Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtbevochtiging in zorggebouwen is essentieel voor onze gezondheid
In de Condair DL worden twee adiabatische methodes gecombineerd: vernevelen en verdampen.

Luchtbevochtiging in zorggebouwen is essentieel voor onze gezondheid

Een te lage luchtvochtigheid (<40%) leidt tot meer complicaties, langere verblijfstijden en zelfs meer sterfgevallen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen. Investering in een goede luchtbevochtiging is daarom noodzakelijk. Condair speelt hierop in met een hybride adiabatische luchtbevochtiger, die bestaande zorgomgevingen tevens helpt om van het gas af te gaan.

In de VS en Europa vormen fouten tijdens de medische zorg in het ziekenhuis de zesde belangrijkste doodsoorzaak. Een aanzienlijk deel van deze alarmerende statistiek bestaat uit sterfgevallen als gevolg van nieuwe infecties – nosocomiale (ziekenhuisinfecties) of zorginfecties (Healthcare Assocciated Infections/HAI’s) genoemd – die patiënten oplopen tijdens hun verblijf in een ziekenhuis of verpleeghuis. Minstens 10% van alle patiënten die voor behandeling naar een zorginstelling gaat, zal een nosocomiale infectie oplopen. Tragisch genoeg bedraagt het aantal sterfgevallen als gevolg van deze infecties alleen al in de VS meer dan 100.000 per jaar…

Essentieel preventiemiddel

In een recent onderzoek van Harvard Medical School werden op tien afzonderlijke patiëntenkamers, op twee verdiepingen en gedurende twaalf maanden alle ruimtecondities nauwkeurig gemeten en geregistreerd. De patiëntenkamers werden om de vijf minuten op negen omgevingsparameters gemeten, wat gedurende het project van één jaar miljoenen datapunten opleverde. Een opzienbarende conclusie volgde: de hoeveelheid infecties neemt aanzienlijk toe bij een lage luchtvochtigheid. Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40% wordt zelfs in verband gebracht met een verhoogde prevalentie van ziekenhuisinfecties bij patiënten. De conclusie is dan ook eenvoudig: luchtbevochtiging is een essentiële preventieve factor in de strijd tegen gezondheidszorg-gerelateerde infecties.

Minstens 10% van alle patiënten die voor behandeling naar een intramurale zorginstelling gaan, zal een nosocomiale infectie oplopen.

100% gasloos

“Een juiste luchtbevochtiging versterkt ons immuunsysteem en beschermt ons tegen virussen, bacteriën, schimmels en fijnstof”, vertelt Ton Burgers, Accountmanager bij Condair. “Ook helpt het statische elektriciteit verminderen. Gelukkig is de zorgsector zich daar terdege van bewust. Van verpleegafdeling tot operatiekamer ligt luchtbevochtiging al vroegtijdig op de tekentafel, als onderdeel van een goede luchtbehandeling. De slag die we op dit moment maken, is om deze luchtbevochtiging ook 100% gasloos uit te voeren. In de meeste zorgomgevingen staat op dit moment nog een gasgestookte stoomketel, die onder andere stoom produceert voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Het gros van de stoom (circa zeventig tot tachtig procent) wordt echter benut voor de luchtbevochtiging. Op dit moment bevinden we ons middenin de energietransitie, en is dit eigenlijk geen optie meer. Steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen willen van het gas af. Onze hybride adiabatische luchtbevochtiger Condair DL biedt hier een doeltreffende oplossing voor.”

Efficiënt gebruik van restwarmte

De Condair DL is bij uitstek geschikt voor zorgomgevingen tot 12 jaar oud, vertelt Burgers. “Deze gebouwen kampen vaak met een hoge interne warmtelast. De vele apparatuur, medewerkers én patiënten geven veel warmte af, waardoor goede en voldoende koeling het hele jaar door noodzakelijk is. Adiabatische bevochtiging speelt hierop in en geeft de interne (rest)warmte een nuttige (nieuwe) bestemming. Doordat de Condair DL gebruik maakt van een lagedrukpomp en een gepatenteerde naverdampingssectie, zijn gebruikers bovendien verzekerd van het laagste energie- en waterverbruik van alle (adiabatische) luchtbevochtigers.”

Vernevelen en verdampen

Adiabatische bevochtiging is eigenlijk niets meer dan het vernevelen van koud water in een luchtstroom, resumeert Burgers. “Om een goede verdamping te borgen is veel warmte nodig, waarover een ziekenhuis of verpleeghuis ruim beschikt. Al deze warmte wordt met de retourlucht mee door de luchtbehandelingsunit geleid, waar een warmtewiel zorgt voor een efficiënte warmte- en vochtterugwinning. Zowel warmte en vocht worden vervolgens benut in de toevoerlucht om te kunnen verdampen.” Hierbij komen we als vanzelf bij de hybride adiabatische luchtbevochtiger van Condair. “In onze Condair DL worden twee adiabatische methodes gecombineerd: vernevelen en verdampen”, vertelt Burgers. “Daarmee zijn wij uniek in de markt. Wij werken met lage druk verstuivers, wat betekent dat water onder lage druk verneveld wordt. Een derde van de waterdruppels wordt direct opgenomen in de luchtstroom, terwijl het resterende deel neerslaat op onze keramische platen. In de gepatenteerde keramische verdampingsunit krijgen de waterdruppels de tijd om goed opgenomen te worden in de luchtstroom, waardoor het bevochtigingswater zo efficiënt mogelijk wordt benut. Daarnaast profiteren zorg-omgevingen van aerosolvrije en hygiënisch bevochtigde lucht, een nauwkeurige regeling en een extreem korte inbouwlengte van slechts 600 mm.” 

100% veilig en hygiënisch

De grootste zorg van zorgomgevingen is de veiligheid van (adiabatische) luchtbevochtiging, weet Burgers. “Stoom is kokend heet en steriel”, vertelt hij. “Adiabatische bevochtiging gebeurt met koud water. Hoe kan dan toch de hygiëne worden geborgd? Het antwoord is onze HygienePlus®-module met zilverionisatie.” Aan de basis van de adiabatische bevochtiging ligt altijd een waterbehandelingsinstallatie zoals de Condair AT2, die aan meerdere luchtbehandelingskasten gekoppeld kan worden en mineraalvrij bevochtigingswater levert, vertelt hij. “In dit omgekeerd osmose-waterfiltratiesysteem wordt 97% van alle bacteriën en kiemen al uit het water gefilterd. Om ook de overige 3% te elimineren, hebben wij onze Condair DL systeem met centrale besturing en HygienePlus®-zilverionisatie ontwikkeld. In het zilverionisatiesysteem wordt het bevochtigingswater zorgvuldig gedesinfecteerd. Hierdoor hebben micro-organismen geen kans om zich te ontwikkelen. Ditzelfde geldt voor bacteriën en kiemen van buitenaf, waardoor gebruikers verzekerd zijn van 100% hygiënische luchtbevochtiging. De Condair DL heeft hiervoor zelfs als enige adiabatische luchtbevochtiger in de markt een hygiënecertificaat ontvangen, uitgegeven door het gerenommeerde SGS Fresenius instituut! Doordat we het systeem in eigen beheer (door)ontwikkelen, produceren, monteren en in bedrijf stellen, kunnen zorgaanbieders vertrouwen op een 100% veilig systeem. Van verpleegkamer tot OK.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.