Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Ons vak promoten is van levensbelang’
Bram Verwers – Docent installatie- en koudetechniek bij Techniek College Rotterdam

‘Ons vak promoten is van levensbelang’

We hebben als maatschappelijke uitdaging dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn, vergeleken met 1990. We zijn flink op weg met het installeren van warmtepompen, maar het is nog niet genoeg. Het grootste probleem waar we tegenaan lopen, is niet de techniek, maar het aantal mensen dat dit werk kan doen.

Bij het installeren van een warmtepomp komt meer kennis kijken dan bij het installeren van een cv-ketel. Regelmatig zien we dat die kennis ontbreekt. Oudere vakmensen hebben soms moeite met deze veranderingen of zijn niet meer gemotiveerd om zich om te scholen. Juist daarom is het belangrijk om (jonge) leerlingen op te leiden. Niet alleen monteurs, maar ook middenkaderfuncties op mbo niveau 4. Bedrijven hebben mensen nodig die de warmtepompinstallaties kunnen ontwerpen en dimensioneren.

Docententekort

Qua docenten hebben we ook een uitdaging. Die zijn er bijna niet. Er is vooral een gebrek aan docenten die hun opleiding hebben afgerond en die bevoegd zijn om les te geven. Zij komen vaak uit het bedrijfsleven. Zowel in dat bedrijfsleven als in het onderwijs is veel werk te vinden.

Bekendheid geven aan ons vak

Doordat de energietransitie steeds in het nieuws is, krijgt het vakgebied meer bekendheid. Dat is een voordeel. We zien een toeloop van het aantal leerlingen, dat is positief. En toch komen we nog heel veel mensen tekort, op ieder niveau. We zoeken monteurs voor op de werkvloer, maar ook mensen die kunnen aansturen en ontwerpen. Bij ons zien we een instroom van havisten en daar zijn we erg blij om. Rekenen en natuurkunde komen binnen de techniek veel voor.

Laten zien hoe mooi ons werk is

Als techniekopleider geven we voorlichting op vmbo-scholen, markten en techniekdagen. Het is belangrijk dat installateurs dit ook doen, bijvoorbeeld op regioniveau. Er zijn bijvoorbeeld doedagen voor vmbo-leerlingen. We moeten laten zien hoe mooi ons werk is! Bekendheid geven aan de breedte van ons vakgebied: je kunt lekker sleutelen aan een installatie, of met een stropdas om naar kantoor gaan. We kunnen jongeren laten zien hoe afwisselend ons werk is en dat het veel voldoening geeft. Want ons vak doet ertoe. Wij dragen bij aan de energietransitie, wat heel belangrijk is voor het welzijn van de maatschappij.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.