Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe trends in de dimmermarkt:                                              dimmen zonder zorgen
EcoDim LED-dimmer en smart dimmer met schakelmateriaal.

Nieuwe trends in de dimmermarkt: dimmen zonder zorgen

Met haar assortiment universele LED-dimmers is EcoDim inmiddels een gevestigde naam in de professionele installatiemarkt. “Ons basisassortiment universele LED-dimmers staat al een tijdje, dus werd het tijd voor nieuwe, baanbrekende ontwikkelingen”, vertelt oprichter Nick Vriese.

Het dimmen van LED-verlichting gaat in de basis steeds beter, maar men komt nog geregeld problemen tegen, merkt Vriese. “Veel gehoorde problemen zijn bijvoorbeeld knipperende lampen, zoemende/brommende lampen, niet passend schakelmateriaal, te weinig aansluitvermogen, geen afstelmogelijkheden, et cetera. Met de EcoDim LED-dimmers kunnen deze obstakels veelal met de dimmer zelf worden opgelost.”

Het EcoDim dimmerassortiment.

Gemak voor de installateur

Wanneer je als vakman bezig bent met een klus, dan is het prettig dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het assortiment van EcoDim speelt hierop in en is totaal ingericht op gebruiksgemak, aldus Vriese. “Zo zijn de dimmers te gebruiken achter alle merken schakelmateriaal, werken ze vanaf 0 t/m max. 450 W LED-vermogen en zijn er dimmers die zowel fase aan- als afsnijdende techniek ondersteunen. De LED-dimmers zijn voorzien van een MIN- en vaak ook een MAX-afstelling en altijd 2-draads aan te sluiten. Kortom, dimmen zonder zorgen!”

Smarthomes zijn dé trend van dit moment.

Smarthome is dé trend

Naast de conventionele LED-dimmers worden steeds vaker slimme systemen toegepast. Hierbij zijn vooral controllers op basis van Zigbee en Z-Wave populair. “Met name het Zigbee-protocol is aan een enorme opmars bezig. Bekende namen als Philips Hue, Homey, Trust (KlikAanKlikUit), Aduro Smart en Aeotec SmartThings hebben gekozen voor Zigbee. Daarnaast wordt de spraakondersteuning van Google Assistant en Amazon Alexa ook steeds vaker toegepast”, aldus Vriese. “We zien de verkoop van slimme dimmers het afgelopen jaar enorm groeien, al heeft het aantal conventionele LED-dimmers nog wel de overhand.” EcoDim is ruim drie jaar geleden al begonnen met de ontwikkeling van slimme LED-dimmers. “Waar sommige merken ‘smarthome’ als basis nemen voor het ontwikkelen van producten, hebben wij een andere benadering. Als basis nemen wij altijd een stabiele universele LED-dimmer, die ‘smart’ wordt gemaakt. Dimperformance en gebruiksgemak staat bij ons namelijk altijd op één!”

Een wereldprimeur is de eerste Zigbee duo LED-dimmer (ECO-DIM.05 Zigbee).

Wereldprimeurs

Inmiddels heeft EcoDim diverse LED-dimmers op basis van Zigbee en Z-Wave in haar assortiment, welke eenvoudig in de meest verkochte smarthomesystemen te integreren zijn. “Deze smart dimmers zijn ook als conventionele LED-dimmers te gebruiken en hebben dezelfde functionaliteiten. Zo zijn de dimmers ook 2-draads aan te sluiten. Bovendien kun je eenvoudig draadloze koppelingen maken met draadloze schakelaars om bijvoorbeeld een wissel- of kruisschakeling te creëren.” Op het gebied van smart dimmers heeft het Nederlandse EcoDim de afgelopen twee jaar al twee wereldprimeurs geïntroduceerd: de eerste smart dimmer met druk/draaiknop (ECO-DIM.07) en ‘s werelds eerste Zigbee duo LED-dimmer (ECO-DIM.05 Zigbee).

Over EcoDim

EcoDim is in 2012 onder een andere naam in de consumentenmarkt gestart met de verkoop van LED-verlichting. Al snel werd duidelijk dat deze verlichting ook gedimd moest worden en dat hiervoor speciale LED-dimmers nodig zijn. “Toen we de problematiek in deze markt ondervonden, zijn we hier direct op ingesprongen”, vertelt Vriese. “Omdat we in de beginperiode veel via onze consumententak hebben verkocht, hebben we ook veel feedback ontvangen vanuit de markt. Zo hebben we onze producten kunnen ontwikkelen tot de klantvriendelijke LED-dimmers die het nu zijn. Inmiddels hebben we een aardige dekking in de Nederlandse markt en bestaat ons assortiment voor de professionele installatiebranche uit universele LED-dimmers, slimme dimmers, slimme lampen, draadloze schakelaars en unieke spatwaterdichte (IP54) inbouwspots met een zeer kleine inbouwdiepte (23 mm). Wij bieden onze klanten vooruitstrevende producten, kwaliteit, kennisoverdracht en service. En we blijven altijd ontwikkelen, dus stay tuned!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.