Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Technisch opleider breidt aantal cursussen uit
Vanaf 2023 breidt Studium de opleiding F-gassen uit met een extra module montage en installatie.

Technisch opleider breidt aantal cursussen uit

Van 0 tot gelijk inzetbare monteur

Bij Studium volg je technische opleidingen waarbij theorie en praktijk even belangrijk zijn. De opleidingen worden ontwikkeld vanuit de vraag uit de markt. Juist tijdens de huidige energietransitie en met het tekort aan vakmensen is er veel vraag naar gerichte opleidingen waarbij cursisten in korte tijd praktijkervaring opdoen. Daarom breidt Studium het aantal opleidingen uit.

Nadat je een opleiding bij Studium hebt gevolgd, kun je direct aan de slag op het gebied van koeltechniek, klimaattechniek, elektrotechniek, logistiek en veiligheid. In de praktijkruimte in Amersfoort werken cursisten aan verschillende installaties, om hun kennis direct in de praktijk te brengen. In vier weken tijd haal je bijvoorbeeld het F-gassen 1 en koeltechniek algemeen certificaat. Maar bij Studium merken ze dat er vraag is naar een nog bredere praktijkervaring, zodat cursisten direct zelfstandig aan het werk kunnen.

F-gassen plus montage en installatie

“Als je het F-gassen certificaat hebt gehaald, weet je hoe je emissievrij werkt, maar echt een airco of warmtepomp installeren heb je dan nog niet gedaan. Om ervoor te zorgen dat je direct zelfstandig aan de slag kunt, komt er vanaf begin 2023 een nieuwe module bij. Hierin ga je daadwerkelijk een airco of warmtepomp monteren. Denk aan de binnen- en buitenunit, het leidingwerk ertussenin, maar ook elektra en inbedrijfstellen. Zeker voor zzp’ers is het van belang dat ze direct zelfstandig kunnen werken, maar ook van bedrijven krijgen we deze vraag”, zegt Peter Koelewijn van Studium.

In de praktijkruimte in Amersfoort behalen cursisten hun licentie en doen ze meteen praktijkervaring op.

Zonnepanelen en energieopslag

In het verlengde van de laadpaaltrainingen, waarbij een cursist van 0 wordt opgeleid tot laadpaalmonteur, heeft Studium ook plannen voor een zonnepanelentraining die ergens in de eerste helft van 2023 start. Daarbij leer je het complete plaatje. Zo plaats je de panelen op het dak en ga je ze bekabelen en aansluiten op de omvormer en in de meterkast. Eventueel aangevuld met een training werken op hoogte. Koelewijn: “Iemand die nog niets weet op dit gebied, heeft dan alles een keer gedaan. Met de startlicentie op zak, doet hij verdere ervaring op in de praktijk.”

Een volgende stap in de toekomst is een opleiding op het gebied van opslagsystemen voor energie. In de zomer wek je de meeste energie op, terwijl je die ’s avonds en in de winter het hardst nodig hebt. Omdat salderen en terugleveren in de toekomst niet meer mogelijk zijn, worden batterijen in de toekomst steeds belangrijker, denkt Koelewijn. “Daar zijn we nu al over aan het nadenken. We gaan met de energietransitie mee, zodat vakmensen in fases getraind worden.”

In het Engels

Op dit moment zijn de meeste opleidingen bij Studium nog in het Nederlands, maar ook daar komt verandering in. F-gassen Categorie 1 is al te volgen in het Engels en in de toekomst geldt dit voor alle opleidingen. Koelewijn: “Ook inter­nationale medewerkers kunnen het dan volgen. Onze trainers zijn hiertoe bevoegd. Het zijn allemaal mensen uit het vak met een
jarenlange ervaring.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.