Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Uitbreiden en aanpassen van bestaande installaties

Uitbreiden en aanpassen van bestaande installaties

Eerlijk advies bij energietransitie

De energietransitie veroorzaakt een grote omslag in het type aanvragen van klanten als het gaat om elektrotechnische installaties. Nu alles erop gericht is om het gasverbruik terug te dringen, is er niet alleen méér vraag naar verdeelpanelen, maar ook andere vraag. André de Widt, servicemanager bij Elektro Internationaal, ziet een exponentiële toename in het aantal gewenste aanpassingen en uitbreidingen van bestaande installaties met oog op elektrificering.

“Zo’n 50% van het werk van onze service-afdeling bestaat momenteel uit het opnemen en uitvoeren van werkzaamheden aan bestaande installaties”, begint De Widt zijn verhaal. “Er komt bij bedrijven en projectleiders allerlei input binnen van bijvoorbeeld partijen die laadpalen aanbieden of die een investeringsplan van zonnepanelen bij ze neerleggen. Tegelijkertijd worden er landelijk en regionaal allerlei eisen gesteld waar bedrijven aan moeten voldoen op het gebied van energieverbruik. Zo moet je boven een bepaald minimum vermogen al inzichtelijk maken waar je verbruik precies naartoe gaat en aantoonbaar besparende maatregelen nemen. Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden boven de 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Daarbovenop komen vaak aanvullende eisen zoals het verplicht plaatsen van laadpalen bij kantoorpanden, al dan niet met laadinfrastructuur. Er komt dus heel wat op ondernemers af om hun energiehuishouding op orde en ook nog eens toekomstbestendig te maken. Door al deze zaken krijgen we veel vragen binnen om bemetering, aanpassingen en uitbreidingen van bestaande installaties. Want alles komt uiteindelijk terug in de verdeelkast en daar ligt als paneelbouwer onze expertise.”

Optellen en verzwaren

Er ontstaat door alle regelgeving, eisen en plannen vaak een soort kettingreactie aan wensen voor aanpassing van een installatie, merkt De Widt op. “Maar vaak is de oorspronkelijke verdeler er niet op bedacht. Dan is het goed om in gesprek te gaan met een partij die alle onderdelen kan samenbrengen en een goed en eerlijk advies kan uitbrengen over wat de mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden zijn. Door dat eerst helder te stellen, kunnen we in oplossingen gaan denken.” En die zijn er genoeg. “Zo lang we het niet hebben over het in één keer bijplaatsen van 1.000 zonnepanelen, kun je in gewone kantoorpanden met het op de juiste manier inkoppelen van eenvoudige componenten al heel veel bereiken. In sommige gevallen moeten bepaalde basisonderdelen van de installatie verzwaard worden. Denk aan railsystemen en verbindingen om te zorgen dat de opgetelde stromen niet te hoog worden. Als iemand bijvoorbeeld twintig laadpalen wil plaatsen, dan kunnen we wel twintig groepen maken, maar als iedereen dan ’s ochtends tegelijk z’n auto aan de stekker legt, dan moet je toch alles bij elkaar optellen. En daar kan je de basisinstallatie nooit op uitleggen.”

Meetgegevens als ijkpunt

“In dat geval zorgen we dat er een energiemanagementsysteem overheen komt te liggen, die een totaalmeting doet en ervoor zorgt dat er een verdeling wordt gemaakt in het ampèrage dat gaat lopen”, aldus De Widt. “Daarbij kunnen we ook nog een verdeling maken in tijd, door tijdstippen toe te wijzen waarop voluit geladen kan worden bij de laadpalen en een periode waarop dat wordt teruggeschroefd.” 

Ook op de ‘nieuwe vermogens’, ofwel de alternatieve energiebronnen die aan een originele installatie geknoopt worden, kan de verdeler niet zomaar uitgelegd worden. “De ingekoppelde installaties moeten dus zelf kunnen ‘bepalen’ wat ze mogen doen en wanneer. En dat doen ze aan de hand van de meetgegevens die uit de verdeler komen. Daarvoor bouwen wij de inkoppelgroepen, afgaande velden en metingen in die als ijkpunt worden gebruikt in het EMS.”

Goede vragen stellen

Wanneer het gaat over ineens wel duizend zonnepanelen bijplaatsen, is het toch een ander verhaal, volgens De Widt. “Dan brengen we de situatie in kaart door goede vragen te stellen. Waar staan de omvormers? Op het dak? Hoe maak je de aansluiting dan? Kies je voor kabels of is een busbar beter? En hoe brengen we de koppeling tot stand? Gaan we met tien omvormers terug naar de verdeler, waar we dan tien groepen bij moeten bijplaatsen en tien keer een kabeltracé moeten aanleggen? Dan is het bijvoorbeeld een beter plan om één grote groep te plaatsen en van daaruit naar een nieuwe verdeelkast op het dak te gaan waar we de omvormers op inkoppelen.”

De beste oplossing voor de beste prijs

De Widt merkt nogal eens dat de vraagstukken gaandeweg een uitbreidingstraject steeds complexer worden. “Klanten krijgt reclamefolders en ideeën uit de markt of krijgen van overheidswege aangedragen wat er gedaan moet worden. Aan de hand daarvan breiden ze hun wensenlijst uit. De installateur helpt hen daarbij op weg en wij proberen vanuit onze expertise een oplossing te bedenken die het best voldoet aan alle wensen en eisen én die kostentechnisch het meest interessant is. Daarbij staat een eerlijk advies voorop. Als de installatie niet meer voldoet om een aanpassing op te maken, dan melden we dat ook. Als het anders opgezet moet worden of opnieuw, dan geven we dat aan. We gaan op zoek naar de beste oplossing voor de beste prijs. Mijn collega Dirk Blom is daar een absolute ster in.”

Toekomstbestendige installatie

“Ikzelf kijk het liefst nog voorbij de oplossing van het moment”, bekent De Widt. “Ik kijk naar het creëren van extra ruimte, waarbij we in de toekomst nog wat armslag hebben om iets te doen met de installatie. Toekomstbestendigheid staat hoog op mijn lijst. Dat komt door de jarenlange ervaring met uitbreidingen en aanpassingen van bestaande installaties. Je gaat dan een gevoel ontwikkelen voor wat je ‘over moet houden’ om straks – als er nog meer verandert in de maatschappij – nog door te kunnen ontwikkelen. Mijn oplossingen zijn liefst iets ‘luxer’ dan precies pas. Op die manier vormen Dirk en ik een mooie aanvulling op elkaar en kan de klant bij ons elke kant op.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.