Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Perfecte trainingscondities voor Tilburg Trappers
De luchtroosters aan de buitenzijde blazen op een iets lagere snelheid uit en zijn zodanig ontworpen dat toeschouwers geen tochtklachten ervaren.

Perfecte trainingscondities voor Tilburg Trappers

Nieuw klimaatsysteem ondervangt mistvorming op ijsvloer IJssportcentrum Tilburg

IJssportcentrum Tilburg ligt in sport- en recreatiegebied Stappegoor en is al jarenlang dé thuisbasis van de Tilburg Trappers. Deze ijshockeyclub won al vijftien keer het Nederlandse landskampioenschap en vijftien keer de Nederlandse beker. Sinds enkele jaren is de club bovendien zeer succesvol in Duitsland. Om te zorgen dat de spelers onder de beste omstandigheden kunnen trainen, is recent het klimaatsysteem van het ijssportcentrum aangepakt. Hierbij is niet alleen de luchtbehandelingskast vernieuwd, maar zijn ook alle inblaasroosters vervangen door de hooginducerende Jet nozzleroosters van Smitsair Jetsystemen B.V.

De betrokkenheid van Smitsair Jetsystemen B.V. bij het nieuwe klimaatsysteem gaat terug tot in de adviesfase, vertelt Rick Duifhuis, Technical Support/Sales bij Smitsair Jetsystemen B.V. “Adviesbureau W-inst vroeg ons mee te denken over een ventilatie-oplossing waarmee met name de mistvorming boven de ijsvloer ondervangen kon worden. De gedachte hierbij was en is dat de vorming van condens tot een minimum beperkt wordt wanneer de vochtige ruimtelucht beter gemengd wordt met de droge lucht uit de luchtbehandelingskast. Gezamenlijk hebben we hier een efficiënt Jetsysteem met hooginducerende Jet nozzleroosters voor uitgedacht, die net voor de bouwvakvakantie is geïnstalleerd door BAM Bouw en Techniek vestiging Eindhoven.”

Alle standaard schoepenroosters op de kanalen zijn vervangen door hooginducerende SPR Jet nozzleroosters met handmatig instelbare of motorgestuurde regelkleppen.

Jet-roosters met servomotors 

Het bestaande luchtkanalensysteem in het ijssportcentrum is zoveel mogelijk gehandhaafd, vertelt Duifhuis. “Wel is een nieuwe luchtbehandelingskast van 50.000 m3/h geïnstalleerd. Ook zijn alle standaard schoepenroosters op de kanalen vervangen door onze hooginducerende SPR Jet nozzleroosters inclusief handmatig instelbare of motorgestuurde regelkleppen. Bijzonder is dat een deel van de Jet-roosters is voorzien van servomotors. Grote wens van de adviseur én eindgebruiker was namelijk om de luchtbehandelingskast terug te laten toeren tot minimaal 15.000 m3/h indien het aantal toeschouwers in de hal beperkt is. Met de standaard roosters zou dit betekenen dat de lucht er als het ware uit ‘dwarrelt’, waardoor de goede ruimtedoorspoeling teniet worden gedaan. Door een aantal Jet-roosters te voorzien van servomotors, wordt dit slim ondervangen. De servomotors worden aangestuurd door de regelkast. Hierdoor is het mogelijk om bij een lage bezetting een aantal Jet-roosters af te sluiten, terwijl de overige roosters op dezelfde snelheid en met dezelfde druk blijven inblazen.” De roosters zijn gecoat in een tweelaagse poedercoating, in de kleur mat zwart (RAL9005).

Geen tochtklachten

Het ijsportcentrum heeft een stadionopzet met in het midden de ijshockeyvloer en daaromheen de tribunes. “Het kanalensysteem heeft een U-vorm, waarbij Jet-nozzleroosters aan zowel de binnenzijde (ijshockeyvloer) als buitenzijde (tribunes) zijn geplaatst. De binnenste roosters zijn iets schuiner gericht, waardoor de lucht goed in de richting van de ijshockeyvloer wordt geblazen en mistvorming slim wordt ondervangen. De luchtroosters aan de buitenzijde blazen op een iets lagere snelheid uit en zijn zodanig ontworpen dat toeschouwers geen tochtklachten ervaren.”

Van 52 naar 40 roosters

Dankzij het uitgekiende ontwerp van Smitsair Jetsystemen B.V. zijn in de nieuwe situatie minder luchtroosters nodig, vertelt Duifhuis. “Waar in de oude situatie 52 roosters aanwezig waren, zijn nu 40 roosters voldoende. De lege posities zijn door ons afgesloten met een blindplaat.” Behalve de levering van roosters en blindplaten heeft Smitsair Jetsystemen B.V. ook de inbedrijfstelling verzorgd. “Onderdeel hiervan was het richten van de nozzles en het meten van de snelheid en luchtdruk. Bovendien hebben we een rookproef uitgevoerd, om te controleren of de ruimtelucht op exact de juiste wijze gespoeld wordt. Alle bevindingen zijn overzichtelijk weergegeven in een meetrapport, dat bij oplevering aan de eindgebruiker wordt overhandigd.”

Bouwinfo
  • Adviseur W-inst
  • Installateur BAM Bouw en Techniek vestiging Eindhoven
  • Nozzleroosters Smitsair Jetsystemen B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.