Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Schone lucht behelst meer dan ventilatie alleen’
De luchtreinigers van Euromate verbeteren de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk, zorgen voor een frisse en prettige leer- en werkomgeving én hebben een positief effect op de productiviteit en het ziekteverzuim.

‘Schone lucht behelst meer dan ventilatie alleen’

Scholengemeenschap De Nassau in Breda verbetert de luchtkwaliteit in haar klaslokalen

Scholengemeenschap De Nassau heeft haar klaslokalen, lerarenkamers en studieruimtes recent voorzien van gecertificeerde luchtreinigers van Euromate. De fijnmazige mechanische filtering haalt ongewenste deeltjes zoals virussen, bacteriën, pollen, schimmels en (fijn)stof efficiënt uit de lucht. Zo wordt de luchtkwaliteit verbeterd en ontstaat er een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen én docenten.

De Nassau is een grote school met twee locaties in Breda, drie afdelingen en ongeveer 1.800 leerlingen en 200 medewerkers. Op een normale schooldag zijn er veel bewegingen, bijvoorbeeld van leerlingen en onderwijzend personeel die van lokaal wisselen. Daarom was de toepassing van natuurlijke ventilatie alleen niet meer voldoende en moest de scholengemeenschap op zoek naar een aanvulling hierop. De luchtreinigers van Euromate verbeteren de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk, zorgen voor een frisse en prettige leer- en werkomgeving én hebben een positief effect op de productiviteit en het ziekteverzuim.

Hans Teunissen, bestuurder en plaatsvervangend rector bij De Nassau (links) en Chris Westerveld, eigenaar van Euromate (rechts).

Vaker verversen

Aanleiding voor de installatie van de Euromate luchtreinigers was een onderzoek van prof. dr. ir. Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven en KU Leuven naar het verbeteren van de luchtkwaliteit op scholen. Uit dit onderzoek bleek dat luchtreinigers met de juiste mechanische filters de aerosol- en fijnstofniveaus binnen een klaslokaal met wel 90% kunnen terugdringen. En die terugdringing is hard nodig, volgens Chris Westerveld, eigenaar van Euromate. Ook in scholen die al volgens de Bouwbesluiteisen geventileerd worden. “Volgens het actuele Bouwbesluit moet de lucht in klaslokalen een tot anderhalf keer per uur ververst worden”, vertelt hij. “Dit is weliswaar afdoende om het CO2-niveau in balans te houden, maar níet om kinderen en onderwijzend personeel te beschermen tegen pathogenen (biologische ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels). Om écht comfortabel en veilig te kunnen leren en werken en om het pathogenengehalte in de lucht sterk te reduceren, is een luchtverversing of filtering van vijf tot zes keer per uur noodzakelijk.”

In De Nassau zijn 1 tot 4 luchtreinigers per ruimte ingepast die exact de juiste luchthoeveelheden aanzuigen en reinigen.

In elk lokaal een luchtreiniger

Een oplossing voor scholen kán zijn om te investeren in een ventilatiesysteem dat vijf keer krachtiger is dan het huidige systeem, weet Westerveld. “De installatiebranche heeft echter uitgerekend dat zij tot minimaal 2050 nodig heeft om alle scholen aan te passen. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de enorme bouwkundige ingreep die nodig is én de hoge verbruikskosten (energiekosten) van de nieuwe ventilatie-installatie!” De ramen openen is volgens hem ook geen optie, omdat – zeker in stedelijke gebieden – fijnstof, uitlaatgassen en andere verontreinigingen dan vrij naar binnen kunnen komen, terwijl warme lucht naar buiten ontsnapt. “Onze luchtreinigers gaan hier doeltreffend de strijd mee aan en brengen de binnenluchtkwaliteit en het comfort in scholen naar het allerhoogste niveau. Door nauw samen te werken met de bestaande ventilatie-installatie wordt exact de juiste verversingsgraad per ruimte gehaald.”

De luchtreinigers kunnen heel eenvoudig en snel aan het eind van de schooldag, in het weekend of in de vakantie geïnstalleerd worden. Een simpele stroomaansluiting is hiervoor voldoende.

Energiezuinig, fluisterstil en direct leverbaar

De luchtreinigers van Euromate werken volgens het recirculatieprincipe, waarbij warme binnenlucht in plaats van koude buitenlucht wordt aangezogen. Hierdoor is warmteverlies niet aan de orde, aldus Westerveld. “Sterker nog: de warmte wordt juist beter door de ruimte verspreid. Bovendien functioneren onze luchtreinigers fluisterstil. Omdat de apparaten in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, wordt voor ieder lokaal een passende oplossing geboden.” Dankzij een ruime voorraad zijn wachttijden niet aan de orde. Ook zijn geen bouwkundige aanpassingen nodig. “De luchtreinigers kunnen heel eenvoudig en snel aan het eind van de schooldag, in het weekend of in de vakantie geïnstalleerd worden. Een simpele stroomaansluiting is hiervoor voldoende.”

Rechterhand van de installateur

Een populaire luchtreiniger voor scholen is de Euromate Pure Air Shield (PAS) 3300. “Deze luchtreiniger met HEPA 14 filter is krachtig genoeg om een volledig lokaal schoon te krijgen én te houden. In scholen met een systeemplafond gooit vooral de VisionAir hoge ogen, omdat deze luchtreiniger op meerdere plekken in de ruimte vervuiling kan afvangen en exact is afgestemd op de vaak geringe plenumruimte.” Ook in De Nassau is heel bewust voor deze luchtreinigers gekozen. “In de scholengemeenschap zijn 1 tot 4 luchtreinigers per ruimte ingepast die exact de juiste luchthoeveelheden aanzuigen en reinigen. Vervolgens wordt de schone lucht op de juiste manier teruggeblazen in de ruimte, waardoor leerlingen en medewerkers maximaal comfort ervaren.” De moderne luchtreinigers worden ontwikkeld en geproduceerd in de eigen vestiging van Euromate in Breda. Voor de montage en het onderhoud werkt Euromate graag samen met de eigen installatie- en onderhoudspartners van de scholen. Maar ook met zusterbedrijf en specialist in duurzame klimaatoplossingen Air Group, die tevens in Breda is gevestigd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.