoudige vorm van toegangscontrole. Alleen moet de vingerafdruk voldoende herkenbaar zijn.” Eventuele bekommernissen over privacy zijn niet nodig, beklemtoont Brusselaers. “Anders dan vele andere fabrikanten, die optische lezers gebruiken, kiest Siedle voor de passief thermische techniek. Dat houdt in dat de vingerafdruk zelf niet opgeslagen wordt, maar enkel de herkenbare punten. Je kunt de vingerafdruk zo nooit reproduceren.”

Met biometrische toegangscontrole is het eindpunt nog niet bereikt. In de toekomst kijkt Brusselaers reikhalzend uit naar de innovaties inzake gezichts- en irisherkenning. “Daar werken we aan, maar voorlopig staat die technologie nog niet goed op punt of is ze te duur.”

Controle

Naast de gebruikersinterfaces heeft Siedle ook gedacht aan de controle. Zo wordt de toegangscontrole verbonden met het eigen (bedrijfs)netwerk. “Een particulier heeft er niet altijd veel aan, maar voor bedrijven laat dit toe om bijvoorbeeld aanwezigheidslijsten op te stellen of een timeframe en zo te bepalen welke persoon op welk tijdstip toegang krijgt tot het gebouw.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.