Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Nieuwe manier van werken zorgt voor flinke tijdwinst op de bouw’

‘Nieuwe manier van werken zorgt voor flinke tijdwinst op de bouw’

Tijdens VSK 2020 kunnen installateurs kennis maken met de nieuwe manier van werken volgens Stabiplan. Een aantal MEP specialisten zag al hoe bestaande én nieuwe oplossingen dit proces kunnen ondersteunen, tijdens de BIM LIVE Experience in Veenendaal. Verschillende gastsprekers deelden hier hun ervaringen met BIM, 3D-laserscanning en het gebruik van de MEPcontent bibliotheek in diverse recente projecten.

De BIM LIVE Experience begon met een demonstratie van de Trimble Field Solutions. Het publiek werd live meegenomen door de complete Scan-to-BIM workflow en zag hoe de Trimble 3D-laserscanner razendsnel de ruimte scande. Vervolgens werd de point cloud aan elkaar gehecht met behulp van Trimble RealWorks en naar Stabicad for Revit geïmporteerd. Jeroen Rabbers, Scan Specialist bij ingenieursadviesbureau Unihorn, liet een aantal projecten zien waarbij de 3D-laserscanner van Trimble was ingezet. Eén daarvan was de spoorbrug in Zutphen, waarvan de tekeningen van de onderkant ontbraken. “Deze brug hebben we in slechts 5 uur ingemeten, tot de millimeter nauwkeurig”, aldus Rabbers. “De scan die hieruit voortkwam, vormde de perfecte basis voor ons verdere model.” Als tweede voorbeeld noemt hij het vloerplan voor de entree van een parkeergarage in Roosendaal. “Hier hebben we binnen 2 uur het betreffende deel van de parkeergarage kunnen inmeten en geïmporteerd en geregistreerd op onze computer. Daarmee hadden we voldoende data verzameld om een goed en betrouwbaar fieldontwerp te kunnen maken.” 

BIM to Field

Uit een poll tijdens de BIM LIVE Experience werd duidelijk dat ongeveer 40-50% van de voorbereidingstijd op de bouw wordt besteed aan maatvoering. Dat hier tijdwinst te behalen valt, werd duidelijk tijdens de demonstratie van de Trimble Total Station. Punten konden eenvoudigweg in het model geselecteerd worden, waarop de groene laser met hoge snelheid en nauwkeurigheid de juiste locatie in de ruimte aanwees. Daarna volgde een demonstratie van de HoloLens, waarbij via Trimble Mixed Reality de installaties in de conferentieruimte geprojecteerd werden. Zo werden ook de systemen achter het plafond zichtbaar en kon de afstand tussen de ‘virtuele’ kanalen en ‘echte’ vloer van de ruimte eenvoudig worden opgemeten.

Waarom we onze manier van werken moeten veranderen

Ruud Kats, sales director bij Stabiplan, legde tijdens de middagsessie uit waarom dit hét moment is om onze manier van werken te veranderen. “Er is een tekort aan vaktechnisch personeel en de faalkosten zijn hoog”, vertelde hij. Maar hoe kunnen we beter samenwerken en meer werk verrichten met dezelfde mensen? “Het antwoord hierop is het Constructible Proces. Via informatierijke, toegankelijke en vooral maakbare modellen kunnen we over de hele keten beter en efficiënter samenwerken.” De stap naar zo’n proces hoeft niet groot te zijn. Een voorbeeld: slechts 10% van het publiek gaf aan op dit moment gebruik te maken van cloudapplicaties, terwijl een laagdrempelig platform als Trimble Connect versiebeheer en de communicatie met opdrachtgevers een stuk efficiënter maakt.

Jan Barend den Ouden, Senior Support Engineer bij Stabiplan, tijdens een demonstratie van Trimble Connect for HoloLens.

Het belang van goede content

Eén van de belangrijkste aspecten van een succesvolle BIM-samenwerking is content. Content moet accuraat, betrouwbaar, bruikbaar én bestelbaar zijn. Maar wat is goede content en hoe wordt dit gemaakt? Tijdens de middagsessie gaf Marnix Leune, Business Process Manager van MEPcontent een kijkje in de MEPcontent Content Factory. Hij liet zien hoe er voor meerdere Trimble-applicaties content wordt gemaakt, waardoor het aantal artikelen snel groeit. Zo kunnen MEP-engineers razendsnel complete, fabrikantspecifieke en bestelbare content modelleren, direct in het model.

Ook fabrikanten merken dat de vraag naar goede BIM-content stijgt. Simon van de Kamp, adviseur installatieconcepten Midden-Nederland bij Brink Climate Systems, vertelde tijdens zijn presentatie dat het gebruik van hun content op MEPcontent – sinds 2015 – jaarlijks met maar liefst 25% toeneemt. In Nederland, maar ook daarbuiten. “De komende jaren zal het aandeel BIM-projecten alleen maar toenemen. Het is daarom belangrijk dat de MEPcontent steeds verder wordt uitgebreid. Maar ook dat de data up-to-date blijft. Als organisatie steken we hier veel tijd in.” In zijn presentatie kwamen verschillende innovatieve oplossingen voor een gezond binnenklimaat aan bod, zoals het decentrale ventilatiesysteem Air 70 en de Elan en Allure luchtverwarmingssystemen, die ook in MEPcontent als download beschikbaar zijn.

De dag sloot af met diverse subsessies waarin de nieuwste updates en handige tips en tricks in Stabicad Electrical en Stabicad Mechanical aan bod kwamen. 

Ontmoet Stabiplan op VSK 2020

Tijdens VSK 2020 laat Stabiplan zien hoe installateurs succesvolle bouwprojecten realiseren dankzij het Constructible Proces. Bezoekers kunnen bovendien de voordelen van Stabicad 12, MEPcontent en de hardware- en cloudoplossingen van Trimble ontdekken..  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.