Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Meten = weten, ook bij DuPont Industrial Biosciences in Oegstgeest

Meten = weten, ook bij DuPont Industrial Biosciences in Oegstgeest

Op het Leiden Bio Science Park in Oegstgeest wordt druk gebouwd aan een nieuw kantoor- en laboratoriumgebouw voor het Amerikaanse DuPont Industrial Biosciences. Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten omvat een drielaags gebouw op een plint met parkeervoorzieningen. In totaal worden twee vleugels gerealiseerd, die verbonden worden door een voorzieningenblok en samen een trapeziumvorming atrium omarmen. Beide vleugels zijn kolomvrij en lenen zich – mede dankzij een flexibel installatieconcept – goed voor de implementatie van uiteenlopende configuraties van kantoren en laboratoria. In opdracht van aannemer Dura Vermeer Zuid West is Roodenburg Groep verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire installaties, meet- en regeltechniek en medische (technische) gassen. Daarbij werkt de installateur uit Krimpen aan den IJssel nauw samen met o.a. Belimo servomotoren B.V..

“Roodenburg Groep gebruikt al vele jaren Belimo veldapparatuur en dan met name de regelafsluiters en luchtklep servomotoren”, vertelt Edwin Visser, Hoofd Meet- en Regeltechniek bij Roodenburg Groep. “Sinds kort betrekken wij bovendien meer Belimo veldapparatuur, zoals temperatuursensoren en druksensoren. En dat tot grote tevredenheid. Naast het grote assortiment en de prijskwaliteitverhouding zijn in deze afweging ook de montagevoordelen van de veldapparatuur meegenomen. Zo beschikken de temperatuursensoren standaard over een hoge IP-klasse, waardoor ze tevens geschikt zijn voor buitenmontage. Bovendien zijn de temperatuuropnemers eenvoudig te openen.”

De Belimo Energy Valve™ kan de gewenste temperaturen verzorgen, ingestelde debieten bewaken, luchtbellen en verzadiging constateren én inzien waar de energie naartoe stroomt, op basis waarvan installaties geoptimaliseerd kunnen worden.

Hoge IP-klasse, eenvoudige montage

“Bij de opstart van onze divisie ‘Sensoren’ in 2017 hebben wij goed gekeken naar de praktijk en de ervaringen van andere divisies optimaal benut”, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Onze ervaring met servomotoren op dakopstelling luchtbehandelingskasten was bijvoorbeeld dat een IP54-klasse door de toenemende regenval en wind onvoldoende was geworden om een lange levensduur te garanderen. Onder meer onze NTC10k kanaal/dompel temperatuursensoren en gecombineerde kanaal vochtigheid-/temperatuursensoren – die ook in Oegstgeest worden toegepast – beschikken daarom over een IP65-classificering. Een tweede ontwikkelpunt was om fouten, faalkosten en montagetijden flink te reduceren. Daarom zijn de behuizingen van al onze sensoren zonder gereedschap te openen en kunnen de sensoren eenvoudig worden bedraad.”

Communicatieve veldapparatuur

Voor de nieuwbouw van DuPont Industrial Biosciences is het wenselijk om zoveel mogelijk informatie uit de regelkringen te halen én op een gebouwbeheersysteem te visualiseren, vertelt Visser. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben wij gekozen voor de communicatieve veldapparatuur van Belimo. Voor de decentrale regelingen hebben we de elektronische drukonafhankelijke 6-weg EPIV en 2-weg EPIV regelkogelkranen met flowmeting geselecteerd. Dankzij de decentrale flowuitlezing kan doelmatig en locatiegericht worden gewerkt en worden storings- en klachtenafhandelingsprocedures versneld.” De Laater: “De elektronische drukonafhankelijke 6-weg EPIV en 2-weg EPIV regelkogelkranen kennen een lekverlies A, wat betekent dat zij luchtbellendicht zijn. Met de flowopnemers kan zeer energiezuinig en nauwkeurig gemeten en gecorrigeerd worden. Gevraagde debieten kunnen eenvoudig in liters per seconde, minuut of uur worden ingesteld en worden real-time inzichtelijk gemaakt in het gebouwbeheersysteem. Eventuele afwijkingen kunnen direct worden opgevolgd, waardoor storingen en klachten worden voorkomen.” 

Naar wens kunnen installateurs kiezen uit analoge, bus-communicatieve en hybride aansturingen. In dit project is gekozen voor BACnet.

Onder meer de Belimo NTC10k kanaal/dompel temperatuursensoren (type 01DT-1LL) en gecombineerde kanaal vochtigheid-/temperatuursensoren (type 22DTH-11M) – die ook in Oegstgeest worden toegepast – beschikken over een IP65-classificering (sproeiwaterdicht). (Beeld: Inge Zinsli)

Inzicht in de energiestromen

De nieuwbouw voor DuPont Industrial Biosciences kenmerkt zich door hoge duurzaamheidsambities, specifieke laboratoria-eisen en geavanceerde ruimten met hoge eisen op installatieniveau. “De missie is om een BREEAM-NL ‘Excellent’-certificering te behalen, waarvoor de communicatieve veldapparatuur van Belimo uitstekend van pas komt”, aldus Visser. “Voor de credit ENE 2a ‘subbemetering energieverbruiken’ moet bijvoorbeeld het maximale aantal credits worden behaald. De Belimo Energy Valves™ sluiten precies aan bij deze credit, omdat hiermee de energiestromen binnen het gebouw eenvoudig zichtbaar worden gemaakt.” De Laater: “De in 2012 geïntroduceerde Belimo Energy Valve™ is een vooruitstrevend meet- en regelproduct. De minicomputer kan meetdata tot 13 maanden opslaan en real-time met het bovenliggende gebouwbeheersysteem delen. Bovendien is duurzaamheid troef. Zo kan de Belimo Energy Valve™ de gewenste temperaturen verzorgen, ingestelde debieten bewaken, luchtbellen en verzadiging constateren én inzien waar de energie naartoe stroomt, op basis waarvan installaties geoptimaliseerd kunnen worden. Zelfs cloudfunctionaliteiten zijn mogelijk.”

Prettige partner

“Belimo is voor Roodenburg Groep een prettige partner”, besluit Visser. “De producten zijn goed gedocumenteerd en alle documentatie is eenvoudig terug te vinden op de website. De communicatie is helder en duidelijk, geplaatste orders worden direct bevestigd en de levertijden zijn kort. Dat ervaren wij als zeer prettig.”

Bent u benieuwd naar de Belimo 6-weg EPIV en 2-weg EPIV regelkogelkranen en Belimo Energy Valves™? Kom dan naar VSK 2020, waar Belimo tevens diverse innovaties toont. Zoals de nieuwe ruimtesensoren en 3-weg “regelende” vlinderkleppen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.