Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Sprinklerinstallatie houdt beginnende brand onder controle
Gekozen is voor zogenaamde ‘extended coverage’ sprinklers, die over een groter sproeivlak beschikken. Hierdoor zijn over het geheel minder sprinklerkoppen nodig.

Sprinklerinstallatie houdt beginnende brand onder controle

‘Extended coverage’ sprinklers voor nieuwbouw Van Mossel in Waalwijk

In opdracht van Bouwbedrijf Van de Ven realiseerde SPIE Nederland de automatische sprinklerinstallatie in het nieuwe logistieke centrum met hoofdkantoor van Van Mossel. “De sprinklerinstallatie detecteert en signaleert een beginnende brand al in een vroeg stadium en houdt deze onder controle, zodat het bestrijden ervan door bijvoorbeeld de brandweer gecontroleerd verloopt”, vertelt Marc Vunderink van SPIE Nederland. “Hierdoor blijft de schade beperkt en blijft de continuïteit van dit mooie bedrijf voor lange tijd gewaarborgd.”

Voor het ontwerp van de sprinklerinstallatie is door de brandveiligheidsadviseur een uitgangspuntendocument (UPD) brandveiligheid opgesteld. Voor de projectering heeft SPIE in overleg met deze adviseur zogenaamde ‘extended coverage’ sprinklers toegepast. Deze sprinklers vragen een hogere voordruk dan traditionele sprinklers en beschikken over een groter sproeivlak. Hierdoor zijn uiteindelijk over het geheel minder sprinklerkoppen nodig.

SPIE Nederland realiseerde de automatische sprinklerinstallatie in het nieuwe logistieke centrum met hoofdkantoor van Van Mossel.

Centraal 3D BIM-model

Zowel het ontwerp als de coördinatie zijn uitgevoerd in een 3D BIM-omgeving, vertelt Vunderink. “Door samen met alle bouwpartners te werken in één centraal BIM-model, is de onderlinge communicatie en coördinatie eenduidiger, transparanter en efficiënter. Hierdoor behoren afwijkingen tussen bouwpartners tot het verleden en worden faalkosten sterk verminderd. Ook krijgen opdrachtgevers eerder inzicht in het beoogde eindresultaat, doordat zij in het virtuele model kunnen meekijken.”

Zonechecks

Naast ontwerpen in BIM is er gekozen voor zogenaamde ‘zonechecks’; een duurzaam testsysteem waarmee je brandsecties automatisch en op afstand kunt testen, zonder verbruik van honderden liters vervuild testwater. “Ook wordt hiermee voorkomen dat de toevoer van vers, zuurstofrijk drinkwater het corrosieproces in een sprinklerinstallatie versnelt, waardoor de conditie en betrouwbaarheid op niveau blijven”, aldus Vunderink. “De zonecheck is daarmee een levensduurverlengende oplossing. Bovendien bespaar je veel tijd bij het beheer en onderhoud van deze sprinklerinstallatie!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.