Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Prefabricage staat of valt met een goede voorbereiding

Prefabricage staat of valt met een goede voorbereiding

Ook voor Nijhof Installatietechniek is prefab inmiddels een essentiële schakel in het installatieproces.

Om een snelle, efficiënte en foutloze montage in het werk te borgen, heeft Nijhof Installatietechniek een prefab bord met een buffervat, pomp en vloerverwarmingsverdeler ontwikkeld, waarop alle leidingwerk eenvoudig en plug-and-play kan worden aangesloten.

Nijhof Installatietechniek is een vooraanstaand totaalinstallateur, met de focus op de (seriematige) woning- en appartementenbouw in met name de regio Oost- en Midden-Nederland. De firma, die net als Willemsen Installatie, Habel Installatie en Salland Installatieservice onderdeel uitmaakt van de Nijhof groep, excelleert in duurzame technieken. “Wij zijn continu op zoek naar kansrijke initiatieven en oplossingen om zo duurzaam en energie-efficiënt mogelijk te bouwen”, vertelt Technisch Directeur Rutger Beeuwkes. “Alle mogelijkheden op dit vlak worden bovendien met trots gepresenteerd in ons Duurzaamheid Inspiratie Centrum. Hier kunnen aannemers, woningcorporaties én (particuliere) bewoners kennismaken met en inspiratie opdoen op het vlak van energie, verwarming, koeling en ventilatie. Want: wat zijn nu opties? In ons Duurzaamheid Inspiratie Centrum demonstreren we tal van klimaatinstallaties, inclusief een aardwarmtepomp, luchtwarmtepomp en bijbehorende regeltechnieken. Ook hebben we een stuk dak opgebouwd, waarop het verschil tussen opbouw PV-panelen en indaksystemen duidelijk wordt. Daarnaast tonen we diverse aanverwante producten, zoals isolatiematerialen en gevelroosters. Uniek is onze aansluitset voor warmtepompen. Om een snelle, efficiënte en foutloze montage in het werk te borgen, hebben wij een prefab bord met een buffervat, pomp en vloerverwarmingsverdeler ontwikkeld, waarop alle leidingwerk eenvoudig en plug-and-play kan worden aangesloten. De prefab module wordt volledig voorbereid in onze prefab werkplaats, waar ook de rioleringen en ventilatiekanalen voorgefabriceerd worden.”

Prefabricage

De seriematige woning- en appartementenbouw leent zich bij uitstek voor prefabricage, benadrukt Beeuwkes. “Om hier nog beter invulling aan te geven, hebben we vorig jaar onze werkplaats geüpdatet naar een prefabhal, met in eigen beheer ontwikkelde lijmtafels voor riolerings- en ventilatieleidingen, een semiautomatische zaagmachine en diverse zaagkarren voor buismaterialen. Daarnaast hebben we onze ontwerpsoftware geoptimaliseerd. Door te prefabriceren, kunnen we een constante, hoge kwaliteit garanderen. De producten worden onder de beste (klimaat)condities voorgefabriceerd, onder ideale arbeidsomstandigheden en met alle benodigde gereedschappen binnen handbereik. Dankzij het gebruik van speciale transportbakken hoeven monteurs de materialen bovendien nog maar één keer in de handen te pakken.”

Van 2D naar 3D

Essentieel bij prefabricage is een goede voorbereiding, vertelt hij. “In de meeste gevallen ontvangen wij van de aannemer de verkooptekeningen inclusief gekozen opties, die wij in eigen beheer omzetten naar maakbare prefab producttekeningen. Voorheen gebeurde dit vooral in 2D/AutoCAD, maar inmiddels is een verschuiving ingezet naar 3D/Revit. Als organisatie gaan we hier graag in mee. We zitten volop in de transitie naar 3D/Revit, dat diverse voordelen biedt. Zo geeft een 3D-ontwerp nog meer inzicht, waardoor onze monteurs nog beter weten wat er gemaakt moet worden.” 

In het Duurzaamheid Inspiratie Centrum worden tal van klimaatinstallaties gedemonstreerd, inclusief een aardwarmtepomp, luchtwarmtepomp en bijbehorende regeltechnieken.

In navolging van Stabicad for Autocad, maakt Nijhof Installatietechniek sinds enige tijd gebruik van Stabicad for Revit. Met name dit laatste softwareprogramma van Trimble is ontwikkeld om eenvoudig én snel installaties te ontwerpen, beheren en controleren. In de software is een prefab module opgenomen, met handige tools voor het snel en goed aanmaken van prefab sets. Beeuwkes is zeer te spreken over deze module én de uitgebreide Mechanical, Electrical & Plumbing (MEP) contentbibliotheek. Actuele en betrouwbare productgegevens zijn bij prefabricage onontbeerlijk, vertelt hij. “Dankzij de MEP-contentbibliotheek is een Revit-expert die de productfamilies aanmaakt en bijhoudt, niet nodig. Daarmee worden wij flink ontzorgd. Bovendien biedt de Trimble-software tal van handige functies. In de software tekenen wij onze leidingen en installaties. Ook schonen we de bouwkundige tekeningen op, stellen we prefab sets samen en genereren we materiaallijsten, die via ons Gilde softwareprogramma automatisch worden doorgestuurd naar de kunststof leidingleverancier. Samen met Trimble-accountmanager Leo van der Kolk hebben we de Revit-templates recent geoptimaliseerd van generiek naar bedrijfsspecifiek. Nu is het tijd om te schaven: welke stappen kunnen in de toekomst nog verder geoptimaliseerd worden? Leo kijkt hierin actief met ons mee. Deze betrokkenheid stellen wij zeer op prijs en brengt onze (prefab) dienstverlening naar een nog hoger niveau.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.