Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Schone luchtkanalen in het zicht
Maatwerk.

Schone luchtkanalen in het zicht

Ausnutria bouwt nieuwe fabriek in Heerenveen

In Heerenveen bouwt Ausnutria aan een nieuwe, duurzame fabriek voor halffabricaat baby- en kindervoeding. Als het meer dan veertig meter hoge gebouw aan het einde van dit jaar in gebruik wordt genomen, is het volledig CO2- en stikstofloos, met een gasloos productieproces. Ook Airpro is een vooruitstrevend bedrijf dat inzet op duurzaamheid. Het is dan ook niet gek dat Airpro de luchtkanalen leverde en monteerde voor de fabriek en het kantoorgedeelte.

De luchtkanalen voor Ausnutria in Heerenveen zijn grondig gereinigd, zowel intern als extern, en vervolgens geleverd als bouwpakket met de juiste Luka reinheidsklasse (M). Na de montage werden ze dagelijks zorgvuldig afgeplakt om mogelijke vervuiling te voorkomen. “Dit was een omvangrijk en buitengewoon proces, vooral omdat alle proceskanalen voor medium- en highcare doeleinden zijn vervaardigd uit RVS304”, vertelt Marcel Schoof. Schoof is mede-eigenaar van Airpro, samen met Bartho Sterrenburg en Jacques Crebolder. “In het kantoorgedeelte hebben we daarentegen standaard sendzimir verzinkte kanalen gebruikt.”

De RVS304 kanalen zijn op computergestuurde buigbanken gebogen en vervolgens gepuntlast. Een aanzienlijk deel van de kanalen werd geprefabriceerd, waardoor de montage ter plaatse aanzienlijk sneller verliep. Bovendien werden de roosters al in de fabriek op de kanalen gemonteerd. De planning was vooral in de beginfase strak georganiseerd. Dankzij een effectieve codering en intern transport werden alle luchtkanalen op het juiste moment en op het juiste niveau afgeleverd en gemonteerd. Schoof voegt hieraan toe: “Voor de kanaaldelen, ophang- en bevestigingsmaterialen hebben we van tevoren een specifiek kanalenboekje opgesteld, waarbij de proefstukken aan de opdrachtgever werden voorgelegd ter goedkeuring.”

Zichtkanalen

Wanneer het gebouw klaar is, blijven de installaties zichtbaar. Dit maakte het werk in de ruwbouwfase anders dan anders, vertelt Sterrenburg. “Het moest met de hoogst mogelijke precisie uitgevoerd worden. Zichtkanalen maken we wel vaker, maar niet in deze grootte en hoeveelheid. Normaal gesproken zit er een tolerantie op het luchtkanaal en op het laatst maken we hem passend. Dat kon hier niet. We hebben alles vanaf tekening geproduceerd, met de toleranties erin verwerkt. De producten werden schoon en met de juiste reinheid aangeleverd als een bouwpakket.” Het materiaal werd vooraf veiliggesteld, zodat de opdrachtgever zeker wist dat alles voorradig was en er geen leveringsproblemen zouden ontstaan.

De producten werden schoon en met de juiste reinheid aangeleverd als een bouwpakket.

Uitgebreide voorbereiding

Er werd uitgebreid voorbereid voor dit project. De opdrachtgever, ALTUM Technical Solutions, heeft de installaties met behulp van de Revit-methodiek gemodelleerd in een geïntegreerd BIM-model. In nauwe samenwerking met ALTUM Technical Solutions en haar adviseur, CLAFIS Ingenieus, heeft Airpro het project tot in de kleinste details voorbereid. Dit zorgde ervoor dat tijdens de uitvoering fouten werden voorkomen, aangezien alle medewerkers duidelijk op de hoogte waren van de vereisten. “We hebben zorgvuldig gecommuniceerd en ruim van tevoren gedacht over de voorbereiding, waardoor het uitvoeringsproces soepel kon verlopen”,  voegt Sterrenburg toe. “Hoewel deze manier van werken veel tijd en energie kostte tijdens de voorbereiding, heeft het zijn vruchten afgeworpen. In samenwerking met ALTUM Technical Solutions hebben we een zeer positieve samenwerking bereikt, een strak maar haalbaar tijdschema en een eindresultaat dat aan ieders tevredenheid heeft voldaan. We hebben een prachtig project neergezet dat volgens planning in één vloeiende lijn is gemonteerd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.