Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Met minimale aanpassingen en kosten naar een ‘groene’ klimaatinstallatie 
Dirk Bijlaart (Manager Technisch Advies) en Richard Daamen (Managing Director) met de nieuwste versie van de Belimo Energy Valve™.

Met minimale aanpassingen en kosten naar een ‘groene’ klimaatinstallatie 

Meer comfort tegen minder energieverbruik. Het lijkt een contradictie, maar de praktijk bewijst dat het kan! “Elke dag worden HVAC-renovatieprojecten opgeleverd die merkbaar een beter comfort en gezondere binnenlucht bieden, terwijl tegelijkertijd aanzienlijke thermische en elektrische energiebesparingen gerealiseerd worden”, vertelt Richard Daamen, Managing Director van Belimo Servomotoren BV. “Onze innovatieve technieken spelen hierin een sleutelrol en transformeren ‘grijze’ HVAC-installaties tot ‘groene’ klimaatsystemen. Zónder ingrijpende aanpassingen en hoge kosten, waardoor verduurzaming voor elk gebouw binnen handbereik komt. Benieuwd hoe wij dit doen? Bezoek dan onze stand tijdens VSK+E 2024!”

Populaire maatregelen om het energieverbruik terug te dringen, zijn isolatie, warmtepompen en zonnepanelen, weet Daamen. “Maar ook het ‘retrofitten’ van regelkogelkranen en aandrijvingen in HVAC-installaties kan flinke besparingen opleveren.” In veel bestaande gebouwen zijn de HVAC-installaties verouderd, vertelt hij. “Vaak zijn de installaties anders ontworpen dan hun moderne opvolgers. Bovendien zien we regelmatig dat kleppen niet meer (goed) sluiten, waardoor continu stroming van lucht en/of water plaatsvindt. Ook wanneer dit niet gewenst is, waardoor comfort- en geluidsklachten ontstaan en onnodig energie wordt verspild.”

Kleine componenten, grote impact

Omdat inzicht in de installaties vaak ontbreekt, start Belimo steevast met meten. “Door in de hoofdleiding van de HVAC-installatie slimme en dynamische veldcomponenten te plaatsen, kunnen we exact zien waar water op een juiste manier door de installatie stroomt en waar energie verloren gaat”, vertelt Daamen. “Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor onze nieuwste Belimo Energy Valve™ 4.0.” Op basis van de meetdata kunnen slecht presterende kleppen en/of aandrijvingen in de installatie eenvoudig getraceerd en vervangen worden, vertelt hij. “Bijvoorbeeld door onze RetroFIT+ regelkogelkranen en aandrijvingen, die 100% sluitend zijn en in een juiste (in)regeling en flow voorzien. Hierdoor neemt het comfort toe, worden gewenste temperatuurverschillen weer gehaald en worden energieverbruiken tot een minimum beperkt. Zónder ingrijpende aanpassingen aan het leidingwerk. Tijdens VSK+E 2024 laten we op een groot demoschermen zien hoe Belimo RetroFIT+ in zijn werk gaat.”

PreFIX – meer dan standaard

In navolging van de RetroFIT+ producten wordt in de stand van Belimo aandacht besteed aan PreFIX (voorheen: Customized Products), waarbij lucht- en waterzijdige producten alvast als prefab modules worden voorgemonteerd. Maar ook aan scholing en training, zodat HVAC-installateurs, systeemintegratoren en adviseurs bijblijven in alle ontwikkelingen. U vindt Belimo in hal 8, stand E100.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.