Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vernieuwingen in openbare verlichting

Vernieuwingen in openbare verlichting

Lichtmasten met LED-verlichting, camera’s en sensors

Iedereen heeft te maken met openbare verlichting, waarvan straatlantaarns ofwel lichtmasten de bekendste voorbeelden zijn. Jobarco levert slimme verlichtingssystemen die een veilige en snelle aansluiting garanderen. Hoewel de openbare verlichting weinig lijkt te veranderen, is de markt toch meer in beweging dan je zou denken, merken ze bij Jobarco.

“Er wordt steeds meer gestuurd op duurzaamheid en veiligheid. We zien dat er een groeiende vraag is naar LED-verlichting, licht op maat, sensors en camera’s”, aldus Ed Jans, Business Development Manager bij Jobarco. “Vroeger werd de straatverlichting aangesloten, één keer geprogrammeerd en dan deed het dertig jaar hetzelfde. Nu moet het aangepast kunnen worden aan de situatie. Steeds meer steden willen licht op maat, zodat het gedimd kan worden wanneer het niet nodig is. In parken wordt bijvoorbeeld steeds vaker gewerkt met sensors, zodat er wel voldoende verlichting is wanneer er mensen zijn, maar minder als het er stil is. Ook op pleinen moeten camera’s voldoende verlichting hebben om te kunnen functioneren. Alles moet eenvoudig te installeren, te beheren en in te stellen zijn.”

Een mooi voorbeeld hiervan is Voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht. Daar werd de verlichting rondom het stadion zo aangepast, dat het op normale dagen gedimd kan worden tot minimumniveau. Zijn er wedstrijden, dan wordt de verlichting opgeschaald tot de dubbele capaciteit, zodat er geen donker hoekje meer te vinden is. Jans: “Alles is goed zichtbaar voor de veiligheid. Dit systeem is vanuit een agenda programmeerbaar, maar het verlichtingsniveau kan ook interactief op ieder gewenst moment aangepast worden als dit nodig is.”

Er verschijnt steeds meer elektronica in het straatbeeld, waardoor verlichting en componenten aangepast moeten worden.

Nieuwe componenten

Er moet dus minder energie verbruikt worden, maar dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid. LED-verlichting geeft hierop al een antwoord. Dit scheelt 70% in het stroomverbruik, wat een enorme kostenbesparing betekent voor gemeentes. LED-verlichting geeft echter inschakelpieken en voor camera’s heb je een continue voeding nodig. Ook hierin zijn er veranderingen zichtbaar, die invloed hebben op de componenten die gebruikt worden. Jans: “Het ontwerp van de voeding/verdeelkasten is aangepast, er wordt rekening gehouden met piekstromen en permanente voeding. Sommige gemeentes hebben een eigen netwerk en dan zit de aanpassing meer in de lichtmast aansluitset. Jobarco is de toonaangevende leverancier van deze lichtmast aansluitsets. Met onze lichtmast aansluitsets worden de aansluitingen van de lichtmast gezekerd.”

Veiligheid

Er verschijnt steeds meer elektronica aan de masten, met meer zekeringen en uitgaande kabels als gevolg. De montagematerialen voor het aansluiten van de voedingskabels en de hoofdkabels moeten steeds efficiënter, aanrakingsveilig en monteuronafhankelijk zijn, ziet Jans. “Onze nieuwe verbinders en aftakklemmen werken met afbreekbouten die afbreken wanneer ze met de juiste kracht zijn aangedraaid. De montage kan zo niet fout gaan. Daarnaast werken we met zogenaamde plopstekkers. Die zorgen ervoor dat een lichtmast spanningsvrij wordt na een aanrijding. Zo wordt voorkomen dat er sluiting ontstaat, waarna de hele straat zonder licht komt te zitten. De voedende kabel die zich onder de grond bevindt, is immers zwaar en niet veilig gezekerd. Wanneer een lichtmast omver wordt gereden, wordt sluiting voorkomen en aanrakingsveiligheid verzekerd door de plopstekker.”

Materiaalschaarste

Niet alle gemeentes in heel Nederland gaan tegelijkertijd over op LED-verlichting en nieuwe componenten, dit gaat op een geleidelijke manier, ziet Jans. Vaak wordt er overgestapt wanneer de verlichting toe is aan vernieuwing. Wel is de materiaalbehoefte de laatste jaren steeds verder toegenomen en merken ze bij Jobarco dat er sprake is van materiaalschaarste. “Wij zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe leveranciers, zodat we kunnen voldoen aan de vraag en verbeterde technieken kunnen bieden. De levertijden lopen bij sommige partijen op. Daar hebben wij op ingespeeld, zodat wij korte levertijden kunnen garanderen”, aldus Jans.

Jobarco is onderdeel van de Cable Connectivity Group B.V., één van de wereldleiders in het ontzorgen van klanten op het gebied van kabels en connectiviteitsoplossingen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.