Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Schone lucht in de klas is essentieel

sfeerbeeld–2
In ruimtes waarin veel mensen verblijven, zoals scholen, is een goede ventilatie van belang om vocht af te voeren. Vocht kan namelijk schimmelvorming veroorzaken en is de oorzaak van allerlei aandoeningen en ziektes.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Panflex

23 november 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De coronapandemie heeft het belang van schone lucht in de klas stevig op de kaart gezet. Inmiddels is iedereen doordrongen van de snelheid waarmee bacteriën en virussen zich door de lucht kunnen verspreiden. Hoewel er nog volop onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van het coronavirus door ventilatiesystemen, is al lang bekend dat tal van bacteriën in vochtige lucht kunnen groeien. Actie is niet alleen noodzakelijk, maar ook gewenst. Maar welke actie past nu bij welke school? Hoe kan de installatie het best worden vormgegeven? Om inzicht te krijgen in alle mogelijkheden en oplossingen, is niet eenvoudig. Panflex wil hier graag in ondersteunen.

Dankzij een antibacteriële coating zorgt de flexibele ventilatieslang zelf voor schonere lucht zonder bacteriën en schimmels.

Weg met alle vocht!

Een mens produceert 30 á 40 gram vocht per uur. Dat is al gauw 1 à 2 liter vocht per persoon per dag. “In ruimtes waarin veel mensen verblijven, is een goede ventilatie dan ook van belang om alle vocht af te voeren. Vocht kan namelijk schimmelvorming veroorzaken en is de oorzaak van allerlei aandoeningen en ziektes”, aldus Henry Kale, Accountmanager bij Panflex. “Door het aanbrengen van een antibacteriële coating in onze flexibele ventilatieslangen, die gebaseerd is op de zuiverende werking van nanozilverdeeltjes, zorgt de slang zelf voor schonere lucht zonder bacteriën en schimmels. Zowel in ziekenhuizen, zorggebouwen, scholen als andere ruimten waar schone lucht essentieel is. Het gebruik van nanozilver is veilig, gezond en volledig ecologisch. Het is niet giftig, geurloos en heeft geen schadelijke effecten op het milieu.”

Overdracht van bacteriën bestrijden

In ziekenhuizen en andere zorggebouwen worden steeds meer nanocoatings toegepast met een antibacteriële werking, bijvoorbeeld op wanden, lichtknoppen en deurklinken, weet Kale. “Ook hier is het doel om de overdracht van bacteriën te bestrijden. Nanozilver wordt vanwege de antimicrobiële eigenschappen ook toegepast in wondgaas, textiel of schoonmaakdoeken. De coatings bevatten vaak nanozilverdeeltjes en soms ook nanotitaniumoxide voor de oxiderende werking. Van zilverionen is bekend dat ze de celdeling van bacteriën remmen.”

Op basis van veel wetenschappelijke experimenten is vastgesteld dat zilverdeeltjes effectief werken tegen meer dan 600 ziekmakende bacteriën, schimmels, virussen, gisten en parasieten. Maar niet alle nanozilvertechnologieën hebben dezelfde werking, benadrukt Kale. “In de door ons ontwikkelde antibacteriële coating zijn antimicrobiële zilverdeeltjes van nanoformaat ingekapseld in een polymeercapsule. Onze polymeercapsules zijn gegarandeerd veilig en gezond, antibacterieel, schimmelwerend, ecologisch, niet giftig, geurloos en hebben geen schadelijke effecten op het milieu. Er komen geen zilverionen vrij aan het oppervlak, omdat ze zijn ingekapseld in een polymeer. Dit zorgt voor een langdurige antimicrobiële werking, die ook zeer gewenst is in scholen. Dankzij de katalyserende werking kunnen ziektekiemen geen immuniteit ontwikkelen tegen de antimicrobiële capsules.”

Lucht, temperatuur en geluid

De ventilatieslangen met antibacteriële coating van Panflex zijn zeer geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Wij adviseren om de slangen niet alleen toe te passen bij de (WTW) luchtbehandelingsunits, maar ook bij de luchtafzuigroosters”, aldus Kale. “Waar de lucht in de toevoerkanalen in balans wordt gehouden door de volumeregelaars, kan in de luchtafzuigkanalen onbalans ontstaan. Als gevolg van onderdruk vallen luchtstromen soms stil. Ook kan het voorkomen dat vervuilde lucht (deels) terugstroomt in de ruimte. Ventilatieslangen met een antibacteriële coating voorkomen in dat geval dat ook bacteriën en  schimmels terugstromen.”

De antibacteriële ventilatieslangen zijn verkrijgbaar inclusief thermische of akoestische isolatie, op basis van een 100% jeukvrije Ecose isolatiewol. Panflex adviseert installateurs en eindgebruikers graag welke slangen op welke plekken geïnstalleerd moeten worden, zodat frisse lucht, thermisch én akoestisch comfort perfect samenkomen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht