Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
UV-C-licht aan, bacteriën en virussen uit
In ziekenhuizen is het al jarenlang gebruikelijk: de inzet van UV-C-licht om bijvoorbeeld operatiekamers snel en effectief te ontsmetten.

UV-C-licht aan, bacteriën en virussen uit

En ook in de (voedsel)verpakkingsindustrie, farmaceutische sector en glastuinbouw, waar product en verpakking worden blootgesteld aan micro-organismen, levert UV-C een belangrijke bijdrage om houdbaarheden te verlengen en de integriteit van producten te bewaken. LEDVANCE ziet hierin ook grote kansen voor andere sectoren, zoals kantoorgebouwen, scholen, winkels en andere openbare ruimtes, waar met behulp van UV-C-licht het DNA van bacteriën en virussen snel en effectief kan worden afgebroken.

Licht is een vorm van elektromagnetische straling en bestaat uit verschillende regionen, waarvan zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet licht (UV-licht) de bekendste zijn. Binnen UV-licht kan onderscheid worden gemaakt tussen UV-A, UV-B en UV-C. “UV-C licht is straling met een korte golflengte, tussen de 200 en 280 nanometer”, vertelt Ronald Moeskops, Director Marketing & Sales Services bij LEDVANCE Benelux B.V.. “Dit licht is zeer schadelijk voor de mens, omdat het huidcellen vernietigt en wordt gelukkig volledig geblokkeerd door onze atmosfeer.” Toch heeft UV-C ook voordelen, volgens hem. “UV-C licht is een echte allrounder. Het licht is in staat om micro-organismen in water, lucht en op oppervlakken snel en effectief onschadelijk te maken. Zelfs de micro-organismen die resistent zijn tegen chloor en antibiotica of organische biociden, met een zeer schone omgeving als resultaat.”

LEDVANCE LINEAR HOUSING UV-C Sensor.

COVID-19 werpt nieuw licht op een oude technologie

UV-C-techniek is al meer dan vijftig jaar oud. Waar het gebruik van het licht jarenlang beperkt is gebleven tot enkele industrieën, is de wereldwijde vraag in alle sectoren geëxplodeerd sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie, weet Moeskops. “Niet verwonderlijk, want in vergelijking met andere desinfectiemethoden biedt UV-C-licht een aantal voordelen. Zo zijn bij deze vorm van desinfectie geen chemicaliën en giftige stoffen nodig. De straling maakt ziekteverwekkers in korte tijd onschadelijk. Door de slechts korte behandeling veranderen de eigenschappen van producten niet. Bovendien laat UV-C-licht geen residu’s of verkleuringen achter op oppervlakken.”

Kort geleden zijn bijvoorbeeld UV-C-producten geplaatst bij diverse roltrappen in de Londense Underground, om de handrelingen te desinfecteren. Een proef heeft hier uitgewezen dat het aantal besmettingen na zes weken met maar liefst 50 procent werd verminderd. “Ook zijn drie UV-C-lampen aangebracht in de kleedkamer van een bekende voetbalclub. Wanneer de spelers op het veld staan, wordt deze kleedkamer grondig gedesinfecteerd, om besmetting onder spelers tegen te gaan. Bovendien worden de producten steeds vaker toegepast in medische en kantoorruimtes.”

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat UV-C-licht een bijdrage kan leveren aan de desinfectie van ruimtes en bestrijding van het coronavirus. “Belangrijk hierbij is wel dat een aantal veiligheidsregels in acht wordt genomen”, benadrukt Moeskops. “Zo mogen tijdens de desinfectie absoluut geen mensen in de ruimte aanwezig zijn.”

LEDVANCE T8 UV-C-tube.

LEDVANCE T8 UV-C-tubes

In de fabriek van LEDVANCE in Rusland worden al vele jaren UV-C-lampen geproduceerd. Sinds enkele maanden zijn deze lampen ook verkrijgbaar onder het eigen label van LEDVANCE. De LEDVANCE T8 UV-C-tubes zijn verkrijgbaar in drie lengtes – 440 millimeter (15 watt/25 watt), 900 millimeter (30 watt/55 watt) en 1.200 millimeter (36 watt/75 watt), C-VSA en E-VSA compatibel en voorzien van een standaard G13 lampvoet. De UV-C-tubes – met een levensduur van 10.800 uur (L70/B50) – kunnen in bestaande verlichtingsinstallaties geïntegreerd worden. “Wij adviseren om hierbij ook de LEDVANCE LINEAR HOUSING UV-C Sensor te gebruiken”, aldus Moeskops. “Deze behuizing beschikt over IR Sensor Safety Kit, die niet alleen zorgt voor 30 seconden vertraging bij het opstarten, maar de T8 UV-C lamp ook direct uitschakelt zodra mensen gedetecteerd worden. De sensor heeft een detectiebereik tot 150 m² (afhankelijk van de installatiehoogte) en is voorzien van een speciale, anti-UV-coating op de lamphouder, schroeven en kunststof onderdelen waardoor een lange levensduur wordt geborgd.” De LINEAR HOUSING UV-C Sensor is verkrijgbaar in twee lengtes: 440 millimeter (18 watt) en 900 millimeter (33 watt).

Op dit moment ontwikkelt LEDVANCE ook armaturen die zowel in de algemene verlichting als UV-C-desinfectie kunnen voorzien. Bovendien heeft het verlichtingsbedrijf een UVC-LED-sterilisatiebox voor de consumentenmarkt geïntroduceerd, waarin bijvoorbeeld mobiele telefoons binnen enkele minuten chemicaliënvrij gesteriliseerd kunnen worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.