Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe warmtepomp helpt energietransitie te versnellen

Nieuwe warmtepomp helpt energietransitie te versnellen

Hybride warmtepompen helpen mee om de klimaatdoelen te halen en Intergas werkt daaraan mee met de Xtend. Dit is de eerste warmtepomp die door het bedrijf zelf is ontwikkeld. X-tend wordt binnen Nederland geproduceerd en laat de levertijd van warmtepompen sterk afnemen. Installateurs kunnen direct aan de slag.

Intergas is marktleider op het gebied van cv-ketels, maar zet nu vol in op de hybride warmtepomp. Consumenten verwachten immers nieuwe oplossingen. Voorheen had Intergas al een combinatietoestel in samenwerking met Daikin. Met de komst van de Xtend moeten in 2026 voldoende warmtepompen geleverd worden om iedere cv-ketel te kunnen vervangen. Hybride dus, maar ook op elektrisch gebied heeft Intergas oplossingen en er worden proeven gedaan met waterstoftoestellen. “In de komende jaren gaan we nog veel verbeteren aan de toestellen. We hebben ook twintig jaar aan de hr-ketel gesleuteld”, stelt technisch directeur Peter Cool. Ook de wtw voor de nieuwe warmtepomp ontwikkelde Intergas zelf. Dit biedt kansen voor de toekomst, zoals het ontwikkelen van eigen software.

De buitenunit van de Xtend is flexibel buiten de woning te plaatsen.

Flexibel te plaatsen

De Xtend werkt prima in combinatie met de meeste gangbare cv-ketels. Een externe open verdeler wordt standaard meegeleverd. De binnenunit heeft bovendien één van de kleinste formaten in de markt en is dus flexibel te plaatsen. Met de buitenunit kun je gemakkelijk leidinglengtes overbruggen, waardoor deze te plaatsen is op diverse plekken in de tuin of op een dak. Zo voorkom je op een eenvoudige manier geluidsoverlast.

Het installeren, inregelen en bedienen van de warmtepomp verloopt eenvoudig. Onder op de Hybrid Heatpump Control Unit staat een QR-code, waarmee je als installateur eenvoudig het inregelproces doorloopt. De bediening gebeurt via de Comfort Touch thermostaat of de Comfort Touch app in combinatie met de Intergas Gateway. Storingen worden zichtbaar gemaakt op het display van de Comfort Touch thermostaat of via de app. De installateur ziet op afstand wat er aan de hand is via het Service Dashboard en kan ook parameters op afstand aanpassen.

De Xtend werkt prima in combinatie met de meeste gangbare cv-ketels.

De hybride route

Met de Xtend zet Intergas vol in op wat zij noemt ‘de hybride route’. Het is immers onmogelijk om alle woningen binnen Nederland voor 2030 over te zetten op all-electric. De hybride warmtepomp zorgt voor een gasbesparing tot 80%. Cool verwacht dat technische ontwikkelingen op termijn voor een volledige oplossing zorgen. “Maar we moeten nu de eerste grote stap zetten.” Die grote stap werkt samen met een hoog rendement cv-ketel voor het verwarmen van de woning en het bereiden van warm tapwater. Daardoor neemt het elektriciteitsverbruik toe, maar het gasverbruik neemt drastisch af. Zelfs wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van lage temperatuurverwarming. 

Ook voor oude huizen

Intergas is lid van de stichting Smart Energy Foundation (SEF). Zij installeerde bij tweehonderd woningen een hybride warmtepomp en onderzocht wat het resultaat was. Daaruit bleek dat er gemiddeld 76% gas werd bespaard, ook al zaten er allerlei soorten woningen tussen, van nieuw tot oud. Het gemiddelde bouwjaar was 1977. Ook met gewone radiatoren valt dus winst te behalen, hoewel lage temperatuurverwarming, de thermostaat en het leidingwerk natuurlijk wel een extra bijdrage leveren.

Compact en daarom gemakkelijk plaatsbaar, ook in kleinere ruimtes.

Terugverdientijd

Ook bij oude huizen verdient de hybride warmtepomp zich binnen vier jaar terug. volgens Cool. Daarbij is rekening gehouden met het verminderde gasverbruik en het toegenomen elektriciteitsverbruik. “Voor zo’n 6.500 euro kun je hem laten installeren. Je krijgt er 2.500 euro subsidie op. De gemiddelde besparing per jaar is 1.000 euro”, rekent hij voor. “En ondertussen zetten we een flinke stap in de energietransitie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.