Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Republica wisselt onderling energie uit
Hans Hueber, projectleider bij Van Dorp projecten.

Republica wisselt onderling energie uit

Eigen republiek in Amsterdam

In Buiksloterham, in Amsterdam-Noord, wordt een voormalig bedrijventerrein getransformeerd tot circulaire woonwijk. Zes gebouwen huisvesten appartementen, een restaurant met kantoorruimte en bedrijfsruimte en een Bob W hotel met 116 kamers. De woningen bestaan uit vrije sector huur- en koopwoningen die variëren van klein appartement tot superloft.

De distributieleidingen voor de WKO lopen door de parkeergarage heen.

Bij Republica vind je elegante gebouwen en een groene omgeving met pleinen, straatjes en horeca om elkaar te ontmoeten. Wat met name belangrijk is bij dit project, is duurzaamheid. Daar wordt vol op ingezet met herbruikbare materialen, sedum daken, een natuurzwembad bij het hotel met innovatief zuiveringssysteem, een smart grid, PV-panelen, energieopslag en -uitwisseling tussen de verschillende gebouwen en een WKO-installatie. Op deze manier werkt Republica zijn eigen energie op, slaat deze op en wisselt deze onderling uit wanneer nodig.

Eigen energievoorziening

Van Dorp projecten realiseert het WKO-systeem en voor het hotel de klimaatinstallatie. Projectleider Hans Hueber is enthousiast over de innovatieve manier van werken. “De bewoners worden allemaal onderdeel van een coöperatie die zo duurzaam mogelijk met energie omgaat. Doordat er slechts één stroomaansluiting is voor het hele project, worden ze gezien als grootverbruiker. Daardoor kunnen ze gebruik maken van fluctuaties in de energietarieven per kwartier. Bij veel wind of energie zijn de tarieven laag of zelfs negatief en dan worden de warmtepompen aangezet en de accu’s opgeladen. Zijn de tarieven hoog, dan wordt energie verbruikt uit die accu’s. Slimme software van Spectral monitort de energieprijzen, het verbruik van de afnemers en het weer. Door middel van parameters wordt geanalyseerd hoe de energie opgewekt, opgeslagen en verbruikt moet worden en op welke momenten de energievraag het hoogst is.”

Van Dorp projecten realiseert het WKO-systeem en voor het hotel de klimaatinstallatie.

Van Dorp projecten verzorgt vanuit de vestiging in Rotterdam grote projecten op het gebied van klimaattechniek en werkt vanuit Van Dorp Energie ook samen met Spectral. Hueber vindt Republica een bijzonder mooie leerschool. “In de toekomst zullen we dit soort installaties vaker zien en het is goed om daarmee als installateur al in een vroeg stadium kennis te maken.”

Een echt team

Bij Republica werkt Van Dorp projecten in opdracht van Vink Bouw. Voor deze aannemer realiseert ze de WKO-installatie waarmee warmte en koude wordt gedistribueerd naar alle afnemers binnen het project. Dat betreft 65 appartementen en het hotel, restaurant en kantoor. De WKO-installatie bestaat uit een monobron buiten het gebouw, twee warmtepompen van Carrier, distributieleidingen door de parkeergarage heen en afleversets bij iedere afnemer. In de halfondergrondse parkeergarage bevindt zich de techniekruimte. Ook maakt Van Dorp de klimaatinstallatie in het hotel.

Volgens Hueber verloopt het project goed, omdat het bouwteam echt als een team werkt: “Door corona liep het project vertraging op, maar de bedrijven kennen elkaar goed. Het is prettig samenwerken met Vink Bouw en ook met andere partners werken we regelmatig samen. Dat is een pre.”

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar Banlieu Architect Marc Koehler Architects
  • Ontwerp huurappartementen Loer Architecten
  • Hoofdaannemer Vink Bouw Klimaatinstallatie hotel en WKO Van Dorp Projecten
  • Bouwperiode januari 2021 – zomer 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.