Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Made for the future

Made for the future

Lucht- en vuilafscheiding in warmtepompsystemen

De Europese Unie heeft ambitieuze doelen gesteld om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen flink te reduceren. Als gevolg hiervan hebben veel Europese landen maatregelen ingevoerd, om de invoering van warmtepompen en andere energie-efficiënte technologieën te stimuleren. En met succes, want het aantal warmtepompen in ons land neemt snel toe. Echter is sec de installatie van een warmtepomp geen garantie voor een efficiënt en duurzaam systeem. Warmtepompen bevatten veel componenten die gevoelig zijn voor lucht en vuil in het systeemwater. Om deze componenten te beschermen, is een effectieve lucht- en vuilafscheiding noodzakelijk. De systemen van Spirotech voorzien hierin en maken elke warmtepompinstallatie klaar voor de toekomst.

Lucht kan zowel in de vorm van microbellen, opgelost in het water als in een vrije vorm aanwezig zijn in warmtepompinstallaties en vermindert zowel de doorstroming als warmteafgifte. Uit onderzoek aan de Brunel Universiteit blijkt bijvoorbeeld dat luchtbellen bij de uitgang van warmtepompen zeer klein zijn (circa 0.1 mm) en alleen met een goede microbellenafscheider zijn af te vangen. Ophoping van vuil wordt veelal veroorzaakt door corrosie van leidingen en installatiecomponenten, bacteriegroei of kalkaanslag. Zowel lucht als vuil hebben een reducerende invloed op de efficiency en levensduur van warmtepompen, waardoor ze de ‘Total Cost of Ownership’ verhogen. Gelukkig zijn beide invloeden eenvoudig uit een installatie te verwijderen met een automatische luchtafscheider, vuilafscheider of een combinatie hiervan.

Oplossingen voor de toekomst

Spirotech biedt meerdere oplossingen, die uitermate geschikt zijn voor lucht- en vuilafscheiding in (hybride) warmtepompsystemen. Bijna alle robuuste messing lucht- en vuilafscheiders beschikken over een unieke ‘Spirobuis’, die zorgt voor actieve ontluchting van circulerende bellen en microbellen. Daarnaast verwijdert de Spirobuis effectief (magnetische) vuildeeltjes, zonder dat stroming en drukval worden beïnvloed. Hierdoor blijven gevoelige installatiecomponenten beschermd en heb je minder kans op onnodige storingen en onderhoud.

Een warmtepompsysteem heeft vaak een grotere leidingmaat dan een conventionele cv-ketel. Daarom wordt vaak een grotere maat afscheider geplaatst. Groot voordeel hiervan is dat meer lucht en vuil afgescheiden kunnen worden. Immers is er meer ruimte in de kamer van de afscheider om vuildeeltjes te laten dalen en microbellen te laten stijgen. De messing lucht- en vuilafscheiders van Spirotech zijn beschikbaar in de maten 22 mm tot en met 2″. Daarmee is voor vrijwel elk warmtepompsysteem een passend formaat afscheider beschikbaar.

Naast de gebruikelijke lucht- en vuilafscheiders levert Spirotech ook vacuümontgassers en open verdelers die geschikt zijn voor (hybride) warmtepompsystemen en die extra mogelijkheden bieden. Zo kan een vacuümontgasser perfect toegepast worden in grote installaties met veel radiatoren, waar luchtafscheiding met een normale afscheider niet voldoende is. Een open verdeler gecombineerd met lucht- en vuilafscheiding is geschikt voor installaties waar verschillen in debiet tussen een primair en secundair circuit gecompenseerd moeten worden. 

De producten van Spirotech besparen energie, verhogen het comfort, voorkomen slijtage en maximaliseren de bedrijfsduur van verwarmings- en koelsystemen.

Ideale warmtepompafscheider

Een SpiroCombi MB3 combineert magnetische vuilafscheiding met microbellen-luchtafscheiding. De SpiroCombi omvat een robuuste messing behuizing, een luchtafscheider voor het verwijderen van circulerende en ingesloten lucht, een vuilafscheider met afvoerklep voor eenvoudige afvoer, een draaiende universele verbinding voor eenvoudige plaatsing en positionering en een sterke en zeer efficiënte magneetmantel voor het verwijderen van magnetiet uit het systeemwater. 

Dynamisch duo

Het SpiroTrap MB3/MBL assortiment van Spirotech omvat uiterst effectieve vuilafscheiders die op zeer krachtige wijze zowel magnetische als niet-magnetische vuildeeltjes uit het installatiewater verwijderen. Waar de unieke magneetveldversterkende technologie een ongeëvenaard snelle en optimale vuilafscheiding mogelijk maakt, zorgt het SpiroVent RV2 assortiment voor een efficiënte luchtafscheiding. SpiroVent RV2 omvat diverse luchtafscheiders met een robuuste messing behuizing, een luchtscheidingseenheid voor het verwijderen van circulerende en ingesloten lucht en een draaibare universele verbinding voor eenvoudige plaatsing en positionering. Met maar liefst 20 jaar garantie beschermt dit dynamische duo de installatie een ketelleven lang tegen de negatieve gevolgen van lucht en vuil in het systeemwater!

Lucht- en magnetische vuilafscheiding

Hydraulisch balanceren en lucht- en (magnetische) vuilafscheiding worden slim gecombineerd in de SpiroCross AX-J. Deze hydraulische afscheider van Spirotech compenseert de debietverschillen tussen een primair en secundair circuit. Door drie functies in één apparaat te combineren, bespaar je niet alleen op aanschafkosten, maar ook op ruimte, installatie en totale onderhoudskosten. De SpiroCross AX-J-reeks is ontwikkeld voor grote residentiële en kleine commerciële toepassingen en kan ook worden gebruikt voor lage temperatuur warmtepompsystemen.

Zinvolle ontgassing

De automatische SpiroVent Superior S250 vacuümontgasser ten slotte verwijdert opgeloste en vrijgekomen gassen uit het systeemwater van gesloten (warmtepomp)installaties en zorgt voortdurend voor een hoge en stabiele systeemprestatie. De ontgasser is ontworpen voor systeemvolumes tot 5 m3 en drukbereiken van 0,5 tot 2,5 bar. De ontgassingscapaciteit is maximaal 74 l/u en de werktemperatuur ligt tussen de 15 en 70°C. Een display geeft continu de status van het ontgassen weer, op basis waarvan de installateur het apparaat eenvoudig kan instellen.

Over spirotech

Spirotech maakt verwarmings- en koelsystemen efficiënter. Het familiebedrijf heeft meer dan 60 jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor het verwijderen en voorkomen van ophopingen van lucht en vuil in verwarmings- en koelsystemen. De producten besparen energie, verhogen het comfort, voorkomen slijtage en maximaliseren de bedrijfsduur.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.