Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Meten is weten voor de juiste maatregelen

Meten is weten voor de juiste maatregelen

Met de komst van corona in onze maatschappij is de discussie over klimaatinstallaties en hoe het best om te gaan met besmettingsgevaar in volle hevigheid losgebarsten. Met de winter voor de deur komen de koude en natte dagen ook deze kant op. De ramen in de scholen zullen vooral gesloten zijn, waardoor natuurlijk ventileren lastiger wordt. Dan wordt het meten van de luchtkwaliteit alleen maar belangrijker. MPL Easy Safe Integrations uit Barneveld biedt uitkomst met Airthings.

Volgens algemeen directeur Marcel Lenters van MPL zal iedereen die je bevraagt over de aanpak van corona zeggen: ventileren, ventileren, ventileren. “Ik zou zelf vooral adviseren: begin met meten, meten, meten. Er wordt nu vaak pas ingegrepen als de concentratie omlaag gaat, mensen hoofdpijn krijgen of andere klachten vertonen die bij slecht geventileerde ruimten voorkomen. In feite weet men gewoon niet hoe de luchtkwaliteit ervoor staat.”

Bij meerdere sensoren in een gebouw zijn deze te koppelen via een hub (foto).

Drie of zeven waarden meten

MPL Easy Safe Integrations biedt hiervoor een aantal (geïntegreerde) instrumenten: de Airthings. Deze compacte meetunits kunnen drie of zeven waarden monitoren die staan voor luchtkwaliteit. De kleine versie meet CO2, temperatuur en luchtvochtigheid, de grote variant houdt ook de waarden in de gaten van luchtdruk, licht, radon en vluchtige organische stoffen. Lenters: “Een unit is standalone te gebruiken in een klaslokaal. Als de docent er met de hand langs gaat, wordt een lampje groen, oranje of rood. Bij rood wordt een waarde overschreden. Dan kan door het scannen van de QR-code meteen bekeken worden wat er aan de hand is en kan de docent bijvoorbeeld extra ventileren. Een Airthing kan aan de muur hangen maar ook op een standaard op een bureau geplaatst worden.”

Meerdere sensoren en GBS

Bij meerdere sensoren in een gebouw zijn deze te koppelen via een hub. “Via een portal kun je de waarden centraal monitoren op een dashboard dat geheel naar wens is in te richten. Overigens is het sowieso een betaalbare manier om luchtkwaliteit te meten. Een kleine Airthing is al beschikbaar vanaf € 75 en levert al heel wat nuttige informatie op. Pak je een gebouw aan met meerdere units gekoppeld aan een Hub Lan/4G middels een portal, dan gaat dat richting Smart Buildings, de markt waarin MPL actief is met heel veel mogelijkheden. Hierbij kunnen wij vanuit MPL alles centraal en 24/7 voor u monitoren en u informeren over de te nemen acties vanuit een centrale meldkamer.” Maar het belangrijkste van Airthings is dat de gebruiker een meetinstrument heeft voor luchtkwaliteit, benadrukt Lenters. “De waarden die boven water komen, zijn te interpreteren en kunnen leiden tot gerichte actie. Als je niet meet, doe je maar wat.”

Airthings, compacte meetunits die drie of zeven waarden kunnen monitoren.

Wil je een stap verder en heeft de school een klimaatinstallatie gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem, dan kan MPL deze ook uitlezen en hieraan real-time informatie presenteren om maatregelen te nemen, indien nodig gecombineerd met IoT AirThings. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?