Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nog 1 jaar tot de nieuwe rookmelderplicht

Nog 1 jaar tot de nieuwe rookmelderplicht

“Voor installateurs is het van groot belang dat ze de rookmelders juist installeren, anders heeft dat grote gevolgen voor de veiligheid van bewoners”, vertelt Jan Nies, productmanager bij Hemmink.

Over precies een jaar zijn rookmelders niet meer alleen verplicht in nieuwbouwwoningen, maar ook in woningen die gebouwd zijn voor 2003. Een mooie stap richting brandveilige woningen, maar dan moeten de melders wel op de juiste manier geplaatst worden.

Snel én goed

“Zelfs al maak je een kleine fout bij het monteren of installeren van de melders, dan kan dat grote gevolgen hebben voor bewoners. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Voor installateurs is het dus van groot belang dat ze voldoende kennis hebben van de werking en technische installatie van rookmelders. Bovendien is het ook hun taak om bewoners goed te informeren en adviseren. Alles moet binnen een jaar op orde zijn, maar het moet vooral goed gebeuren om geen gevaarlijke situaties te creëren”, legt Nies uit.

Klik op de foto voor een grotere weergave

Risico op schijnveiligheid

Een belangrijk aandachtspunt rondom de zorgplicht en de installatie van rookmelders is het risico op schijnveiligheid. Anders dan bij nieuwbouw geldt voor bestaande bouw dat rookmelders niet verplicht gekoppeld hoeven te worden. Daarnaast mogen de rookmelders ook gevoed zijn door een batterij.

“Dit kan het risico van schijnveiligheid opleveren”, zegt Tessa Smeulders, adviseur Veilig & Comfortabel Wonen bij Hemmink. “Monteer je rookmelders met vervangbare alkaline batterijen? Dan moeten bewoners deze batterijen elk jaar vervangen. De kans is groot dat ze dat niet op tijd doen en er dus geen werkende rookmelder in huis is.”

Fatale afloop

In 80 procent van de branden met een fatale afloop blijkt geen goed werkende rookmelder in de woning aanwezig te zijn. Rookmelders redden levens en de gewijzigde wetgeving helpt bij het terugdringen van veel slachtoffers en leed. De belangrijkste wijzigingen per 1 juli 2022 komen op het volgende neer: op iedere bouwlaag moet een rookmelder aanwezig zijn, rookmelders moeten elke 10 jaar worden vervangen en het onderhoud van een rookmelder valt onder de zorgplicht van artikel 2.6.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.