Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Systemair Nederland verwelkomde op 1 januari 2020 Dick Dibbits als nieuwe Managing Director

Systemair Nederland verwelkomde op 1 januari 2020 Dick Dibbits als nieuwe Managing Director

Systemair Nederland verwelkomde op 1 januari 2020 Dick Dibbits als nieuwe Managing Director. Dick is 56 jaar, getrouwd en trotse vader van twee meiden van 17 en bijna 19 jaar. Dick vertelt over het proces dat hieraan vooraf ging: “Onze dochters zijn geadopteerd en komen uit China. Adoptie is een langdurig proces. Het duurde 38 maanden voordat we onze oudste in de armen mochten sluiten. Aan de ene kant is het vervelend als het zo lang duurt. Aan de andere kant is het dan wel zo dat degenen die het écht willen ook overblijven en daarmee heeft het gelijk ook de meeste kans van slagen.”

Deze mentaliteit is tekenend voor Dick. Hij is vasthoudend en gewend om met langdurige processen om te gaan. “Dat leer je door de jaren heen wel.” Bescheiden vervolgt hij: “Uiteraard hoort het bij mijn functie om af en toe op de voorgrond te treden maar zowel privé als zakelijk ligt mijn kracht vooral in het faciliteren van anderen. Mensen verbinden en zorgen dat ze samen tot de beste oplossing komen, dat vind ik fantastisch om te doen. We hebben tenslotte allemaal maar één doel: zorgen dat we het met elkaar goed hebben.”

Met standaard de uitzondering maken

Opdrachtgevers willen een comfortabel én duurzaam binnenklimaat. Dat vraagt om samenwerking en kennisoverdracht. Systemair heeft veel expertise en deelt dit regelmatig met de branche.

“Met onze kennis kunnen we veel betekenen voor een opdrachtgever. Daar ligt ook onze kracht.” Aldus een overtuigde Dibbits. “Met ons standaard productassortiment komen we tegemoet aan heel veel klantwensen. Met ons specialisme, de modulaire luchtbehandelingsunits die we in Waalwijk produceren, kunnen we bovendien inspelen op specifieke vragen.

Het is mijn overtuiging dat klantspecifieke toepassingen de toekomst hebben. Denk bijvoorbeeld aan het renoveren van luchtbehandelingsinstallaties. Zo’n project is nooit standaard maar onze kennis en kunde stelt ons in staat om juist dàn veel te betekenen voor een klant en hem terzijde te staan van concept tot realisatie.”

Duurzaamheid en circulariteit

“Door te renoveren ben je direct ook duurzaam bezig. En duurzaamheid, daar kunnen en mogen we niet omheen. Voor de generatie van mijn dochters en de generatie die daarna komt. Hetzelfde geldt voor service en onderhoud van klimaatinstallaties. Immers, goed onderhoud verlengt de levensduur van een product en verdient daarom zeker onze aandacht.

Ook binnen ons vakgebied moeten we continu alert blijven op verbeteringen en kunnen we ons laten inspireren door voorbeelden uit andere branches. Daarnaast gaan we in het kader van circulariteit nadrukkelijk kijken hoe we materialen kunnen hergebruiken.”

Systemair heeft zijn werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid gekoppeld aan de 17 mondiale duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die in 2030 bereikt moeten zijn. Zo blijft Sys-
temair onder andere investeren in productietechnologie die verspilling van staalplaat en aluminium kan verminderen en investeert het bedrijf veel in productontwikkeling die een rol kan spelen bij het verlagen van de uitstoot van kooldioxide.

Innovaties voor een beter binnenklimaat

Met 230 engineers verspreid over 23 R&D teams in 18 landen en 9 ontwikkelingscentra op 3 continenten, behoort Systemair tot de absolute wereldtop op het gebied van productontwikkeling in ventilatie en klimaatbeheersing. In de fabriek in Waalwijk werken 8 engineers continu aan de verbetering van de modulaire luchtbehandelingsunits. Daarbij wordt – van de omkasting tot en met alle componenten en regeltechniek – niets aan het toeval overgelaten.

Met enige trots vervolgt Dibbits: “Systemair heeft in de markt een naam opgebouwd als innovatief bedrijf. Of het nu gaat om onze standaard productrange of de klantspecifieke producten, met onze innovaties leveren we een aanzienlijke bijdrage aan duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat de modulaire apparatuur die Systemair in Europa gedurende een jaar verkoopt, een bijdrage levert bij het verlagen van de uitstoot van kooldioxide met 220.000 ton CO₂-besparing? Dat is gelijk aan de uitstoot van gemiddeld 120.000 auto’s per jaar1.”

Eén van de meest recente innovaties van Systemair is de toepassing van een nieuw type ventilator in de HHCompact en HHFlex luchtbehandelingsunits. Dibbits: “De waaierschoepen van deze ventilatoren hebben een sterk verbeterd aerodynamisch ontwerp. In plaats van vlak worden deze schoepen namelijk uitgevoerd in een specifieke kromming, waardoor de lucht in een constante stroom kan worden aangeboden. Dankzij het nieuwe ontwerp wordt een rendementsverbetering tot 7% behaald. Het energielabel van de luchtbehandelingsunit kan hierdoor een klasse verschuiven, van bijvoorbeeld A naar A+. Bovendien wordt het geluidsniveau aanzienlijk verlaagd.

Juist doordat wij veel innoveren kunnen we ook voldoen aan de klantspecifieke wensen. Uiteraard zijn onze klanten van harte welkom om dit met eigen ogen te komen zien.”

1 Ten opzichte van Scandinavische elektriciteitsopwekking, 0,1 kg CO₂ per kWh. Het voorbeeld is gebaseerd op een auto die 15.000 km / jaar heeft gereden met een uitstoot van 120 g CO₂ / km.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.