Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Tilburg kiest voor gezonde binnenlucht
De airsocks zijn op advies van Airmaster in de lengte in plaats van de breedte bevestigd. Hierdoor wordt namelijk de mooiste luchtverdeling bereikt.

Tilburg kiest voor gezonde binnenlucht

Met de herontwikkeling van de Spoorzone laat Tilburg zien hoe trots zij is op haar verleden. Op een 75 hectare groot terrein middenin de stad, aan het spoor en aan het station komen oud & nieuw, ruig & verfijnd en wonen, werken & leven op bijzondere wijze samen. Diverse hallen en loodsen zijn inmiddels omgetoverd tot sfeervolle horecagelegenheden én ruimtes voor cultuur, bedrijvigheid en creativiteit. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de nieuwe meubelmakerij Gebouw 83, de nieuwe locatie voor dagbesteding De Draaierij en ontdekfabriek Ontdekstation013, waar de decentrale AM 1000 ventilatie-units van Airmaster de hele dag voor gezonde binnenlucht zorgen.

Alles blijft in het zicht. Dat geldt ook voor de ventilatie-units van Airmaster, die mooi in het geheel passen.

De Deense ventilatiefabrikant Airmaster zorgt al meer dan dertig jaar voor gezonde binnenlucht en een optimaal thermisch comfort in o.a. kantoren, kinderdagverblijven en scholen. “De ramen openzetten is natuurlijk de makkelijkste manier van ventileren”, benadrukt projectadviseur Jean-Paul Pil. “Om de ventilatie écht op orde te krijgen echter, in alle seizoenen, zijn structurele maatregelen nodig.” Van Hoften Installatietechniek is zich hiervan bewust en nam al in een vroeg stadium contact op met Airmaster, om de mogelijkheden voor luchtverversing met warmteterugwinning te verkennen.

Industriële look

Bijzonder aan de transformatie van de Spoorzone is dat het open en industriële karakter van de voormalige hallen en loodsen zoveel mogelijk behouden blijft. Van de karakteristieke puntdaken tot de TL-verlichting en verwarmingsbuizen: alles blijft in het zicht. Datzelfde geldt voor de ventilatie-units van Airmaster, die mooi in het geheel passen. Toch zorgde de structuur van het gebouw ook voor uitdagingen, vertelt Pil. “Onze ventilatie-oplossingen maken gebruik van het coanda-principe, waarbij verse buitenlucht tegen het plafond wordt geblazen en vervolgens geleidelijk naar beneden valt. Omdat in Gebouw 83, De Draaierij en Ontdekstation013 plafonds ontbreken echter, was het niet mogelijk om ook hier volgens dit principe te werken. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om een goede luchtverdeling te garanderen. In totaal werden vijf AM 1000 ventilatie-units met airsocks geplaatst, waarvan twee in Ontdekstation013.”

Omdat de belangrijkste doelgroep van Ontdekstation013 kinderen zijn, was het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B leidend.

Ontdekstation013 is gerealiseerd in een oude fabriekshal, waarin vroeger treinen gerepareerd werden. Op de unieke locatie kunnen kinderen vanaf 4 jaar op een creatieve manier kennis maken met techniek en wetenschap. Waar van maandag t/m vrijdag primair en voortgezet onderwijs actieve workshops en lessen kunnen volgen, worden in het weekend en in de vakanties activiteiten georganiseerd voor gezinnen en kinderfeestjes. En ook bedrijven zijn van harte welkom. “Op basis van de installatietekeningen van Van Hoften Installatietechniek hebben wij de juiste luchtdebieten, luchtsnelheden en luchtdruk voor Ontdekstation013 berekend”, aldus Pil. “Ook hebben we de beste locatie voor elke unit bepaald.”

Frisse Scholen klasse B

Omdat de belangrijkste doelgroep van Ontdekstation013 kinderen zijn, was het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B leidend, vertelt hij. “Dit betekent een maximaal geluid van 33 dB, een ventilatiecapaciteit van minimaal 8,5 dm3/s (30,6 m3/h) per persoon en een maximaal CO2-niveau van 950 PPM.” De airsocks hebben een diameter van 315 mm, een maximale afmeting van 12 meter en zijn op advies van Airmaster in de lengte in plaats van de breedte bevestigd. Hierdoor wordt namelijk de mooiste luchtverdeling bereikt.

Energiezuinig en fluisterstil

Waar de airsocks garant staan voor een optimale luchtverdeling, zorgen de warmtewisselaars in de ventilatie-units voor een efficiënte warmteterugwinning. Hierdoor wordt een rendement van meer dan 85% geborgd, aldus Pil. “De units zijn in februari 2022 gemonteerd en de reacties zijn zeer positief. Men merkte er helemaal niets van, totdat de units afgelopen maand korte tijd werden uitgeschakeld om de filters te vervangen. Een mooi compliment voor de tochtvrije en geluidloze werking van onze systemen!”

In meubelmakerij Gebouw 83 is naast de standaard filters ook een extra kanaalafvoer met groffilter geplaatst, om te voorkomen dat het ventilatiefilter te snel verzadigd raakt. Zo wordt ook hier een gezonde binnenluchtkwaliteit geborgd, terwijl de onderhoudskosten laag blijven, vertelt Pil tot besluit. “Met dit project bewijst Tilburg dat zij kiest voor toekomstbestendige, duurzame gebouwen met  een lange levensduur!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.