Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Onderhoud en service van datacenters: Minimale downtime, maximale betrouwbaarheid
Afhankelijk van de betreffende ruimtes en parameters brengen de monteurs van Lennox 1 of 2 keer per jaar een bezoek aan de datacenters, om onderhoud aan de elektrische, waterzijdige en luchtzijdige componenten te verlenen.

Onderhoud en service van datacenters: Minimale downtime, maximale betrouwbaarheid

Om een goede en veilige verwerking, opslag en transport van data te borgen, is een uitgekiende energievoorziening, stroomverdeling én klimaatbeheersing in datacenters essentieel. Zowel temperaturen als luchtvochtigheid moeten binnen een bepaalde bandbreedte blijven om slijtage, storing of uitval van apparatuur te voorkomen. Lennox Benelux BV levert hier graag een bijdrage aan. De producent en leverancier van koel- en HVAC-producten is goed bekend met de actuele datacentereisen. “Behalve het ontwerpen, leveren en installeren van redundant (koel)oplossingen, in combinatie met luchtbehandeling, bevochtiging en ontvochtiging, zetten wij hoog in op onderhoud en service”, benadrukt Sales Service Engineer Erik de Jong. “Hierdoor worden de betrouwbaarheid én lange levensduur van onze technieken geborgd. Bovendien leidt deze dienstverlening tot inzicht. Dat bewijzen we bijvoorbeeld bij Interxion: A Digital Realty Company.”

De belangrijkste waarde die bedrijven en hun klanten uitwisselen, is digitale betrouwbaarheid. Nu de doorlopende informatiestroom versnelt, neemt overal ter wereld de behoefte aan een veilige opslag én uitwisseling van gegevens toe. Interxion: A Digital Realty Company (verder: Interxion) draagt hieraan bij door datacenterruimtes over de hele wereld te beheren, exploiteren en verhuren. “Met meer dan 700 connectiviteitsproviders in 285 datacenters en 2.000 klanten, verdeeld over 24 landen en 6 continenten bieden wij dé betrouwbare basis voor de digitale wereld”, vertelt Manager Facility Engineering Bert Zijderhand. “Wij zijn verantwoordelijk voor de complete technische en facilitaire infrastructuur van onze datacenters, inclusief (nood)stroomvoorzieningen, (brand)beveiliging en klimaatbeheersing.” In Nederland is Interxion met name actief in de regio Amsterdam-Schiphol. Voor de datacenters op het Science Park en de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam en de President Jan Wijsmullerdreef in Hoofddorp is de zogenaamde ‘interconnectiehub’ een samenwerking aangegaan met Lennox.

Werking van de Lennox Close Control downflowunits.

Efficiënte en gesloten kringloop van lucht

De samenwerking tussen Lennox en Interxion gaat al jare n terug, vertelt De Jong. “In 2008 hebben wij de eerste Close Control downflowunits geleverd en inmiddels hebben zich diverse uitbreidingen en nieuwe implementaties voorgedaan.” De downflowunits voorzien vraaggestuurd in de luchtbehandeling (luchtcirculatie, koeling en luchtvochtigheidsregeling) van de datacenterruimtes, vertelt Rob Teeuwen, Manager Facility Engineering bij Interxion. “Servers zijn eigenlijk kleine verwarmingsbronnen, die altijd aan staan. Hierdoor kan de temperatuur in de serverruimte flink oplopen. Om te voorkomen dat de kritieke IT-apparatuur als gevolg hiervan oververhit raakt, vertraagt of zelfs uitvalt, is koeling noodzakelijk. In onze datacenters wordt hiertoe gewerkt met koude en warme straten. De downflowunits van Lennox blazen vraaggestuurd koude lucht in, die vanuit de verhoogde computervloeren aan de voorzijde over de servers wordt verdeeld. De warme lucht die door de servers wordt uitgeblazen, wordt efficiënt afgevangen in de warme straten aan de achterzijde en door de units geconditioneerd. Zo ontstaat een efficiënte en gesloten kringloop van lucht en blijven de ruimtecondities stabiel. ”

Intensieve samenwerking

Om deze stabiliteit ook voor de komende jaren op het allerhoogste niveau te houden, hebben Lennox en Interxion hun samenwerking recent geïntensiveerd. “De monitoring van alle datacenterinstallaties wordt in eigen beheer uitgevoerd door Interxion, omdat inloggen op het netwerk uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk is”, benadrukt De Jong. “Afhankelijk van de betreffende ruimtes en parameters brengen onze monteurs 1 of 2 keer per jaar een bezoek aan de datacenters, om onderhoud aan de elektrische, waterzijdige en luchtzijdige componenten te verlenen.”

Voorheen was dit onderhoud vooral reactief van aard, vertelt hij. “Toekomstgericht denken is anno 2021 echter vast onderdeel van onze organisatie. Als gevolg hiervan verandert het onderhoud, van reactief naar proactief. We vinden het belangrijk om Interxion nóg beter te informeren over het onderhoud dat wordt uitgevoerd en over de conditie van de installaties die wij in onderhoud hebben. Zeker nu de units op bijvoorbeeld de H.J.E. Wenckebachweg richting het eind van hun technische levensduur gaan. Op dit moment wordt een meerjarenbegroting uitgewerkt, waarin we de verwachtingen qua onderhoud, vervanging, investeringen en risico’s managen.” Zijderhand: “Voor ons geldt eigenlijk maar één ding, en dat is ontzorging. Wat wij vragen van Lennox, is volledige ondersteuning in het beheer van onze koeloplossingen. Maar ook dat inzichtelijk wordt in welke staat de diverse machines verkeren. Wat is de staat van onderhoud? Wanneer moeten bepaalde onderdelen of zelfs complete machines vervangen worden? En welke investeringen zijn hiermee gemoeid? Zo komen we op korte én lange termijn niet voor verrassingen te staan en worden de beste ruimtecondities én een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid geborgd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.