Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe standaard voor werken in de 21ste eeuw
De installatie in aanbouw.

Nieuwe standaard voor werken in de 21ste eeuw

13.500 m2 state-of-the-art kantoor- en laboratoriumfaciliteiten op Leiden Bio Science Park

Op het Leiden Bio Science Park wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw en state-of-the-art kantoor- en laboratoriumgebouw. Met de nieuwbouw van ca. 13.500 m2, ontworpen door Powerhouse Company en ontwikkeld door RED Company, wordt een nieuwe standaard gezet voor het werken in de 21e eeuw. Het gebouw beschikt bij oplevering over zowel een BREEAM ‘Excellent’ als een WELL Gold certificaat. Om dit mogelijk te maken, wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan gezondheid, kwaliteit, veiligheid, samenwerking, duurzaamheid en transparantie. Ook als het om de installatietechnieken gaat. Onder alle installatietechnieken in de nieuwbouw staat de handtekening van Roodenburg Installatiebedrijf BV.

Techniekruimte met een deel van de WKO-installatie.

“Samen met onze partners en in opdracht van ontwikkelaar RED Company realiseren wij de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, sanitaire en sprinklerinstallaties in het nieuwe kantoor- en laboratoriumgebouw”, vertelt Ferry van de Kamp, projectleider bij Roodenburg. “Ook verzorgen wij de afvoeren van de labs, het bedrijfswater en de bedrijfsgassen.” Grofweg bestaat de opdracht voor Roodenburg uit twee fases: het casco en de fit-out (huurdersinstallaties). Van de Kamp licht de indeling en verdeling kort toe: “De nieuwbouw telt vijf verdiepingen, met op de begane grond een parkeergelegenheid, een entreehal met receptie en drie grote vergaderruimtes. De eerste verdieping biedt ruimte aan een bedrijfsrestaurant met keuken en een ruim en licht atrium. Bovendien bevinden zich hier de eerste huurdersruimtes, in de vorm van labruimtes met daaraan gerelateerde kantoren.” Ook de tweede verdieping betreft een huurdersverdieping met laboratoria en -kantoren. “De verdiepingen daarboven zijn weer als casco-kantoorverdieping uitgevoerd.”

De circulatiepomp.

WKO-installatie

Tot de casco-installaties behoren onder meer de klimaatinstallaties. “Aan de basis van het klimaatsysteem ligt een WKO-installatie met één doublet (een open bodemenergiesysteem met een warme en een koude bron, red.)”, aldus Van de Kamp. “Deze installatie is verbonden met een WKO-techniekruimte, waarin drie water/water-warmtepompen en bijbehorende buffervaten, transportpompen, regelkasten en warmtewisselaars staan opgesteld. In de wintermaanden levert de warme bron water van 17°C aan de warmtepompen, die het water opwaarderen tot een bruikbare verwarmingstemperatuur van 45°C. In de zomer levert de koude bron water van 10°C aan de gebouwinstallatie voor de koeling van de ruimtes.”

Als afgiftesysteem op de kantoorverdiepingen is gekozen voor klimaatplafonds, waarmee comfortabel, energiezuinig, stil en tochtvrij verwarmd en/of gekoeld kan worden. “In deze plafonds zijn ook ventilatie en LED-verlichting geïntegreerd.” In het atrium zorgt een combinatie van vloerverwarming en vloerkoeling het hele jaar door voor een prettig verblijfsklimaat.

Een doorkijkje op de techniekruimte, tussen twee van de drie warmtepompen door.

Uitgebreide luchtbehandeling

Om een optimale binnenluchtkwaliteit in de nieuwbouw te borgen, is het complete pand voorzien van luchtbehandeling. “Op het dak staan maar liefst zes luchtbehandelingsunits, ten behoeve van de laboratoria, kantoren en het restaurant”, aldus Van de Kamp. “Bovendien staat hier een droge koeler, die warmte of koude aan de buitenlucht kan onttrekken en kan toevoegen aan de bronnen. Hierdoor wordt gebruik van vrije koeling mogelijk en worden de WKO-bronnen over de seizoenen heen thermisch in balans gehouden.”

PV-panelen en ‘brandstoffeneiland’

Boven de luchtbehandelingskasten wordt een pergolaconstructie gerealiseerd, met 84 PV-panelen. “Bijzonder is ook het ‘bedrijfsstoffeneiland’ ten oosten van het gebouw, waar een stikstoftank, een gasflessenopslag, een traforuimte en een noodstroomaggregaat veilig staan opgesteld en veilig gevuld en/of onderhouden kunnen worden.”

Fit-out

Een uitdaging in dit project is de omvang, in combinatie met de complexiteit en korte doorlooptijd, vertelt Van de Kamp. “In mei 2022 zijn we met de uitvoering gestart en op 20 januari jl. al stond de vooroplevering van de casco-installaties gepland. Afgelopen november zijn we bovendien gestart met de werkzaamheden voor de huurdersinstallaties, die in juni al gereed moeten zijn. Onder de zogenaamde fit-out valt bijvoorbeeld de labexpeditie op de begane grond, waar nieuwe materialen en afval straks geregistreerd en op de juiste manier verwerkt worden. Maar ook de laboratoria met kantoren op de eerste en tweede verdieping, waarvoor wij zowel het bouwkundige als installatietechnische deel verzorgen.”

Tot het bouwkundige deel behoren bijvoorbeeld de bouwkundige binnenwanden, systeemwanden, glazen wanden/deuren, wandafwerking en plafonds. Daarnaast staat Roodenburg in voor alle installatievoorzieningen. Van (specialistische) luchtbehandeling tot bedrijfsstoffen en inclusief de aansluiting van alle labmeubilair. Om alle installaties straks perfect te kunnen beheren en beheersen, is een uitgebreide regelinstallatie geïntegreerd. Zowel voor de WKO-centrale, de casco-installaties als de fit-out.   

BOUWINFO
 • Ontwikkelaar RED Company i.s.m. Gemeente Leiden en Universiteit Leiden
 • Adviseur CBRE
 • Architect Powerhouse Company
 • Constructeur Van Rossum
 • Realisatie Bouwbedrijf Osnabrugge, Valleibouw en Construction Company
 • Aansturing projectteam DVP
 • Bouwfysica en duurzaamheid DGMR
 • Installaties Roodenburg Installatiebedrijf BV
 • Sanitaire Installaties Hoogendoorn
 • Luchtkanalen en appendages Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek
 • Splitunits Schilt Airconditioning

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.